Elkezdődik a kritikus infrastruktúrákba tartozó szolgáltatóknál dolgozók oltása

2021. március 24. 12:38 | Mikóczy Erika

A járvány mostani szakaszában a koronavírus gyors terjedése miatt az operatív törzs és az oltási munkacsoport úgy döntött, hogy megkezdi az egyes kritikus infrastruktúrákba tartozó szolgáltatóknál dolgozó emberek oltását is – számolt be Müller Cecília tiszti főorvos az operatív törzs szerdai tájékoztatóján.

Kiss Róbert, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezető-helyettese a tájékoztatón közölte, hogy kedden összesen 549 ember ellen intézkedtek a maszkviselés szabályainak megsértése miatt a rendőrök, szeptember 21-e óta mindösszesen 38 555 ilyen rendőri intézkedés volt.

A közterületeken 540, a tömegközlekedésben 6, az üzletekben, bevásárlóközpontokban pedig 3 ember ellen intézkedtek a maszkviselési szabályok be nem tartása miatt.

A boltokra, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 988 rendőri intézkedés történt. Ebből 305 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 683-ban pedig az üzletek korlátozott nyitva tartásának, illetve az üzletekben való tartózkodás szabályait nem tartották be.

A rendőr alezredes elmondta, hogy kedden a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 303 esetben intézkedtek. A kijárási korlátozás, majd az azt felváltó kijárási tilalom tavaly novemberi bevezetése óta 54 056 hasonló esetben kellett eljárniuk.

Az alezredes ismertette, hogy az elmúlt 24 órában 8477 fertőzött került karanténba, így jelenleg 51 230-en vannak hatósági házi karanténban. Közülük 4590-an vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karantén-szabályokat. 

 

Fontos, hogy minél többen regisztráljanak oltásra

 

Müller Cecília kiemelte, hogy folyamatosan zajlik az oltások beadása, az elmúlt napon, már 1 696 110 fő volt a beoltottak száma, ebből 494 520 fő a második oltását is megkapta.

– Nagyon fontos, hogy minél nagyobb számú embert védetté tegyünk a vírussal szemben. Annak ellenére, hogy minden ponton megfeszített védekezés folyik, a járványügyi adatok szárnyalnak, ezért is fontos lenne, hogy minél többen felvegyék az oltást – jegyezte meg a tiszti főorvos.

Az elmúlt 24 órában 7587 volt új fertőzöttek száma, elhunyt 249 beteg. Jelenleg 11 805 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1423-an vannak lélegeztető-gépen – ezek nagyon magas számok. Müller Cecília az adatok ismertetése után hangsúlyozta, mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a megfertőződést, a kórházba kerülést lehetőleg megakadályozzuk.  

– Ennek érdekében párhuzamosan számos tevékenység zajlik. Hatalmas erőfeszítéseket tesznek az egészségügyi intézmények. Hogy minél kevesebben kerüljenek be az intézményekbe, az egészségügyi ambuláns ellátó rendszer is több jogot kapott. Például ma már a vírus szaporodását gátló favipiravir gyógyszert a háziorvosok is felírhatják, eddig 37 ezer dobozzal rendeltek belőle a betegek tüneteinek kezelésére – mondta Müller Cecília.

 

Müller Cecília: Centralizáltuk az erőforrásokat

 

A tiszti főorvos közölte, hogy a hatékonyabb egészségügyi védekezés, a betegellátás és az egészségügyi dolgozók kiegyensúlyozottabb terhelése, és a védőoltási program végrehajtásának biztosítása érdekében a területileg illetékes kórházak szakmai irányítása alá kerülnek az önkormányzati szakrendelők a veszélyhelyzet idejére. Az erről szóló kormányrendelet a holnapi nappal lép hatályba.

–  Egy ilyen küzdelemben fontos, centralizálni az erőforrásokat. A rendelet szerint az irányító megyei intézmények hatáskörei kiterjednek az illetékességi területükön levő valamennyi egészségügyi tevékenység ellátására. Így kerülnek a szakmai irányításuk alá az önkormányzati járóbeteg-szakellátási rendelők, illetve szükség esetén a háziorvosi rendszer is. Tudjuk, hogy több kollégának az alapellátásban is olyan szakképesítése van, ami ezekben a nehéz időkben jól kamatoztatható az intézményekben. Mindez úgy kell, történjen, hogy az oltások beadása zavartalan maradjon – emelte ki a tiszti főorvos.

Müller Cecília elmondta, hogy a védőoltási program a vakcinák beérkezésének megfelelően zajlik. A magyar lakosság átoltottsága elérte a 16,8%-ot szemben a 9,4%-os uniós átlaggal. Köszönetet mondott mindazoknak, akik az oltások folyamatában bármilyen szinten részt vesznek.

Közölte továbbá, hogy az Országos Kórházi Főigazgatóság felhívására már ötszáz olyan egészségügyi végzettségű, vagy egészségügyi szakon tanuló önkéntes jelentkezett a kórházakba munkára, aki segíteni tudja a munkát.

 

Bővült azok köre, akik elsőbbséget élveznek az oltások beadásánál

 

– A járvány mostani szakaszában a koronavírus gyors terjedése miatt az operatív törzs és az oltási munkacsoport úgy döntött, hogy – az egészségügyi és szociális területen dolgozók, regisztrált idősek, krónikus betegek, védekezést irányító rendőrök és katonák mellett – megkezdi az egyes kritikus infrastruktúrákba tartozó szolgáltatóknál dolgozó emberek oltását is. Idetartozik a tömegközlekedés biztosítása érdekében a BKK, az áramellátást biztosító Paksi Atomerőmű és a villamos-ipari vállalat, a MÁV, a GYSEV érintett dolgozóinak az oltása is – fogalmazott Müller Cecília.   

Végezetül beszélt arról is, hogy ma van a tuberkulózis elleni világnap. Felhívta a figyelmet arra, hogy ez a betegség hajdan sok tragédiát okozott, azonban ma már a védőoltásoknak köszönhetően alig fordul elő. A BCG oltásokkal tehát sikerült visszaszorítani egy olyan betegséget, ami egykor a legtöbb halálozást okozta. 

 

További programok »

FEL