Szociális város-rehabilitáció: Több mint 800 milliós beruházás Békéscsabán

2019. március 31. 15:10 | Mikóczy Erika

Békéscsaba a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében szociális város-rehabilitációra 807,9 millió forint összegű támogatásban részesült. A projekt hét kivitelezési elemből tevődik össze, és az érintett területeken hozzájárul az életminőség javításához – fogalmazott Hanó Miklós alpolgármester, hozzátéve, hogy a fejlesztések elindultak, sőt van olyan programelem, amely már el is készült.  

 

Hanó Miklós kiemelte, hogy a „Békéscsaba leromlott városi területeinek rehabilitációja” projekt egyebek mellett az életkörülmények javítását tűzte ki célul. A program keretében az érintett városrészek lakófunkcióit erősítik, illetve a meglévő funkciókat bővítik, fejlesztik, szociális, közösségi és közterületi funkciók kialakításával.

 

A Lenkey-Pulszky utca sarkán új játszótér épült (fotó: Kliment Pál)

 

– A szociális város-rehabilitáció keretében új játszótér létesült a Lenkey-Pulszky utca sarkán ahol négy játszótéri elemet és négy fitneszeszközt helyeztünk ki. A program keretében megtörtént Jaminában a Veres Péter – Monda – Zsigmond – Tavasz utca által határolt park teljes körű rehabilitációja is, az ott lévő játszótérre szintén játszóeszközöket, fitneszeszközöket telepítettünk, járdát építettünk és kerékpártárolókat helyeztünk ki a buszváró mellé – mondta el Hanó Miklós.

Dr. Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. cégvezetője ismertette a további programelemeket. Beszélt arról, hogy két kerékpárforgalmi létesítmény is épül. Az egyik az, amely megépítésével a Berényi út, Baross utca folytatásaként a Szeberényi téren át a belvárosig biztonsággal tudnak közlekedni az emberek. A hétszáz méteres szakasz egy részének a kivitelezése a nyári hónapokban, az iskolai szünetben történik majd, a teljes szakasz idén őszre készül el.

 

A projekt keretében két nagyobb kerékpárforgalmi létesítmény épül

 

–  A másik, a Szabolcs utca, Szerdahelyi utca, Kazinczy utca, Illésházi utcát érintő, másfél kilométeres kerékpárforgalmi létesítmény, amelynek az építése már elkezdődött. A Szabolcs és a Szerdahelyi utcában bontási, alapozási munkálatok zajlanak – jegyezte meg dr. Sódar Anita.

A cégvezető kiemelte, hogy évekkel ezelőtt a Franklin utcában negyven szociális bérlakást alakított ki a város, most a program keretében ezek teljes körű felújítása valósulhat meg. Első ütemben 14 lakást már birtokba tudtak venni a lakók, most a második ütem kivitelezése zajlik. A Czuczor utca 4. szám alatt pedig egy közösségi házat alakítanak ki, itt is folyik a munka.

 

Hanó Miklós: A legnagyobb igény mindig utakra és járdákra van

 

Hanó Miklós hangsúlyozta, hogy a városban a legnagyobb igény szinte mindig utakra és járdákra van, ezért örülnek annak, hogy ebben is történhet előrelépés.

– A szociális város-rehabilitáció keretében 600 méter hosszon a Berényi út páratlan oldalán új járdát alakítunk ki, a kivitelezés már zajlik és a tervek szerint idén nyár végére be is fejeződik – mondta el az alpolgármester.

 

 

A fejlesztések a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásával, a „Békéscsaba leromlott városi területeinek rehabilitációja” projekt keretében valósulnak meg. A projekt azonosítószáma: TOP-6.7.1-16-BC1-2017-00001.

 

 

További programok »

Önkormányzati hírek

Folytatódik a vállalkozásokat segítő infrastruktúra fejlesztés Békéscsabán

A Modern Városok Program keretében az önkormányzat fontos célként határozta meg Békéscsaba gazdasági versenyképességének erősítése érdekében részben új befektetések fogadására alkalmas iparterületek létesítését, részben a városban működő termelő üzemek további fejlődéséhez szükséges, infrastrukturális fejlesztések megvalósítását.
2021. november 24. 16:00
FEL