Müller Cecília: Újabb két vakcina segíti az átoltottság elérését

2021. március 22. 13:28 | D. Nagy Bence

1 millió 590 ezren már megkapták az első oltásukat.

 

– Meg kell törnünk a járvány emelkedést, ebben elsődleges szerepe va a védőoltásoknak – fogalmazott Müller Cecília az operatív törzs hétfői tájékoztatóján. Mint mondta, hazánkban már 1 millió 590 ezren megkapták az első oltásukat, 480 ezren pedig már a másodikat is.

Az országos tisztifőorvos kiemelte, hogy Európában jelenleg szinte mindenhol a brit mutáns dominál az újabb megbetegedések esetében.

– Ha nincs védtelen személy, nincs, akit megfertőzzön a vírus. Ettől ma még nagyon messze vagyunk, úgy is, hogy itthon a lakosság 16 százalékát már beoltották – emelte ki Müller Cecília.

A vakcinarendelésekkel kapcsolatban elhangzott, hogy a magyar állam nem köt külön szerződéseket az uniós gyógyszergyártókkal, ugyanakkor más, keleti vakcinák iránt érdeklődik.

– Közülük is csak olyan gyártókkal szerződünk, amelyek gyógyszer-nagykereskedelmi engedéllyel rendelkeznek – hangsúlyozta a tisztifőorvos. Hozzátette, hogy 250 ezer, frissen hazánkba érkezett Szputnyik-vakcinát jelenleg is vizsgál a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Müller Cecília bejelentette, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) újabb két vakcina hazai forgalmazását engedélyezte.

– A kínai CanSino által gyártott Convidecia egy vektorvírust tartalmazó vakcina, hasonlóan az AstraZenecához és a Szputnyikhoz. Az indiai Serum által gyártott Covishield szintén az AstraZeneca oltóanyagán alapszik – ismertette a tisztifőorvos.

A háziorvosok felé elhangzott, hogy az enyhe tünetekre panaszkodó páciensek esetében alkalmazzák az favipiravirt tartalmazó készítményeket, ezzel is elkerülve annak a lehetőségét, hogy kórházi kezelésre szoruljanak.

– Soha ennyire nem volt megterhelve a magyar egészségügy. Bár minden eszköz, minden gyógyszer rendelkezésre áll, az egészségügyi dolgozók fáradtak, kérem, hogy segítsünk nekik – hívta fel a filgyemet a tisztifőrvos.

 

Még egy hétig biztosan maradnak a korlátozások

– A szigorított járványügyi intézkedések március 29-ig fennmaradnak. A korlátozások továbbra is érintik a schengeni határokat, a maszkviselést, a rendezvényeket, az üzletek nyitvatartását, a felsőoktatást, valamint a nevelési-oktatási intézményeket – ismertette Kiss Róbert rendőr alezredes.

További programok »

FEL