Operatív törzs: Az egészségügyi dolgozók oltása már az év végén elkezdődhet

2020. december 17. 12:19 | Mikóczy Erika

Az egészségügyi dolgozók mellett már a védekezésben résztvevő szociális dolgozók, rendőrök, katonák, közszolgálati tisztviselők is ingyenesen használhatják a tömegközlekedési eszközöket – hangzott el az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján.

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője elmondta, a kormány ennek a lehetőségnek a biztosításával is a vírussal szembeni eredményes küzdelmet támogatja. Az ingyenes utazáshoz munkáltatói igazolás szükséges arról, hogy a személy a veszélyhelyzettel összefüggő vagy a koronavírus-világjárvány következményeinek elhárítása érdekében szükséges feladatokat lát el.

A szóvivő kiemelte: a szilveszteri kijárási tilalom betartása érdekében megjelent a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amelynek az év végi időszakban az amúgy engedélyezett tűzijátékot is tilos árusítani, forgalmazni és felhasználni. Aki ezt megszegi, 150 ezer forint pénzbírsággal sújtható.

Beszélt arról is, hogy az elmúlt 24 órában országosa 221 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a maszkviselés szabályainak megszegése miatt, a 10 ezer főnél nagyobb lakónépességű településeken pedig 196 személlyel szemben, a helyi rendelet szerinti közterületi maszkviselés szabályainak be nem tartása miatt.

A vendéglátóhelyeket, üzletek, szolgáltató-helyeket is ellenőrizte a rendőrség, 22 esetben kellett intézkedni maszkviselési kötelezettség megszegése miatt. Eddig 619 rendőri intézkedést kezdeményeztek ezen a területen, és 165 esetben volt megállapítható a tulajdonos illetve az üzemeltető felelőssége. 454 rendőri intézkedést viszont azért kellett végrehajtani, mert az üzletek korlátozott nyitva tartását, vagy a nyitva tartás tilalmát, illetve a bent tartózkodás tilalmát szegték meg. Tegnap például a budapesti rendőrök egy étkezdét is ellenőriztek, ahol a tulajdonos és három alkalmazottja egyáltalán nem viselt maszkot. A helyet 30 napra bezárták.

 

Összesen 17 és fél millió adag vakcinát kötött le a kormány

 

Dr. Galgóczi Ágnes, az NNK osztályvezetője ismertette az elmúlt 24 óra járványadatait. 2 982 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 291 549 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 157 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 7 538 főre emelkedett. 7522 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 573-an vannak lélegeztetőgépen.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a védelmi intézkedéseket, higiénés rendszabályokat továbbra is mindenkinek be kell tartania. Beszélt arról is, hogy egyre reménykeltőbb hírek érkeznek a vakcinákról. Már a jövő héten, december 21-én döntést hozhat az Európai Gyógyszerügynökség a Pfeizer vakcina engedélyezéséről.

– Ez azt jelenti, hogy az engedély megadása után megkezdődhetnek az oltóanyag kiszállítása, és indulhatnak az oltások Magyarországon is. Úgy készülünk, hogy az egészségügyi dolgozók oltása már december végén elkezdődik a kijelölt oltópontokon. A Pfeizer vakcinája mellett a kormány más oltóanyag-fejlesztők által gyártott vakcinákat is lekötött, összesen 17 és fél millió adagban – mondta dr. Galgóczi Ágnes.

A járványügyi osztályvezető közölte, hogy eddigi igazolt fertőzöttek 56 százaléka nő, 44 százaléka férfi, a beazonosított fertőzöttek átlagéletkora 45 év, míg az elhunytak átlagéletkora 75 év.

Beszélt arról is, hogy a települések 96 százaléka érintett a fertőzéssel. A 49. hétről az 50. hétre Somogy megyében nőtt a leginkább a diagnosztizált fertőzöttek száma, Békés megyében ez a szám már csökkent.

Kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy a kórházakban továbbra is érvényben van a látogatási tilalom. A haldokló beteghez és a szülő nőhöz azonban a kórház köteles a hozzátartozót beengedni.

További programok »

Itthon

Szeptemberben a vendégéjszakák száma meghaladta a 2019-es számokat is

A vártnál is jobb eredményeket hozott a szeptember, ugyanis a vendégéjszakák száma 65 százalékkal meghaladta a tavalyi adatot, ráadásul 4 százalékkal túlszárnyalta a 2019-es, a koronavírus-járvány előtt mért számokat is - mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a szervezet hivatalos, szombaton közzétett podcastjában.
2021. október 16. 17:37
FEL