Ezek a legfontosabb vitaminok szervezetünk számára ősszel

2021. október 12. 06:25 | Vári Bianka

Hidegfrontok jönnek-mennek, kevesebbet süt a nap, hűvösebb az idő, tagadhatatlanul megérkezett az ősz. Szervezetünk számára nem könnyű az alkalmazkodás, ezért hasznos lehet, ha egy kicsit megtámogatjuk különböző vitaminokkal.

Természetes források

Magyarországon októberben még javában lehet gyümölcsöket, zöldségeket szüretelni, melyek fogyasztása elősegíti szervezetünk megfelelő működését. Dr. Buki Mária háziorvos szerint mindenképpen érdemes a helyi termesztésű, szezonális vitaminforrásokat keresni, hiszen a külföldről beszállított, vagy nem most érő gyümölcsök és zöldségek minősége és vitamintartalma is gyengébb.

A háziorvos elmondta, hogy nyáron jó eséllyel több vitamin jut a szervezetünkbe, ám ahogy haladunk előre az évben, úgy válik egyre szükségesebbé a pótlásuk. Bármennyire is változatos az étrendünk, a megfelelő mennyiséget már nem tudjuk csupán a táplálékunkkal bevinni. Dr. Buki Mária elsősorban a C- és D vitaminok fontosságát hangsúlyozta.

 

C-vitamin

A C-vitamin, más néven aszkorbinsav fokozza az immunrendszer működését. Mivel a szervezetünk ezt képtelen előállítani, mindenképpen táplálékkal kell bevinnünk. A C-vitamin hiánya komoly betegségeket okozhat: a skorbut például tipikusan a tengerészek betegsége volt, akik nem fogyasztottak nyers gyümölcsöket, zöldségeket. A kór vérszegénységgel, foghullással, bőr alatti bevérzésekkel, ínysorvadással, gyulladásokkal járt. Később rájöttek, hogy citrusfélékkel és savanyított káposztával megelőzhető a betegség. A kutatások szerint napi 60mg aszkorbinsav elegendő a skorbut megelőzéséhez, de arról megoszlik a vélemény, hogy mennyit érdemes naponta fogyasztani belőle. Az viszont tudható, hogy ha tartósan 2000mg felett van a napi C-vitamin bevitel, az emésztőszervi panaszokat okozhat.

 

D-vitamin

Hiánya az immunrendszer csökkent működése mellett többek között csontritkulást, a fogak romlását és izomgörcsöket okozhat. Ezt a bőrünket érő napfény hatására a szervezetünk is képes előállítani, azonban táplálék útján alig vihető be. A Semmelweis Egyetem vezetésével márciusban készült ajánlás szerint a téli hónapokban napi 2000NE D3 vitamin fogyasztása javasolt, valamint (koronavírus) fertőzés esetén a kúraszerűen, tíz napig szedett 4-6000 egység segít rendezni az esetleg fennálló D-vitamin-hiányt.

 

Citrusfélék

Az ősz a frontok gyakori átvonulásával jár, amely az arra érzékenyeknek számos tünetet okozhat, leggyakoribb a fejfájás, a migrén, a fáradtság és levertség. Dr. Buki Mária ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a legtöbben ilyenkor fájdalomcsillapítón élnek. Kiemelte azonban, hogy ha valaki megpróbálná gyógyszer nélkül enyhíteni a tüneteket, jó választás lehet a citrom, a narancs és egyéb citrusfélék fogyasztása, valamint nem szabad megfeledkezni a megfelelő mennyiségű folyadékpótlásról sem.

A szakember hozzátette, hogy amennyiben valaki mégis hosszantartó migréntől, fejfájástól szenved, érdemes felkeresnie a háziorvosát.

További programok »

FEL