Természetes források
Magyarországon októberben még javában lehet gyümölcsöket, zöldségeket szüretelni, melyek fogyasztása elősegíti szervezetünk megfelelő működését. Dr. Buki Mária háziorvos szerint mindenképpen érdemes a helyi termesztésű, szezonális vitaminforrásokat keresni, hiszen a külföldről beszállított, vagy nem most érő gyümölcsök és zöldségek minősége és vitamintartalma is gyengébb.
A háziorvos elmondta, hogy nyáron jó eséllyel több vitamin jut a szervezetünkbe, ám ahogy haladunk előre az évben, úgy válik egyre szükségesebbé a pótlásuk. Bármennyire is változatos az étrendünk, a megfelelő mennyiséget már nem tudjuk csupán a táplálékunkkal bevinni. Dr. Buki Mária elsősorban a C- és D vitaminok fontosságát hangsúlyozta.
C-vitamin
A C-vitamin, más néven aszkorbinsav fokozza az immunrendszer működését. Mivel a szervezetünk ezt képtelen előállítani, mindenképpen táplálékkal kell bevinnünk. A C-vitamin hiánya komoly betegségeket okozhat: a skorbut például tipikusan a tengerészek betegsége volt, akik nem fogyasztottak nyers gyümölcsöket, zöldségeket. A kór vérszegénységgel, foghullással, bőr alatti bevérzésekkel, ínysorvadással, gyulladásokkal járt. Később rájöttek, hogy citrusfélékkel és savanyított káposztával megelőzhető a betegség. A kutatások szerint napi 60mg aszkorbinsav elegendő a skorbut megelőzéséhez, de arról megoszlik a vélemény, hogy mennyit érdemes naponta fogyasztani belőle. Az viszont tudható, hogy ha tartósan 2000mg felett van a napi C-vitamin bevitel, az emésztőszervi panaszokat okozhat.
D-vitamin
Hiánya az immunrendszer csökkent működése mellett többek között csontritkulást, a fogak romlását és izomgörcsöket okozhat. Ezt a bőrünket érő napfény hatására a szervezetünk is képes előállítani, azonban táplálék útján alig vihető be. A Semmelweis Egyetem vezetésével márciusban készült ajánlás szerint a téli hónapokban napi 2000NE D3 vitamin fogyasztása javasolt, valamint (koronavírus) fertőzés esetén a kúraszerűen, tíz napig szedett 4-6000 egység segít rendezni az esetleg fennálló D-vitamin-hiányt.
Citrusfélék
Az ősz a frontok gyakori átvonulásával jár, amely az arra érzékenyeknek számos tünetet okozhat, leggyakoribb a fejfájás, a migrén, a fáradtság és levertség. Dr. Buki Mária ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a legtöbben ilyenkor fájdalomcsillapítón élnek. Kiemelte azonban, hogy ha valaki megpróbálná gyógyszer nélkül enyhíteni a tüneteket, jó választás lehet a citrom, a narancs és egyéb citrusfélék fogyasztása, valamint nem szabad megfeledkezni a megfelelő mennyiségű folyadékpótlásról sem.
A szakember hozzátette, hogy amennyiben valaki mégis hosszantartó migréntől, fejfájástól szenved, érdemes felkeresnie a háziorvosát.