György István: Minél több a beoltott, annál közelebb kerülünk a normális élethez

2021. április 21. 13:00 | Mikóczy Erika

A járványügyi adatok az elmúlt napokban javuló tendenciát mutatnak, ez azonban nem ad okot fegyelmezetlenségre, továbbra is arra kérünk mindenkit, hogy a járványügyi szabályokat szigorúan tartsák be – fogalmazott György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az országos oltási munkacsoport vezetője az operatív törzs szerdai tájékoztatóján.

Az államtitkár szerint az adatokban történt javulás a védelmi intézkedések mellett annak is köszönhető, hogy már minden harmadik magyar megkapta az oltást. A beoltottak száma ma reggelre meghaladta a 3 millió 360 ezer főt.

– Minél többen kapják meg az oltást, annál kevesebben fognak megbetegedni, annál kevesebben fognak meghalni. Annál közelebb kerülünk a normális élethez, és annál inkább erősítjük a védelmet a járvány negyedik hulláma ellen – jegyezte meg György István.

Mint elhangzott, máig csaknem 4 millió 326 ezren regisztráltak az oltásra, több mint kétharmaduk már meg is kapta. Az idősek több mint 90 százalékát beoltották, és az összes beoltott közel 60 százaléka 60 éven felüli. Kiemelte, hogy őket tehát már biztonságban tudhatjuk.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy mindenkinek a beoltása fontos, a legfrissebb adatok szerint a regisztrált 18 és 59 év közöttiek 54 százaléka kapta meg eddig legalább az első oltását. Ebből a korosztályból egyébként több mint 2,3 millióan regisztráltak.

 

Kísérleti jelleggel új oltási regisztrációs rendszert próbálnak ki

 

György István kijelentette, hogy az oltások sebességét a beérkező vakcinák mennyisége határozza meg, Magyarország mindent megtesz azért, hogy minél előbb megkapja az oltást mindenki, aki regisztrált. Közölte: a következő hetekre nézve jó hír, hogy négyféle vakcina-szállítmány is érkezett hazánkba, a hétvégén pedig további, Sinopharm vakcina érkezik.

Végezetül hozzátette: a kormány kísérleti jelleggel kipróbál egy új időpont-foglalási rendszert. Az oltásra regisztráltak egy erre kijelölt felületen, maguk foglalhatnak oltási időpontot.  Ennek a kipróbálására Pécsett, Debrecenben, Szegeden és Budapesten, az egyetemi kórházak oltópontjain lesz lehetőség. Azokat, akik a próbaüzemben időpontot foglalhatnak (és ezekben a városokban élnek), a mai napon sms-ben tájékoztatják arról, hol foglalhatnak időpontot. Mint mondta, most 70 ezer embert érint a próbaüzem, viszont ha ez jól sikerül, akkor várhatóan szélesebb körre is kiterjesztik.

 

Kedden 623 esetben intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt

 

Kiss Róbert rendőr alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezető-helyettese elmondta, hogy kedden 623 esetben intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt.

Közterületen 618, tömegközlekedési eszközökön 4 ember ellen léptek fel, amiért nem vagy nem helyesen viselték a védőeszközt. 

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 1040 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 315 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 725 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitva tartására, illetve az ott-tartózkodásra vonatkozó szabályokat nem tartották be.

A kijárási tilalom és a csoportosulás tilalmának szabályait megszegőkkel szemben kedden 227 rendőri intézkedésre volt szükség. A novembertől bevezetett kijárási korlátozás, majd az azt felváltó kijárási tilalom szabályainak megszegése miatt eddig összesen 64 833 intézkedésre volt szükség.
 
Kiss Róbert ismertette: jelenleg 42 068-en vannak hatósági házi karanténban, az elmúlt napon 4379 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el. A karanténban lévők közül 2823-an vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karantén-szabályokat.

 

A vírusvariánsok miatt betegek hosszabb kezelési időt igényelnek

 

Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján kiemelt, hogy a beoltottak számának növekedésével érzékelhetővé vált a járványügyi adatok javulása is. Ahogy fogalmazott, magasan platózunk ugyan, de javuló a tendencia. Az új fertőzöttek száma az elmúlt 24 órában 2527 fő volt, az aktív fertőzöttek száma pedig 266 823 főre csökkent.

A tiszti főorvos közölte, hogy a brit mutáns miatt nem rohamos, hanem elhúzódó csökkenésre lehet számítani az adatok tekintetében. Kiemelte, hogy a mostani vírusvariánsok miatt megbetegedettek hosszabb kezelési időt igényelnek, emiatt is rendkívül fontos az oltások felvétele.

Müller Cecília köszönetet mondott az oltási munkacsoportnak, az oltások beadásában résztvevőknek, mert rendkívül komoly szervezőmunkát igényel ilyen sok ember beoltása ilyen rövid idő alatt.   

A tiszti főorvos hozzátette: a járvány mindnyájunkat megpróbál, megszenvedi az egész világ. Örömét fejezte ki amiatt, hogy „a józan belátás győzedelmeskedik”, és egyre többen veszik fel az oltást, így egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy visszatérjen az élet a korábbi kerékvágásba.

További programok »

FEL