Müller Cecília: Mindegyik vakcina hatásos

2021. február 22. 16:42 | Gyemendi Réka

Magyarországon és Európában is a járvány harmadik hulláma zajlik - fogalmazott Müller Cecília az operatív törzs hétfői tájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy napról napra exponenciálisan emelkedik a fertőzöttek száma: az elmúlt nap alatt 2623 új fertőzöttet regisztráltak. Kórházban jelenleg több mint négyezer beteget ápolnak és több mint 300 ember van lélegeztetőgépen.

Müller Cecília kiemelte, hogy a tesztelés gyorsítása érdekében több helyen is szűrőbuszok működnek, kiegészítve a szűrőpontokon zajló teszteléseket.

A tisztifőorvos hangsúlyozta, hogy a járvány harmadik hulláma főként az új vírus-variánsoknak tudható be, amelyek már mindenhol jelen vannak. Súlyos járványhullámot indítottak el; Portugália Csehország és Szlovákia már nehéz helyzetben van emiatt – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy emiatt Magyarországon is nő a fertőzöttek száma. 

Az új variánsok a szakemberek szerint fertőzőbbek, azonban eddig úgy gondolták, hogy nem okoznak súlyosabb megbetegedést. 

– Ez most megdőlni látszik. Az új fertőzöttek számához képest egyre többen kerülnek kórházba vagy állnak kórházi kezelés alatt. A kórházban jelenleg ápoltak száma négyezer fölött van, ami egyértelmű emelkedés az elmúlt időszakhoz képest. A lélegeztetőgépen lévők száma pedig 300 fölött van, vagyis negyedével nőtt a számuk. Mindez újra töbletterhet ró az Európai Unió egészségügyi ellátórendszerére – ismertette az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília elmondta, hogy továbbra is fokozott óvatosságra van szükség, és a védelmi intézkedéseket be kell tartani akkor is, ha már régóta tart. Ismertette, hogy az elmúlt egy napban 48, krónikus alapbetegséggel rendelkező beteg halt meg.

A vírusvariánsokkal kapcsolatban továbbá elhangzott, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai is emelkedő tendenciát mutatnak. Eddig 378 főnél mutatták ki a brit, 34 főnél pedig valamilyen egyéb vírus variánst - utóbbiak azonban járványügyi szempontból nem bírnak nagy jelentőséggel. A tisztifőorvos kiemelte, hogy a 378 személy közül csak 10 személy esetében volt összefüggésben a fertőződés utazással, tehát a többiek Magyarországon kapták el a vírust. Müllert Cecília elmondta, hogy a tudósok szerint a jelenlegi oltások a brit variáns ellen is hatásosak. 

– Nagyon fontos lesz a következő két hét, hiszen ezalatt több védőoltást tudunk beadni az embereknek, mint az elmúlt időszakban összesen, köszönhetően a nyugati és keleti vakcináknak. Jó helyen állnuk az Európai Unióban átoltottság szempontjából. Az EU-s átlag 3,9%, míg Magyarországon 4,6%. Abban bízunk, hogy a jelenlege lérhető 5 vakcinának köszönhetően jelentősen javul majd a járványügyi helyzet hazánkban – fogalmazott az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília felhívta mindneki figyelmét arra, hogy figyelje a telefonját, hogy kap-e értesítést – valószínűleg a háziorvosától – hogy felveheti az oltást. A tisztifőorvos arra kér mindenkit, hogy ne válogasson a vakcinák közül, hiszen mindegyik hatásos.

További programok »

Itthon

Másodjára is megrendezték a Diáksport Napot a Vízműben

A Békéscsabai Szakképzési Centrum Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium Jókai immár másodjára szervezett diáksport napot a megye székhelyhez tartozó kollégisták számára. A 8 városi kollégium csapata a tavalyi évhez hasonlóan 7 különböző sportágban száll szembe egymással.
17:20
FEL