Négy és fél kilométer kerékpárút épül Békéscsabán - Térképpel

2017. június 21. 16:18 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Három kerékpárutat építenek meg jövő nyár végéig Békéscsabán azért, hogy azokat összekössék a már meglévő kerékpárút-hálózattal. A beruházásra 813 millió forintos, 100 százalékos támogatást nyert a város a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból.

A Fenntartható Városi Közlekedés Fejlesztés tárgyú felhívására azért pályázott Békéscsaba, hogy kerékpárút-hálózatának fejlesztésével biztonságosabbá tegye a kerékpáros közlekedést a városban. A Fenntartható városi közlekedésfejlesztés megvalósítása Békéscsabán a Körte sor - Gyulai úti, a Berényi úti és a Pataky László - Franklin utcai kerékpárforgalmi létesítmény létrehozásával (TOP-6.4.1-15-BC1-2016-00001) című projektre 813 millió forintos 100 százalékos támogatást nyert a megyeszékhely. A beruházás kivitelezését már idén nyáron elkezdhetik.

– Május végére elkészültek az engedélyes, illetőleg a kiviteli tervek. A közbeszerzési eljárás a kiviteli munkákra most folyamatban van. Ezért a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. úgy tervezi, hogy 2017. július végén már munkaterületet tud átadni a nyertes kivitelezőknek. Annak érdekében, hogy 2018. nyár végére megvalósuljon a Körte soron, a Gyulai úton, a Berényi utcában, illetőleg a Pataky és Franklin utcákban – emelte ki dr. Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. cégvezetője.

A Körte sori és a Gyulai úti 1845 méteres szakasz biztosítja majd - a CsabaParkig kiépült kerékpárúthoz csatlakozva – a Lencsési lakótelep és az Élővízcsatorna között az összeköttetést. A Berényi úti 1346 méter hosszú, önálló kerékpárút összeköti majd a Békés várostól kiépített és a Mezőmegyer felé vezető kerékpárutakat. A Pataky László utcai 776 méteres kerékpárút és Franklin utcai 571 méter hosszú kerékpársáv kapcsolatot létesít a városközpont és Jamina városrész között.

– A kerékpárút a Gyulai úton és a Körte soron is megfelelő pályaszerkezettel épül. A kerékpárút a szabványoknak megfelelően útalappal, alatta ágyazattal és két réteg aszfalttal, valamint a két szélén kerti szegéllyel fog megépülni. Ugyanígy fogják kivitelezni a Berényi úton is, és a Pataky utcán szintén. A Franklin utcán viszont - ahol az út szélesítését kell elvégezni - az útpálya szerkezetével azonos vastagságú, különböző rétegek és két aszfaltréteg kerül a szélesítésre – tájékoztatott Csernus István, a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. műszaki munkatársa.

Kivitelezés megkezdése előtt lakossági fórumot tartottak, ahol tájékoztatták az érdeklődőket a tervezett kerékpárutak nyomvonaláról és az építkezés ütemezéséről.

További programok »

Itthon

Szalai Ádám elbúcsúzott az Olaszok elleni utolsó mérkőzésén

A magyar labdarúgó-válogatottól búcsúzó Szalai Ádám szerint nagy lehetőséget szalasztottak el hétfőn az Európa-bajnok olaszoktól elszenvedett 2-0-s vereség alkalmával, ugyanakkor a Nemzetek Ligája A divíziójában csoportmásodik gárda csapatkapitánya hangsúlyozta, erőn felül teljesített az együttes a sorozatban.
10:22
FEL