A mutáns vírusok ellen is hatékonyak ezek a vakcinák

2021. május 23. 15:35 | behir.hu

A brit közegészségügyi hivatal friss kutatása szerint a Pfizer és az AstraZeneca két dózisa is hatékony a koronavírus indiai variánsával szemben – írja a Bloomberg.

A brit eredmények azt mutatják, hogy a Pfizer és az AstraZeneca két dózisa nagyon hatékony a B.1.617.2 indiai mutánssal szemben, és nagyjából hasonló eredményre jutottak a Kentben felderített variánssal szemben is.

A tanulmány április 5. és május 16. között végezték el, az eredmények szerint a Pfizer-BioNTech vakcina 88%-os, az AstraZeneca pedig 60%-os hatékonyságot mutatott az indiai variáns ellen két héttel a második dózis beadását követően.

A hivatal szerint a két adat közti különbséget az magyarázhatja, hogy az AstraZeneca második dózisa időben később kerül beadásra, mint a Pfizeré, így az AstraZeneca esetében hosszabb idő kell ahhoz, hogy a vakcina teljes hatékonysága kiépüljön.

A brit közegészségügyi hivatal arra számít, hogy a vakcinák sokkal hatékonyabbak lesznek a kórházba kerülés és a halálozások megakadályozásában, mint amennyire hatékonyak a vírus elkapásával szemben.

 

Forrás: portfolio.hu, Bloomberg

További programok »

FEL