Vádemelési javaslat rémhírterjesztés miatt, vírusszkeptikus személlyel szemben

2021. május 5. 12:52 | Mikóczy Erika

A készenléti rendőrség nemzeti nyomozóiroda kíberbűnözés elleni főosztálya rémhírterjesztés miatt indított nyomozásokat vírusszkeptikus személyekkel szemben. Az egyik nyomozást a rendőrség befejezte – hangzott el az operatív törzs szerdai tájékoztatóján.

Mint azt Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, az egyik eljárásban megállapították, hogy a gyanúsított nagy nyilvánosság előtt olyan cikket publikált, amelyben a maszkviseléssel szemben, valamint a koronavírus-járvány veszélyességével szemben fogalmazott meg állításokat. A széles körben terjesztett kijelentések – a rendőrség álláspontja szerint – alkalmasak voltak arra, hogy a járványügyi védekezést akadályozzák vagy akár meghiúsítsák. A nyomozást a rendőrség a napokban befejezte, és az ügy iratait vádemelési javaslattal adta át az ügyészségnek. A többi rémhírterjesztés miatt indított nyomozás továbbra is folyamatban van.

 

Jelenleg 24 796 ember van hatósági házi karanténban

 

A rendőrök 527 emberrel szemben intézkedtek a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt kedden – közölte Gál Kristóf.

A szóvivő ismertette, hogy az éjfél és reggel 5 óra között érvényben lévő kijárási tilalom megszegése miatt 63 esetben intézkedtek tegnap, 18 Magyarországon átutazó emberrel szemben pedig azért, mert nem tartották be a rájuk vonatkozó rendelkezéseket.

Elmondta továbbá, hogy hatósági házi karanténban jelenleg 24 796 ember van, közülük 1499-en használják az online ellenőrzésre fejlesztett mobil alkalmazást.

 

Müller Cecília: Az ellenanyag-szint nem ad elégséges információt arról, hogy kialakult-e védettség a szervezetben

 

Müller Cecília a tájékoztatón bejelentette, hogy akinek érvényes regisztrációja van oltásra, az mostantól kezdve a Szputnyik vakcinára is foglalhat időpontot, emellett még az AstraZeneca és a Sinopharm vakcinákra lehet jelentkezni.

A tiszti főorvos kiemelte, hogy az oltások beadása továbbra is ütemezetten zajlik, már 4 123 697 fő vett fel oltást, közülük 2 248 775 fő a másodikat is megkapta. A lakosság közel 43 százaléka kapott tehát oltást eddig Magyarországon.

Beszélt arról is, hogy az elmúlt 24 órában 1130 volt az új fertőzöttek száma, 4374 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 511-en vannak lélegeztető-gépen. Hozzátette, hogy a vírus még mindig jelen van, tehát be kell tartani a védelmi intézkedéseket és a higiéniai szabályokat is, mindent meg kell tenni azért, hogy a megfertőződést elkerüljük.

– Nagyon sokan érdeklődnek arról, hogy ha mindkét védőoltás beadását követően nem mérnek jelentős ellenanyag-termelést, akkor mi a teendőjük. Éppen azért, mert többféle, rendkívül bonyolult immunológiai, biokémiai folyamat zajlik le a szervezetben, az ellenanyagszint nem ad elégséges információt arról, hogy kialakult-e védettség a szervezetben. Alapvetően arra támaszkodunk jellemzően, amit a gyártók az alkalmazási előiraton leírnak. Mind a 6 féle vakcina, amelyet Magyarországon használunk, hatékony és biztonságos – szögezte le Müller Cecília.

 

Hazánkban még nem azonosítottak indiai mutánssal fertőzött beteget

 

A tiszti főorvos hangsúlyozta, hogy Magyarországon még mindig a brit mutánsvírus fertőz, az indiai mutánsot itthon még nem azonosították, de Ausztriában és Romániában már megjelent, valószínű, hogy előbb-utóbb itt is lesz majd ezzel megfertőződött beteg.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy azoknál, akik három hónapon belül estek át a fertőzésen, nem ellenjavalt az oltás felvétele, de érdemes megbeszélni azt az orvossal.

Müller Cecília tájékoztatott továbbá arról, hogy már több mint 4,7 millióan regisztráltak oltásra és 80 százalékuk meg is kapta azt. Arra biztatott mindenkit, hogy aki még nem tette meg, regisztráljon, aki pedig már regisztrált, foglaljon időpontot az oltásra.

A 16 -18  éveseket kiemelten kérte, hogy mielőbb regisztráljanak az oltásra, jövő hét második felében már az ő beoltásuk is elindulhat, amelyhez az esetükben a szülők hozzájáruló nyilatkozatára is szükség van.

 

További programok »

FEL