Több gyógyszert vásárolunk, de nincs pánik a patikákban

2020. március 13. 14:28 | Sipos Gábor

A koronavírus-fertőzések emelkedő száma miatt gyógyszer-felvásárlási lázról érkeztek beszámolók az Európai Unió több városából. Bár Békéscsabán is megemelkedett a gyógyszertárak forgalma az elmúlt napokban, pániknak és gyógyszerhiánynak szerencsére nyoma sincs.

Megemelkedő forgalomról számoltak be a patikusok az elmúlt napokban Békéscsabán is. A nyugat-európai híradásokkal ellentétben pánikszerű vásárlási lázról azonban nincs szó. Dr. Melczer Mária a békéscsabai Isteni Gondviselés patika vezetője azt ajánlja, hogy a krónikus betegségeket karbantartó gyógyszerekből érdemes 2-3 hónapnyi adagot megvásárolni, de csak amiatt, hogy feleslegesen ne kelljen orvoshoz és patikába járni a következő hetekben.

– Ha fejfájós vagy ilyen fájdalmai vannak, akkor nem árt, ha van otthon, de senkit sem biztatok arra, hogy gyógyszerfelvásárlásba kezdjen, mert az ellátás az folyamatos. Tehát ha véletlenül pont az a gyógyszer nincs, amit ő eddig szedett, egy másikkal pótolni tudjuk, nincs ok arra, hogy nagy készleteket halmozzanak fel otthon – hangsúlyozta a Magyar Gyógyszerészi Kamara Békés Megyei Szervezetének elnöke, dr. Melczer Mária Ágnes

Most sokan keresik a vitaminokat, a fertőtlenítő szereket és a maszkokat is. Rövid időre kialakulhat készlethiány, például csütörtök délelőtt elfogyott a kézfertőtlenítő és a szájmaszk a gyógyszertárból, de a délutáni órákban már pótolták a hiányt.

A patika vezetője hangsúlyozta, hogy ha esetleg valamiből kifogynak, szinte minden esetben tudnak ajánlani kiváltó készítményeket. Tapasztalataik alapján a vásárlók többsége nem halmozza otthon a gyógyszereket, a krónikus betegek pótolták havi, esetleg kéthavi gyógyszermennyiségüket.

További programok »

FEL