Fidesz: A költségvetés elfogadásával az év legfontosabb döntése született meg

2019. február 22. 15:11 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Azokhoz a feladatokhoz is biztosít forrásokat az önkormányzat, amelyek a lelkét adják egy városnak, még akkor is ha ezek nem kötelezőek – hangsúlyozta Kiss Tibor alpolgármester, a Fidesz-KDNP frakció februári közgyűlést értékelő sajtótájékoztatóján. A többségi párt képviselői kiemelték: az év legfontosabb közgyűlési döntése született meg azzal, hogy elfogadták Békéscsaba idei költségvetését.

 

 

Dr. Kerekes Attila szerint a közfoglalkoztatotti program beváltotta hozzáfűzött reményeket. Az önkormányzat akkor is folytatja, ha a munkanélküliek száma jelentősen csökken, mert a programokban résztvevők értéket teremtenek.

– 2018-ban az önkormányzatnak a saját költségvetéséből 22 millió forintos önrésszel kellett finanszíroznia a közfoglalkoztatotti programot, ugyanakkor az elvégzett munka összértéke 47,5 millió forint volt – emelte ki dr. Kerekes Attila, önkormányzati képviselő.

Dr. Ferenczi Attila, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője hangsúlyozta: a költségvetés egyik legfontosabb eleme azoknak az alkalmazottaknak a bérrendezése volt, akikre nem vonatkozik a garantált bérminimum és minimálbér emelése.

– Javasoltunk egy 6 százalékos béremelés volt, de ez nem csak a köztisztviselői illetményalap emelését jelentheti, hanem az önkormányzat gazdálkodó cégeinél is ilyen mértékű bérrendezést eredményezne – hangsúlyozta dr. Ferenczi Attila.

Kiss Tibor alpolgármester kiemelte: a város  a tavalyi összeghez hasonlóan 1 milliárd 275 millió forintot fordíthat a nem kötelező feladataira; 650 millió forint jut a kultúrára és közművelődésre, 350 millió sporttámogatásra, a fennmaradó összegből pedig egyéb programokat finanszíroznak.

– A városnak  kötelező biztosítania az óvodai szakfeladatok ellátását, ugyanakkor az óvodák esetében is vannak olyan nem kötelező programok, amelyekre komoly pénzeket szán az önkormányzat. Ilyen például a vízhez szoktatás, a néptánc, vagy éppen a labdajátékok népszerűsítését segítő programok támogatása – mondta el Kiss Tibor a pénteki sajtótájékoztatón.

A Békéscsabai Médiacentrumot ért támadások miatt a Fidesz-KDNP frakció tájékoztatást kért a cég vezetőjétől, aki elmondta: megvizsgálták a Helyi Televíziók Országos Egyesületének körében a 80 tag finanszírozási mutatóit.

– A Helyi Televíziók Országos Egyesületének adatai alapján általában elmondható,  hogy ezen médiumoknál az önkormányzatok által nyújtott támogatás mértéke – a teljes finanszírozáson belül – 57 százalék, míg a Békéscsabai Médiacentrum Kft. esetében ez csupán 17 százalékot tesz ki. Ezt néhány számmal támasztanám alá: a Békéscsabai Médiacentrum Kft. nettó árbevétele 180 millió forint, az önkormányzat működési támogatása pedig esetünkben 16 millió forint, a Szolnoki Városi Televízió Nonprofit Zrt. esetében a nettó árbevétel 43 millió forint, a működési támogatás 189 millió forint, a Székesfehérvári Médiacentrum Kft. esetében a nettó árbevétel 93 millió forint, míg az önkormányzat működési támogatása 375 millió forint. Számos olyan megyei jogú városban működő médiacég van, ahol ezek a támogatások a 100 millió forintos nagyságrendűek – tájékoztatott Opauszki Zoltán. A Békéscsabai Médiacentrum Kft. ügyvezetője hozzátette: a médiacentrum alapításakor a tulajdonos által meghatározott elvárásoknak maradéktalanul megfelel a cég, amely költséghatékony és felelős gazdálkodást folytat.

 

További programok »

Közgyűlés

Miklós Attila: Köszönet a békéscsabaiak fegyelmezettségéért

Bár reméljük, hogy nem lesz második hullám, de az elsőt a békéscsabaiak fegyelmezettsége miatt tudtuk így átvészelni, amiért minden lakost köszönet illet - fogalmazott a Szövetség Békéscsabáért önkormányzati képviselője a soron kívüli közgyűlést értékelő pénteki sajtótájékoztatón. A frakció nevében Miklós Attila értékelte a veszélyhelyzet tapasztalatait és a csütörtöki közgyűlést.
2020. július 3. 14:42
FEL