Müller Cecília: A cukorbetegek nagyobb veszélynek vannak kitéve

2021. március 16. 12:53 | D. Nagy Bence

Több mint 1 millió 300 ezren már megkapták az első oltásukat.

– Egyértelműen tapasztalhatjuk a járvány harmadik hullámának felfutását. Óriási terhelés nehezedik az országra, elsősorban az egészségügyre – fogalmazott Müller Cecília az operatív törzs keddi tájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos a friss, napi adatok kapcsán kiemelte, hogy a hosszú hétvége során 1126-an kerültek kórházba, súlyosbodó tünetekkel. 

A tájékozatón elhangzott, hogy a brit mutáns kapcsán egyre több fiatal fertőződik meg, az elhunytak között is nagyobb arányban vannak jelen a fiatalabb, 30-as, 40-es korosztályt képviselők, mint az első két hullám során.

– Az emelkedő számokkal kapcsolatban láthatjuk, hogy minden bevezetett intézkedésre szükség van. A higiénés szabályok betartása mellett az oltás jelenthet védelmet – összegezte a tisztifőorvos. Hangsúlyozta, hogy már 1 347 073-an megkapták az első védőoltásukat.

Müller Cecília ismertette, hogy kedden 120 510 adag újabb Pfizer-vakcina érkezett Magyarországra, amelyet a regisztrált idősek beoltására fordítanak, de folytatódik a második körös oltások beadása is. Szerdán 100 ezer Sinopharm-vakcina érkezik hazánkba.

– Minden nap számít, ezért minél hamarabb meg kell történnie az oltásoknak. A kóházakban jelenleg 9844 főt ápolnak, 1067-en pedig lélegeztetőgépen vannak. Nemcsak kórtermeket, de újabb részlegeket is meg kellett nyitnunk – hívta fel a figyelmet a tisztifőorvos. Hozzátette, hogy a szennyvízvizsgálatok adatai is további emelkedést mutatnak a következő hetekre.

Müller Cecília közölte, hogy a héten további AstraZeneca-szállítmány várható, a gyártó azonban már korábban jelezte, hogy csökkentett mennyiséget tudnak biztosítani. A korábban megérkezett, 280 ezer adag Szputnyik- és 450 ezer adag Sinopharm-vakcinát felszabadítják az oltási program folytatására.

– Az a cél, hogy minden rendelkezésre álló oltóanyagot fehasználjunk, most nem raktározunk. Ezért is kérünk mindenkit, hogy akit megszólítanak az oltással kapcsoaltban, fogadja el a felkínált lehetőséget, függetlenül a vakcinától, hiszen minden, itthon engedélyezett oltóanyag hatékony – emelte ki a tisztifőorvos. 

Müller Cecília ismertette, hogy újabban több szakcikk is kiemelte a cukorbetegek veszélyeztetettségét, az ő esetükben sokkal nagyobb arányban jelentkezik a megbetegedés súlyos formája. 

– Ha lesz több oltóanyag, lesz több oltópont is, a tervek szerint a járóbeteg szakellátók is belépnek az oltási programba – fogalmazott a tisztifőorvos. Mint mondta, 2020 novemberében a lakosság mindössze 15 százaléka oltatta volna be magát, a legfrissebb statisztikák szerint ma már 46,4 százalékuk.

Müller Cecília kiemelte, hogy a tünetek jelentkezésével azonnal jelentkezni kell a háziorvosnál, hogy az ambulánsan is használható szerekkel, – mint például a favipiravirral – megelőzhető legyen a kórházba kerülés.

További programok »

Itthon

FEL