Közlekedésfejlesztés: Halad a kerékpárforgalmi létesítmények építése

2018. május 21. 17:24 | behir

A „Fenntartható városi közlekedésfejlesztés megvalósítása Békéscsabán a Körte sor – Gyulai úti, a Berényi úti és a Pataky László – Franklin utcai kerékpárforgalmi létesítmény létrehozásával” projektet (TOP- 6.4.1-15-BC1-2016-00001) Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében valósítja meg.

 

A projekt elszámolható összköltsége 813 000 000 Ft, a támogatás 100%-os intenzitású.

A projekt megvalósítás tervezett időtartama: 2016. október 01. – 2018. december 31.

A kiviteli munkálatok 2017. szeptember 25-én kezdődtek, a befejezés tervezett időpontja 2018. szeptember 30.

 

A kiviteli munkák előrehaladásával az alábbi munkák valósultak meg:

 

Körte sori és Gyulai úti kerékpárút létesítése

 

A kivitelezési munkák előrehaladásával a Gyulai úton a CsabaPark bejáratától a Körte sor irányába 450 méter hosszan elkészült a kerékpárút. Megépítésre került a Gyulai úton a Körte sor és a körforgalom közötti, a Körte sor Gyulai út és a Reál C+C Áruház bejárata közötti, valamint a Gyulai út és a Degré utca közötti szakaszon a zárt csapadékvíz-elvezető csatorna.

A Gyulai úton a körforgalomig a még befejezésre váró szakaszokon közműkiváltásokat követően folytatódnak a kerékpárút építési munkálatok.

A Körte sori szakaszon folytatódik a csapadékvíz elvezető csatorna építése és a csatorna fölé kerülő kerékpárút alaprétegének kialakítása. A csatorna fölötti rétegek kialakítását követően folytatódik a kerékpárút végleges megépítése. Az építési munkálatok befejezését követően szeptember hónap végéig a kivágott fák pótlása céljából facsemeték ültetésével és a projektterület környezetének rendbetételével fejeződnek be a munkálatok.

 

Berényi úti önálló kerékpárút

 

Megtörtént a 30-as beton csapadékvíz rendszer kiépítése tisztító aknákkal, illetve a terveknek megfelelő víznyelőkkel a Dessewffy utcától a Szarvasi útig. Ezen a szakaszon a meglévő házi csapadékvíz kikötések az új rendszerbe a terveknek megfelelően bekötésre kerültek. A kerékpárúton kívül eső víznyelő és tisztító aknák elhelyezése megtörtént. A kivágott fák pótlása céljából a facsemetéket ültettek.

A kerékpárút szerkezet építése történt meg, kisebb megszakításokkal a Széna utca - Mokry utca, Munkás utca és a Vigasz utca közötti szakaszokon, a Vigasz utca és a Szarvasi út közötti szakaszon folyamatban van. A hiányzó szakaszon még május hónapban, a kisfeszültségű hálózat áthelyezését követően fog a kivitelezés folytatódni.

A kapubejárók szegélyezése és végleges megépítése folyamatosan történik. A kapubejárók aszfaltozására már május közepétől sor kerül. A végleges tereprendezés a kivitelezési határidőig lesz esedékes a teljes szakaszon.

 

Pataky László utcai kerékpárút és Franklin utcai kerékpársáv

 

A Pataky László utcában a 30-as beton csapadékvíz csatorna építése megtörtént a vasút és a Franklin utca között. A kerékpárút is megépítésére került a Stromfeld és Franklin utca között. Ezen szakaszon az új kapubejárók is elkészültek a terveknek megfelelően. A Stromfeld utca és a Szarvasi út között kettő rövid szakasz kivételével az útalap elkészült. A 30-as beton csapadékvíz csatorna megépült a Szarvasi út és a vasút között. A Stromfeld u. buszmegálló mögött és a volt „deltavágány” területén májusban folytatódik a kivitelezés.

A Stromfeld utcánál az új buszmegálló is elkészült, azt átadták a forgalomnak.

A 30-as beton csapadékvíz csatorna megépült a Szarvasi út és a vasút között.

Elkészült a Franklin utca és a Pataky László utca csomópontban a kerékpárút átvezetések útalapja. A Franklin utcában a fakivágások megtörténtek. Az elektromos házi bekötések vezetékeinek cseréje folyamatosan halad, a további munkák a kisfeszültségű és közvilágítási oszlopok áthelyezésével fognak folytatódni. Az oszlopok áthelyezése után várhatóan június elején kezdődik meg az út szélesítése a páratlan számozású oldalon. A 8 méterre kiszélesített útburkolat két szélén irányhelyes zárt kerékpársáv kerül kijelölésre. A Szepesi és a Bessenyei utcáknál gyalogátkelőhelyet is felfestenek.

 

Jelenleg a megépült részeken a kerékpárutakat lezárták, figyelemfelkeltő és figyelmeztető táblákat helyeztek ki.

A kiviteli munkálatok folytatódásával forgalomkorlátozásra kell számítani az érintett szakaszokon. Kérjük az erre közlekedőket, vezessenek óvatosabban, vegyék figyelembe a kihelyezett közúti táblák utasításait, legyenek türelmesebbek.

A kerékpárutak létesítésével közvetlen érintett ingatlantulajdonosok észrevételeit, panaszait megvizsgáljuk és a projekt keretein belül a lehetőségek szerint megoldást keresünk azokra.

 

 

A lakosok türelmét és megértését köszönjük.

 

További információ kérhető:

Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft.

Telefon: 06 +36/66/241-791

E-mail: bcsvarosfejlesztes@bcsvarosfejlesztes.hu

További programok »

Önkormányzati hírek

Opauszki Zoltán: A fás szárú növények védelme még nagyobb hangsúlyt kap Csabán

Opauszki Zoltán, Békéscsaba környezetvédelmi tanácsnoka még múlt év szeptemberében kezdeményezte önkormányzati rendelet megalkotását a fás szárú növények védelméről, és a területek biológiai aktivitásértékének fenntartásáról. A szakmai és társadalmi egyeztetések után, Békéscsaba közgyűlése a legutóbbi ülésén fogadta el a rendeletet, amelyről az ötletgazdát kérdeztük.
2022. szeptember 26. 10:10
FEL