Továbbra is kiemelten fontos az immunerősítés!

2020. december 5. 18:16 | behir.hu

Az ősztől tavaszig tartó időszak a légúti fertőzések tipikus időszaka. Ilyenkor különösen fontos a vitaminok pótlása, hiszen kevesebb zöldséghez, gyümölcshöz jutunk, kevesebb a napsütéses órák száma, ezért a természetes D-vitamin termelésünk is hiányos – mondta Galgóczi Ágnes, az NNK járványügyi osztályvezetője a hirado.hu-nak. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a maszkhasználat és a védőoltások fontosságára hívta fel a figyelmet.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO minden évben meghatározza azokat a vírustörzseket, amelyek a legnagyobb valószínűséggel előfordulnak az északi féltekén a téli influenzaszezonban. A gyártók ezeket a vírustörzseket teszik bele a vakcinájukba.

– Magyarországon három- és négykomponensű influenzaoltások érhetők el, előbbiben két A és egy B vírustörzs található. A négykomponensű vakcinában kettő-kettő található a két vírustörzsből – fejtette ki a szakember.

Galgóczi Ágnes felhívta a figyelmet arra, hogy a vitaminok, különösen a C- és D-vitamin pótlásának is nagy szerepe van a zöldségekben és gyümölcsökben ínségesebb téli időszakban.

A D-vitamin zsírban oldódik, ami azt jelenti, hogy felhalmozódhat a szervezetben. Tehát nem kell napi rendszerességgel szedni, elég a háziorvos ajánlásának megfelelően alkalmazni. Fontos a C-vitamin bevitele is, ami vízben oldódik, ezért nem tud felhalmozódni a szervezetben. Természetes módon előfordul a citrusfélékben, ezért télen is érdemes sok narancsot, citromot, mandarint, csipkebogyót, illetve citromos teát fogyasztani – tanácsolta az Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) osztályvezetője.

A D-vitamin jellemzően nem a zöldségekben, gyümölcsökben, hanem egyéb élelmiszerekben fordul elő. A szervezet elsődleges D-vitamin forrása azonban a természetes napfény, ezért ezt télen csak mesterséges úton, vitaminkészítmények segítségével tudjuk pótolni – hívta fel a figyelmet Galgóczi Ágnes.

Szlávik János a hirado.hu-nak kifejtette: ha valaki vitaminban gazdagon táplálkozik, sok zöldséget, gyümölcsöt fogyaszt, akkor nem szükséges kiegészítő vitaminkészítményt szednie. Ez azonban éppen azokra nem igaz, akik a legveszélyeztetettebbek: az idősebb korosztály.

– Az idősek jellemzően kerülik a napfényt, olyan ruhákat hordanak, amik eltakarják a bőrüket. Ezért van az, hogy az idős, beteg emberek D-vitamin szintje alacsony. Ezt mindenképpen ajánlott pótolni – hangsúlyozta a szakember.

Télen is fontos, hogy sok vizet igyunk

– Nyáron a nagy hőségben a fokozott izzadás miatt nagyobb a szervezet folyadékvesztése, télen viszont gyakran tartózkodunk zárt helyiségben, ahol száraz a levegő, amit gyakran érezhetünk a szánkon vagy az orrnyálkahártya kiszáradásán. Ez a szárazság is utat tud adni a fertőzések kialakulásának, ezért télen is oda kell figyelni a megfelelő folyadékpótlásra, ami ásványvízzel vagy teával történhet – mondta.

Prevenar 13 vakcina

A hirado.hu információi szerint az emberek akár hosszú sorokat is készek kivárni a gyógyszertárakban, hogy hozzájuthassanak a Prevenar 13 nevű szuszpenziós vakcinához. A Prevenar 13 a Streptococcus pneumoniae baktérium okozta tüdőgyulladás ellen véd. Ez a baktérium nagyon gyakran felső légúti fertőzéseket okoz a gyermekeknél, mandulagyulladás, de középfül- és tüdőgyulladás is előfordulhat.

– Ez a vakcina azonban Magyarországon a kötelező védőoltási rendszer részét képezi, tehát a csecsemők egyéves korukig megkapják a Prevenar védőoltást – jelentette ki Galgóczi Ágnes.

Szlávik János hozzátette, hogy a Prevenar 13 oltásnak a koronavírushoz nem sok köze van, az influenzához annál inkább. Az influenza szövődményei között ugyanis viszonylag gyakran fordul elő a Streptococcus pneumoniae okozta tüdőgyulladás.

– Miután én vakcinapárti vagyok, úgy vélem, hogy aki szeretné magát megvédeni, elsősorban 60 év fölött, az mindenképp vegye fel a Prevenar oltást – tanácsolta a főorvos.

Influenza ellen is véd a szájmaszk - Itthon az emberek még nincsenek hozzászokva

Azokban az országokban, ahol egyidejűleg volt jelen az influenza és a koronavírus, az utóbbi nagyon gyakran teljesen háttérbe szorult a maszkhasználat következtében. A Dél-afrikai Köztársaságban például egész nyáron egyetlen influenzás esetet észleltek – hívta fel a figyelmet Szlávik János.

– Sokan kérdezik, miért van az, hogy a távol-keleti országokban – Kínában, Vietnamban, Thaiföldön vagy Dél-Koreában – ilyen jól védekeznek a koronavírus ellen. Azért, mert arrafelé évtizedes hagyománya van a maszkhasználatnak, hiszen a légszennyezettség miatt gyakorlatilag mindenki maszkot hord. Az ott élőket sokkal könnyebb rábeszélni a maszk használatára, mint az európai embereket vagy az amerikaiakat – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa.

 

Forrás: hirado.hu

További programok »

FEL