Operatív törzs: Szerda éjfélig foglalhatnak időpontot a fiatalok az oltásra

2021. május 12. 13:10 | Vincze Attila

Már több mint 4,9 millióan regisztráltak az oltásra, és 80 százalékuk már megkapta az első adagot - közölte az országos tiszti főorvos az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. Müller Cecília elmondta, hogy kedvezően alakulnak a járványügyi adatok, mindez pedig leginkább a védelmi intézkedéseknek és az oltásoknak köszönhető.

A tájékoztató elején Kiss Róbert ismertette a legfrissebb járványügyi intézkedésekkel kapcsolatos adatokat. 477 ember nem viselt maszkot - mondta. A rendőr alezredes közölte, egy üzletet zártak be ideiglenesen. A kijárási tilalmat 104-en szegték meg.

Már több mint 4,9 millióan regisztráltak az oltásra, és 80 százalékuk már megkapta az első adagot - tájékoztatott Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos közölte, 64 ezer Moderna-, és 62 ezer AstraZenaca-vakcina érkezik majd. Beszélt arról is, hogy jelenleg borsodi kistelepüléseket járnak és Janssen-vakcinával oltanak a honvédségi buszok. Tendenciózusan kedvezően alakulnak a járványügyi adatok. Mindez a védelmi intézkedéseknek és az oltásoknak köszönhető - tette hozzá. Már 3000 alá esett a kórházban ápoltak száma.

Az oltópontokon továbbra is lehet időpontokat foglalni, érvényes regisztráció birtokában az AstraZeneca-, a Sinopharm- és a Szputnyik-vakcinára lehet foglalni - fogalmazott Müller Cecília. Hangsúlyozta, hogy a 16-18 éves korosztály regisztráltjainak a 90 százaléka már foglalt időpontot. Aki május 18-ig nem töltötte be a 16. életévét, az regisztrálhat, de nem fogják oltani - emelte ki az országos tiszti főorvos.

Müller Cecília közölte, hogy a legfrissebb szennyvízadatok alapján Budapesten és agglomerációjában is csökkent a koronavírus-örökítőanyag mennyisége. Ezek jó hírek, mert azt vetíti előre, hogy a jövőben nem kell emelkedéssel számolni - tette hozzá. Úgy tűnik, a teraszok nyitása sem eredményezett többletfertőzéseket - fogalmazott.

A várandós és szoptatós anyák oltásával kapcsolatban azt mondta az országos tiszti főorvos, hogy minden esetben az oltóorvos dönt az oltásról. Továbbra is érvényben marad, hogy a Pfizer és a Moderna vakcináját ajánlják - húzta alá.

Az ápolók nemzetközi napjáról is szólt Müller Cecília, ezt 1982 óta ünneplik Magyarországon. Az év minden napján hálával és szeretettel gondolnak rájuk - hangsúlyozta. A járvány nagyon nagy kihívás elé állította az ápolókat. Arra is emlékeztetett, hogy a mostani helyzet nagyban hasonlítható az 1848-49-es szabadságharchoz, amikor nagyon nehéz körülmények között álltak helyt az ápolók Kossuth Zsuzsanna vezetésével.

Müller Cecília kérdésre válaszolva azt mondta, hogy aki nem tud megjelenni a második oltáson, az tud másik időpontot foglalni, de jelezze, hogy nem jelenik meg. A 16-18 évesek most is regisztrálhatnak, az oltási kampány azokra terjed ki, akik már korábban regisztráltak - felelt egy másik kérdésre.

További programok »

Itthon

A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület ad otthont az új ifjúsági irodának

Szombaton rendezte meg a Ligeti vásárt a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület, amelyen ismét szemléletformáló családi illetve gyermekprogramok valósult meg. Pócsi Gabriella, az egyesület munkaszervezet-vezetője kihangsúlyozta, hogy elsődleges céljuk az, hogy a családosoknak is biztosítani tudják a kikapcsolódási lehetőségeket. A családi napok legfontosabb eleme, hogy a helyi adottságokat kihasználva minél több aktív sportolási lehetőséget kínáljanak az érdeklődőknek.
18:05
FEL