Rövidesen még nagyobb biztonságban kerékpározhatunk Békéscsabán

2018. szeptember 15. 12:42 | behir.hu

Szeptember végén befejeződik a Körte sori és Gyulai úti, a Berényi úti, illetve a Pataky-Franklin utcai kerékpárforgalmi létesítmények kivitelezése. Az érintett területeken az ütemezés szerint halad a kerékpárút illetve kerékpársáv építése, így ha minden jól megy, pár hét múlva valamennyi említett úton biztonságban biciklizhetünk.

 

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretéből, két évvel ezelőtt 813 millió forint száz százalékos intenzitású támogatást nyert a város a Körte sori és Gyulai úti, a Berényi úti, illetve a Pataky-Franklin utcai kerékpárforgalmi létesítmények megvalósítására. A kivitelezési munkák múlt év szeptemberében kezdődtek és pár héten belül befejeződnek.

Mint azt dr. Sódar Anitától, a Békéscsabai Városfejlesztési Kft. cégvezetőjétől megtudtuk, a Gyulai úton a CsabaPark bejáratától a Körte sor irányába 450 méter hosszan elkészült a kerékpárút, és megépült a zárt csapadékvíz-elvezető csatorna is a Körte sor és a körforgalom közötti, a Körte sor-Gyulai út és a Reál bejárata közötti, valamint a Gyulai út és a Degré utca közötti szakaszon. A Gyulai úton a körforgalomig a még befejezésre váró szakaszokon folytatódnak a kerékpárút-építési munkák.

 

A Körte soron befejezéséhez közeledik az alapréteg kialakítása

 

A Körte sori szakaszon befejezéséhez közeledik a csapadékvíz-elvezető csatorna építése és a csatorna fölé kerülő kerékpárút alaprétegének kialakítása. A csatorna fölötti rétegek kialakítását követően folytatódik a kerékpárút végleges megépítése. A Körte sor teljes hosszában korszerűsítették a közvilágítást, LED-es lámpákat szereltek fel. Miután az építési munkák befejeződnek, rendezik a terepet és a kivágott fák helyett facsemetéket ültetnek.

A Pataky László utcán megépült az önálló kerékpárút, és a Szarvasi útig terjedő szakaszon megtörtént a 30-as beton csapadékvíz-csatorna építése. Ezen szakaszon a terveknek megfelelően megvannak az új kapubejárók is. A 30-as beton csapadékvíz-csatorna szintén kész a Szarvasi út és a vasút között, a Stromfeld utcánál pedig átadták a forgalomnak az új buszmegállót.

 

A Franklin utcán, a kiszélesített úton, kerékpársávon közlekedhetünk majd

 

Elkészültek a Franklin utca és a Pataky László utca csomópontjában a kerékpárút-átvezetések. A Franklin utcán az útburkolat szélesítésével kétoldali, egyirányú kerékpársávot alakítanak ki. Az elektromos házi-bekötések vezetékeinek cseréje, a kisfeszültségű és közvilágítási oszlopok áthelyezése, a kapubejárók aszfaltozása, az út szélesítése, és az aszfaltozás a páratlan számozású oldalon rövidesen befejeződik. A 8 méterre kiszélesített útburkolat két szélén, irányhelyes zárt kerékpársávon közlekedhetnek majd a biciklisek. Az útburkolati jelek karbantartása a polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztályának hatáskörébe tartozik. Dr. Sódar Anita kiemelte, hogy több helyen ez idáig csak ideiglenes útburkolati jeleket festettek fel, amelyek kopnak, ám ezeket hamarosan tartósra festik át.

 

A Berényi úti önálló kerékpárút is elkészült

 

A Berényi úton önálló kerékpárút épült. Megtörtént a 30-as beton csapadékvíz-rendszer kiépítése tisztító aknákkal, a csapadékvíz-kikötéseket az új rendszerbe a terveknek megfelelően bekötötték. A kerékpárúton kívül eső víznyelő és víztisztító aknák elhelyezése is megtörtént, és facsemetéket ültettek a kivágott fák helyett. A kétirányú kerékpárút a teljes szakaszon elkészült, a kapubejárók szegélyezése és aszfaltozása, valamint a tereprendezés is megtörtént.

A kiviteli munkálatok befejezéséig még forgalomkorlátozásra kell számítani az érintett szakaszokon. A kerékpárutak létesítésével közvetlenül érintett ingatlantulajdonosok észrevételeit pedig a Békéscsabai Városfejlesztési Kft. megvizsgálja, és a projekt keretein belül, a lehetőségek szerint megoldást keres azokra.

Mikóczy Erika, Szendi Rita

 

 

További programok »

Önkormányzati hírek

Visszatekintő: Nagy Ferenc alpolgármester, képviselő, 10. vk. – Hajrá Békéscsaba

Öt évvel ezelőtt, 2019. október 13-án volt az előző önkormányzati választás, amikor arról döntöttünk, hogy a 2019–2024-es ciklusban kikre bízzuk a város vezetését. Most arra kértük a békéscsabai képviselő-testület tagjait, foglalják össze az ebben a ciklusban végzett önkormányzati munkájukat. Az alábbiakban Nagy Ferenc alpolgármester beszámolóját olvashatják.
2024. április 13. 15:16
FEL