Népszerű a patikákban az év gyógynövényének választott cickafark

2022. február 4. 13:10 | Vincze Attila

A cickafarkat választotta az év gyógynövényének a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya 2022-ben. A kezdeményezés célja, hogy évről évre egy újabb gyógynövényre irányuljon a figyelem és a kiválasztott növénnyel kapcsolatos ismeretek az érdeklődők széles köréhez jussanak el.

Fűben, fában orvosság – tartja a mondás és ezt az általunk megkérdezett békéscsabaiak is így gondolják, hiszen a legtöbben úgy nyilítkoztak, hogy használtak már valamilyen gyógynövény alapú készítményt.

A csabai Isteni Gondviselés Gyógyszertárában a hagyományos orvosságok mellett többféle gyógynövény alapú szer is megtalálható. A patika vezetője elmondta, hogy idén az év gyógynövényének választott cickafark leginkább teaként népszerű a vásárlók körében. Dr. Merczel Mária kiemelte, hogy a növényből készült főzet több száz hatóanyagot tartalmaz, így számos egészségügyi problémára alkalmazható.

– A cickafark nagyon sokrétűen használható, lehet belsőleg, külsőleg is alkalmazni, kiváló borogatásra, használható fürdővízben, de nagyon jó gyomorégésre, emésztési bántalmakra, vérzéscsillapító, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatású – fogalmazott.

A gyógyszertár vezetője ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy a gyógynövények felhasználásakor mindig tartsuk be a csomagoláson előírt utasításokat, csökkentve ezzel az allergiás reakciók esélyét.

További programok »

Itthon

FEL