Favipiravir: már a patikákban is elérhető a koronavírus gyógyszer

2021. március 12. 17:10 | Vincze Attila

Már a háziorvos is felírhatja azt a gyógyszert, amelyet korábban csak a kórházakban alkalmaztak a koronavírus-betegek kezelésére. A favipiravir hatóanyagú tablettát recept ellenében a Békés megyei patikákban is ki lehet váltani. A szakemberek az intézkedéstől azt várják, hogy csökken a kórházi kezelést igénylő betegek száma.

A gyógyszer otthoni felhasználásáról még pár nappal ezelőtt döntött az Emberi Erőforrások Minisztériuma, eddig azt csak kórházakban lehetett alkalmazni. A háziorvos által felírt gyógyszert a beteg megbízottja a TAJ-szám bemondása alapján bármelyik patikában térítésmentesen kiválthatja. A készítmény alkalmazásához egy beleegyező nyilatkozat és a betegtájékoztató megismerése is szükséges.

- Hogyha az orvos ezt a gyógyszert felírja és a patikában valaki kiváltja, akkor ki kell töltenie egy nyilatkozatot, amit utána vissza kell vinnie az orvoshoz. Ez azt jelenti, hogy az orvos már abban az időpontban le is ellenőrzi azt, hogy a beteg valóban kiváltotta-e a gyógyszert és tudatában van annak, hogy mit váltott ki, hogyan kell azt szednie - hangsúlyozta dr. Melczer Mária Ágnes, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Békés Megyei Szervezetének elnöke.

A szakemberek azonban arra is figyelmeztetnek, hogy a favipiravir nem teljesen veszélytelen. Például a gyógyszer magzatkárosító hatása miatt egyáltalán nem alkalmazható várandósság alatt. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy az eredetileg az influenza ellen kifejlesztett készítmény gátolja a vírusok szaporodását, vagyis az ötnapos kúra elősegíti a koronavírusos betegség könnyebb lefolyását.

- Első nap kétszer nyolc szemet, a másodiktól az ötödik napig pedig kétszer három szemet kell beszedni belőle. A tapasztalatok szerint átlagosan hat nap alatt várható a fertőzőképesség megszűnése, a tünetek enyhülése. Reményeink szerint így kevesebb beteg kerül majd kórházba vagy később lélegeztetőgépre - fogalmazott dr. Sonkoly Iván háziorvos. 

A favipiravir teljes alkalmazása alatt a beteg és a háziorvos telefonon tartja a kapcsolatot, hogy a kezelés meghosszabbításához esetlegesen szükséges újabb gyógyszeradag elrendelhető-e a páciensnél.

További programok »

Itthon

Együttműködés a zöld városokért

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetével közösen idén is elindította a Gazdálkodjunk okosan zöldfelületeinkkel! országos rendezvénysorozatot, melynek legutóbbi állomása Gyula volt. A roadshow a faiskolák, a zöldfelület-gazdálkodásban résztvevők és a települési önkormányzatok együttműködését is segíti.
2021. október 27. 17:18
FEL