Egészséges táplálkozással és mozgással tehetünk a őszi gyerekbetegségek ellen

2023. október 26. 07:24 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Az ősz derekán már minden közösségbe került gyerek, legyen az bölcsődés, óvodás vagy iskolás, valószínűleg átesett az első megfázásos tüneteket mutató betegségen. Vannak praktikák, amelyek ha nem is minden esetben előzik meg a megbetegedéseket, de segíthetnek, hogy enyhébb lefolyásúak legyenek.

A változékony, gyakran hűvös reggeleket hozó őszi időjárás és az óvoda-iskola kezdés szinte velejárója a betegség. Ebben az időszakban a szülők bármilyen praktikát megpróbálnak bevetni, hogy a gyerekek egészségesek maradjanak. Sokan tartják fontosnak az egészséges táplálkozást, és a jó minőségű ételek jótékony hatását, és vannak, akik vitaminokat is adnak a gyerekeknek ebben az időszakban. De vannak, akik ennél is tovább mennek, és az egészség megőrzésének titkát abban látják, hogy a gyerekek minél szabadabban próbálhassák ki magukat.

A szakemberek szerint, ahogy egy gyermek bekerül egy zárt közösségbe – bölcsődébe vagy óvodába –, kikerülhetetlen, hogy egyszer-egyszer elkapjon valamilyen fertőző betegséget, hiszen ezekben a zárt csoportokban könnyen terjednek a vírusos fertőzések.

– Nagyon sok mindent lehet a megbetegedések ellen tenni, elsősorban helyes táplálkozással. A napfényhiányos hónapokban a D-vitamin, illetve a C-vitamin  fogyasztással javítható az immunrendszer védekező képessége. Nagyon fontosnak tartom továbbá a gyerekek pszichés-, lelki egészségét, illetve a mozgást. Azt, hogy minél többet legyenek kint a szabad levegőn, vagy ha ez éppen valamilyen okból nem lehetséges, a nyitott ablaknál – hangsúlyozta Dr. Pálfi-Rigó Krisztina biológus.

A szakember hozzátette: ezeket a betegségeket nagyon nehezen lehet megakadályozni, de nem mindegy, hogy mennyire viseli meg a kisgyereket a betegség: éppen hogy csak elkapja, vagy lázas fekvőbeteg lesz. Dr. Pálfi-Rigó Krisztina azt javasolja, hogy minden szülő figyelje, milyen készítményekre, ételekre hogyan reagál a gyermeke szervezete, így lehet megtalálni a számára megfelelőt.

További programok »

FEL