Ugrásszerűen megnőtt a koronavírus gyorstesztek forgalma a patikákban

2022. február 8. 18:00 | Vincze Attila

A koronavírus omikron variánsának közösségi terjedése óta ugrásszerűen megnőtt a gyorstesztek forgalma a patikákban, pedig az otthon elvégzett vizsgálat nem tekinthető hivatalosnak. A szakemberek azt javasolják, hogy pozitív eredményű teszt esetén mindenképpen konzultáljunk a háziorvossal.

A téli időszakban általában többen keresik fel a patikákat különböző meghűléses panaszokkal, azonban a koronavírus omikron variánsának közösségi megjelenése óta érezhetően megnőtt a békéscsabai Isteni Gondviselés Gyógyszertárában is a forgalom, különösen az otthoni gyorsteszteket illetően.

A patikában dolgozó egyik gyógyszerész a behir.hu-nak elmondta, hogy alapvetően kétféle típusú gyorstesztet lehet vásárolni náluk: az egyik az antitestek jelenlétét vizsgálja, jelezvén a koronavíruson való átesettséget, míg a másik az antigén gyorsteszt, amely az aktuális fertőzöttségi állapotot mutatja ki. Hégely Bernadett kiemelte, hogy leginkább az antigén tesztekre van fokozott érdeklődés. Mint fogalmazott, jelenleg akár 30-40 darab ilyen tesztet is eladnak naponta. A szakember hangsúlyozta, hogy ezek az eszközök elsősorban önellenőrzésre alkalmasak, megbízhatóságuk mindazonáltal 98 százalék körül van.

– Hivatalos vizsgálatnak nem számít, de a saját és környezetünk védelme érdekében mégis érdemes elvégezni a tesztet, hogyha tüneteket tapasztalunk magunkon vagy esetleg olyan helyen jártunk nagy tömegben, ahol elkaphattuk a vírust, de pozitív eredmény esetén utána mindenképpen szükséges egy hivatalos lelet is – húzta alá a gyógyszerész.

Koronavírus-fertőzést ugyanis hivatalosan csak egészségügyi szolgáltató diagnosztizálhat, ez alapján kerülhet be a beteg a járványügyi nyilvántartó rendszerbe. Dr. Garay Erzsébet, gyulai háziorvos mindenképpen azt javasolja, hogy az otthon elvégzett, pozitív eredményű teszt esetén mielőbb konzultáljunk a háziorvosunkkal, aki, ha szükséges a rendelőben újra elvégzi a vizsgálatot.

– Ha valakinek tünete van és csinál egy antigén gyorstesztet, vagyis egy vírust kimutató gyorstesztet, akkor ebből tudjuk, hogy a szervezetében jelen van a vírus. Fontos, hogy az illető azonnal hívja fel a háziorvosát. Azt, hogy mi a további intézkedés, azt a háziorvos fogja megmondani, ez többek között függ a tünetektől, a panaszok súlyosságától, a fennállás időpontjától is – mondta.

Dr. Garay Erzsébet hozzátette: pozitív teszt esetén azért is érdemes mielőbb cselekedni, mert ha valaki időben elkezdi a gyógyszeres kezelést, akkor azzal megelőzheti a súlyos tünetek megjelenését.

További programok »

FEL