Elkezdődött a kerékpárút építése Jaminában

Elkezdődtek a Pataky László – Franklin utcai kerékpárforgalmi út munkálatai. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból finanszírozott beruházás végeztével ez a szakasz köti össze majd a városközpontot a Jamina városrésszel. A munkálatok következtében forgalomkorlátozásra számíthatnak az arra járók.

Három kerékpárutat építenek meg jövő nyár végéig Békéscsabán azért, hogy azokat összekössék a már meglévő kerékpárút-hálózattal. Ezekből már a Pataky László – Frankiln utcai beruházás el is kezdődött. A három kerékpárútra összesen 813 millió forintos, 100 százalékos támogatást nyert a város a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból.

– A vasúti aluljárót és a Szerdahely úti aluljárót köti össze ez a szakasz, majd a Frankin utca – Pataky utcáról kimegy a Szarvasi útra. Itt is kiváltja majd azt a részt, ami a körforgalomig tart, ezáltal végig kerékpárúton lehet majd kimenni a városból. Ez a beruházás azért is nagyon fontos, mert a rendkívül forgalmas úton is biztonságban közlekedhetnek majd a kerékpárosok is. Továbbá a kerékpárút lehetővé teszi majd azt is, hogy a Békéscsaba határában lévő nagy munkáltatóhelyekre biciklivel is könnyedén eljuthassanak majd a dolgozók – emelte ki dr. Csicsely Ilona önkormányzati képviselő.

A Pataky László utcai szakasz 776 méteres lesz, míg a Franklin utcai részt 571 méter hosszúra tervezik. A szakértők elmondták, hogy a kerékpárút a szabványoknak megfelelően útalappal, alatta ágyazattal és két réteg aszfalttal, valamint a két szélén kerti szegéllyel épül. A Franklin utcán viszont – ahol az út szélesítését kell elvégezni – az útpálya szerkezetével azonos vastagságú, különböző rétegek borítanak le, valamint két aszfaltréteg kerül a szélesítésre.

A beruházás alatt forgalomkorlátozásra és lezárásokra is számíthatnak az arra közlekedők.

Csiaki Tamás, a polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztályának vezetője tájékoztatott arról, hogy ez egy több szakaszban épülő kerékpárút lesz, amely tömegközlekedési utat is érint, ezért jelentős forgalomkorlátozásra lehet számítani azon a területen. Hozzátette, félpályás lezárásokra, illetve időszakosan hosszú oldalsó korlátozásokra is számítanak az ott lakók és az arra járók. Arra intenek mindenkit, hogy legyenek figyelmesek és türelmesek a munkálatok miatt.

A szakértők szerint jövő héten már megkezdődnek a kerékpárút szerkezeti munkálatai is. A Pataky László utcát a tervek szerint november végéig befejezik, jövőre pedig a Franklin úti szakasszal folytatódik a beruházás.

 

 

Megosztás:

Címke: , , , , , ,