Most nem rohanták meg a vásárlók a patikákat

2020. október 5. 13:57 | Vincze Attila

Az elmúlt pár hétben nem indult el hasonló felvásárlási láz a patikákban, mint a koronavírus-járvány első hullámának idején – erről számolt be lapunknak egy békéscsabai gyógyszertár vezetője. Az országos tisztifőgyógyszerész pedig arról tájékoztatott, hogy a patikák mellett a gyógyszer-nagykereskedők is megfelelő raktárkészlettel rendelkeznek, így senkinek sem kell több havi készletet felhalmoznia.

Alig néhányan álltak sorba a békéscsabai Isteni Gondviselés Gyógyszertár bejáratánál. Az általunk megkérdezett várakozók elmondták, hogy mostanság csak akkor vásárolnak a gyógyszertárban, ha tényleg szükségük van valamire. Giricz Dánielné például csak havonta egyszer jön, ha elfogy a gyógyszere. Benkő Lászlóné pedig leginkább vitaminokért jár a patikába, másért szerencsére ritkán kell jönnie.

Ottjártunkkor bent sem volt sokkal nagyobb forgalom. A gyógyszertár tulajdonosa elmondta, hogy mostanság a lázcsillapítók és a hőmérők fogynak náluk a legjobban. Melczer Mária – aki a patika vezetése mellett a Magyar Gyógyszerészi Kamara Békés Megyei Szervezetének elnöke is – azt tapasztalja, hogy most ősszel nincs akkora forgalomnövekedés, mint tavasszal, a járvány első hullámának idején. 

– Azt észleljük, hogy egyre többen vannak, és elég sokan jönnek olyanok is, akik a három havi gyógyszerkészletüket kiváltják, azért hogy minél kevesebbet kelljen kijárniuk, mert nem igazán tudják mi lesz – fogalmazott.

Tavasszal a patikák nagy része arra panaszkodott, hogy a megnövekedett forgalom miatt számos készítmény hiánycikké vált, akkor szinte felvásárlási láz tört ki. Az országos tisztifőgyógyszerész szerint ősszel nem kell hasonló ellátási problémákra számítani.

– Higgadtság tapasztalható a piacon, a kollégák felkészültek, megfelelő gyógyszerraktárkészlettel rendelkeznek, ez elmondható a nagykereskedőkről is, hiszen a gyógyszertárak a gyógyszer-nagykereskedőktől szerzik be az árukészletüket – hangsúlyozta El Koulali Zakariás.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy mivel lesz elegendő gyógyszer a patikákban, így a lakosságnak nem érdemes több hónapra elegendő készletet felhalmoznia.

További programok »

Itthon

FEL