Több ország is visszatért az AstraZeneca vakcinához

2021. március 19. 18:16 | behir

Sorra térnek vissza az európai országok az AstraZeneca vakcinájához. Többek között Spanyolország, Franciaország, Németország és Szlovénia is folytatja az oltást a biztonságosnak minősített oltóanyaggal, ugyanakkor van kivétel is.

Franciaország péntektől folytatja a koronavírus-elleni oltási programot az AstraZeneca-vakcinával – miután azt biztonságosnak és hatékonynak minősítette az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) – jelentette be Jean Castex miniszterelnök csütörtökön.

– Ezzel a vakcinával oltatom be magam holnap, hogy megmutassam, teljesen megbízhatunk benne – mondta a kormányfő a járványhelyzetről tartott heti sajtótájékoztatóján.

Spanyolország jövő szerdától ismét alkalmazza a az AstraZeneca oltóanyagot – jelentette be Carolina Darias egészségügyi miniszter csütörtökön Madridban. Mint mondta, azért várnak a jövő hét közepéig, mert várhatóan hétfőn döntenek arról, hogy módosítják-e azok körét, akik megkaphatják ezt az oltóanyagot.

Eddig a 18 és 55 év közötti korosztályt oltották az AstraZeneca vakcinájával, de már tervben volt a kibővítése 65 éves korig, amikor átmenetileg leállították a vakcina használatát, miután több országban, köztük Spanyolországban is jelentettek olyan eseteket, amikor vérrög képződött a beoltottak szervezetében.

Visszaállítják a brit-svéd gyógyszeripari társaság oltóanyagát a koronavírus elleni védekezés oltási kampányába Németországban is – jelentették be csütörtök este Berlinben.

Jens Spahn egészségügyi miniszter elmondta, hogy már péntektől ismét oltanak az AstraZeneca vakcinájával. Kiemelte, hogy nehéz, de helyes döntés volt a szérum alkalmazásának felfüggesztése. Az államnak az oltási kampány szervezőjeként a legnagyobb gondossággal kell eljárnia, és átlátható módon tájékoztatnia kell az oltásra várókat a vakcinák körüli ügyekről – mutatott rá.

Szintén folytatják az oltást az AstraZenecával Lettországban, Litvániában, Szlovéniában és Bulgáriában is. Lengyelországban pedig – bár ott nem függesztették fel a brit-svéd vakcina alkalmazását – Mateusz Morawiecki miniszterelnök arra biztatta honfitársait, hogy az Európai Gyógyszerügynökség döntése után bátran vegyék fel az oltást az említett vakcinával.

Norvégia ugyanakkor kivételt képez Európában. Camilla Stoltenberg, a norvég Közegészségügyi Intézet vezetője közölte, hogy továbbra is érvényben tartják az oltóanyag használatának március 11-én elrendelt felfüggesztését. Az intézet a jövő hét végén foglal állást.

 

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

További programok »

FEL