Operatív törzs: Fontos, hogy megőrizzük a bizalmat a védőoltások iránt

2020. december 18. 12:22 | Mikóczy Erika

Közel két és félmillió koronavírus-tesztet végeztek el Magyarországon a járvány kezdete óta – hangzott el az operatív törzs pénteki tájékoztatóján, ahol az oltások fontosságára Müller Cecília országos tiszti főorvos hívta fel a figyelmet.

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője a tájékoztatón elmondta, hogy az elmúlt 24 órában országosa 238 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a maszkviselés szabályainak megszegése miatt, a 10 ezer főnél nagyobb lakónépességű településeken pedig 224 személlyel szemben, a helyi rendelet szerinti közterületi maszkviselés szabályainak be nem tartása miatt.

A vendéglátóhelyeket, üzletek, szolgáltató-helyeket, edzőtermeket is ellenőrizte a rendőrség, 8 esetben kellett intézkedni maszkviselési kötelezettség megszegése miatt. Eddig összesen 620 rendőri intézkedést kezdeményeztek ezen a területen, és 165 esetben volt megállapítható a tulajdonos illetve az üzemeltető felelőssége. 455 rendőri intézkedést viszont azért kellett foganatosítani, mert az üzletek korlátozott nyitva tartását, vagy a nyitva tartás tilalmát, illetve a bent tartózkodás tilalmát szegték meg. A kijárási tilalom megszegése miatt 286 személlyel szemben intézkedtek az elmúlt 24 órában.

Gál Kristóf beszélt arról is, hogy tegnap 5795 ember került házi karanténba, így jelenleg összesen 45 075 fő van járványügyi megfigyelés, elkülönítés alatt.

 

Müller Cecília: Alapvető védekezési és megelőzési eszköz az oltás, érdemes élni vele 

 

Mint elhangzott, Müller Cecília tiszti főorvos ezekben a napokban teljes erőbedobással a védőoltási program előkészítésén dolgozik, azonban ma mégis időt tudott szakítani arra, hogy jelen legyen az operatív törzs tájékoztatóján.

Elsőként az elmúlt 24 óra adatait ismertette, mely szerint 4428 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 295 977 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 187 többségében idős, krónikus beteg, azonban sajnálatos módon egy 19 fiatalember is, akinek komoly, gyulladásos betegsége volt a koronavírus mellett.  

Müller Cecília kiemelte, hogy jelenleg is 7335 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 564-en vannak lélegeztetőgépen, de az új betegek száma már kevesebb, mint az előző héten volt.

– Talán már a plató fázisban vagyunk, de nem csökken jelentősen a kórházban fekvők száma. Ez arra int minket, hogy továbbra is óvatosnak kell lennünk, a karácsonyi forgatagban is figyelnünk kell egymásra, például vásárlás közben. Nem javaslom, hogy karácsonykor nagy létszámban gyűljenek össze a családok, hiszen nagyon kell vigyáznunk magunkra, egymásra, idősebb családtagjainkra – jegyezte meg Müller Cecília, hozzátéve, hogy a döntést a karácsonykor érvényes szabályokkal kapcsolatban Orbán Viktor miniszterelnök jelenti majd be, december 21-én.

A tiszti főorvos megköszönte, hogy már több mint 200 ezren regisztráltak online az oltásra, és sokan postai úton is visszaküldték a jelentkezésüket. Kiemelte, hogy alapvető védekezési és megelőzési eszköz az oltás, érdemes élni vele, mindnyájunk érdekében. Magyarországon jelenleg 12 fertőző megbetegedés ellen oltanak, ez az elsődleges megelőzés eszköze. Az oltással olyan antigén kerül a szervezetbe, ami hasonló a kórokozóhoz, ezért kiváltja a szervezetben az immunválaszt.

Emlékeztetett arra, hogy pár évtizeddel ezelőtt a gyermekbénulás milyen kínokat okozott a világnak, de ez mára már eltűnt az oltásoknak köszönhetően.

Beszélt arról is, hogy számos kihívást tartalmazott a koronavírus elleni vakcina fejlesztése, a vírus elleni vakcinák tárháza is nagyon bő, úgy vélte, jövőre már többféle oltóanyaggal is találkozhatunk.  Hozzátette: kijelölték az oltópontokat, ahol elsőként a fokozottan veszélyeztetett egészségügyi dolgozók beoltása kezdődik majd el.

Hangsúlyozta továbbá: fontos, hogy megőrizzük azt a bizalmat, ami Magyarországon megvan a védőoltások iránt.

További programok »

Itthon

Ismét csatlakoztak a Te Szedd! akcióhoz a közutasok

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. idén is csatlakozott az elmúlt évek legsikeresebb országos környezetvédelmi akciójához, a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! felhíváshoz. A közútkezelő országszerte több ezer munkavállalójával dolgozott az utak menti területek hulladékmentesítésén október 18-án, hétfőn.
07:48
FEL