Müller Cecília: Még vizsgálják, hogy hazánkban oltják-e a 12-15 éveseket

2021. június 1. 12:26 | Mikóczy Erika

A járványügyi adatok továbbra is kedvezően alakulnak, egyre csökken a naponta azonosított új fertőzöttek száma: az elmúlt 24 órában ez a szám 174 volt. Azok közül, akiknél súlyosan zajlik a betegség elhunyt 28 beteg.  A kórházakban 947 koronavírusos beteget ápolnak még, közülük 100-an vannak lélegeztető-gépen – ismertette Müller Cecília az operatív törzs mai tájékoztatóján

 

A tiszti főorvos elmondta, hogy bár most is folyamatosan zajlik az oltás, az utóbbi napokban kicsit kevesebb lett az első oltást felvevők száma, illetve vannak olyanok, akik a második oltásra nem jelentek meg.

 

A Magyarországon használt védőoltások a mutánsok ellen is védelmet nyújtanak

 

– Nagyon fontos, hogy mindenki felvegye a második oltását is, hiszen halljuk, hogy különböző mutációk jelennek meg. A jelenleg általunk ismert adatok alapján, a Magyarországon használt védőoltások a mutánsok ellen is védelmet nyújtanak, az előfordulhat, hogy kicsit csökkent mértékben, azonban a súlyos, életveszélyes megbetegedéstől megvédenek – fogalmazott Müller Cecília.

A tiszti főorvos ismertette, hogy a beoltottak száma hazánkban 5 176 630, közülük 3 655 647 fő már a második oltását is megkapta.

Magyarország továbbra is a második az uniós oltási ranglistán. A magyar lakosság 53%-a már megkapta az oltást, szemben az uniós 37%-os átlaggal. A regisztráltak száma 5 millió 236 ezer fő, a regisztráltak 91%-a kapta meg eddig az oltását.

 

„A harmadik hullám lezajlott, de a vírus velünk maradt”

 

Müller Cecília kiemelte, hogy jelenleg mind a hatféle vakcina rendelkezésre áll az országban, és folyamatos a szállítás, így aki regisztrált, szinte már másnap felveheti az oltást. Felhívta a figyelmet arra, hogy aki még nem tette meg, mielőbb regisztráljon, mert bár a járvány harmadik hulláma is lezajlott, a vírus velünk maradt, ezért továbbra is rendkívül fontos az egyéni védelem.

Beszélt arról is, hogy a regisztráltak közül a 60 év felettiek 91 százaléka kapta meg a védőoltást, míg a regisztrált 18-59 éves korosztály több mint 88 százalékát oltották be eddig.

 

A külhoni magyarokat és a hazánkban élő külföldieket várhatóan június második felében oltják

 

Müller Cecília megjegyezte, hogy jelenleg zajlik a külhoni magyarok, illetve a Magyarországon élő külföldiek regisztrációja – kérte őket is, hogy jelezzék az oltakozási igényüket.

A tervek szerint az ő beoltásukra június második felében kerül sor, erről mindenkit időben értesítenek majd.

 

Az egyik indiai mutánssal fertőzött beteg meggyógyult, a másik rehabilitáción van

 

Müller Cecília megemlítette, hogy hazánkban továbbra is a brit mutáns fertőz, eddig két olyan esetet azonosítottak, akiket az indiai mutáns fertőzött meg. Az egyik beteg meggyógyult, a másik rehabilitáción van. Ahol ők megjelentek, ott szűrték az egészségügyi szolgáltatókat is, de a szakszemélyzet nem kapta el ezt a vírusvariánst.

Hozzátette, hogy az indiai mutáción belül egyébként eddig három variánst azonosítottak, az egyik a nyomon követésre okot adó variáns, a másik az érdeklődésre okot adó, a harmadik pedig az aggodalomra okot adó variáns, ez utóbbira kell nagyon figyelni.

 

A fertőzöttek átlagéletkora 42 év

 

Müller Cecília elmondta továbbá, hogy fertőzöttek átlagéletkora jelenleg 42 év. Megjegyezte, hogy az új fertőzöttek 20 százaléka a 40-49 évesek, 17 százaléka a 30-39 évesek, 14 százaléka az 50-59 évesek, 13 százalék pedig a 20-29 évesek korosztályába tartozik.

– Ez az adatsor azt mutatja, hogy továbbra is az aktív munkaképes lakosság körében történik a legtöbb fertőződés, noha már lényegesen alacsonyabb számban, mint korábban. Kérünk mindenkit, hogy éljen az oltás lehetőségével – tette hozzá a tiszti főorvos.

 

Mikor kezdődhet a 12-15 évesek oltása?

 

Újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília közölte, hogy folyamatosan figyelemmel kísérik a változásokat.

Értesültek arról, hogy az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta a 12-15 évesek oltását is. Egyelőre hazánkban ezt vizsgálják, és később döntenek abban a kérdésben, hogy Magyarországon alkalmazzák-e, és ha igen, mikortól a 12-15 évesek oltását.

 

További programok »

Itthon

Választás, népszavazás 2022 – fontos tudnivalók

Áder János köztársasági elnök – Magyarország Alaptörvénye 2. cikk (3) bekezdésének megfelelően – az országgyűlési képviselők általános választását 2022. április 3. napjára tűzte ki. A köztársasági elnök – ugyanerre a napra – négy kérdésben országos népszavazást tűzött ki. A Békéscsabai Helyi Választási Iroda közleménye.
16:40
FEL