Müller Cecília: Az a cél, hogy húsvétig minden regisztrált megkapja az oltást

2021. február 25. 14:20 | Mikóczy Erika

Az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján elhangzott, hogy eddig már több mint félmillió ember kapta meg hazánkban az első, és több mint kétszázezer a második oltást is. Mivel már itt a járvány harmadik hulláma, arra kértek mindenkit, hogy ha még nem tette meg, mielőbb regisztráljon az oltásra.

Kiss Róbert a tájékoztatón kiemelte, hogy tekintettel a járványadatokra a kormány a korábbi korlátozásokat március 15-éig továbbra is fenntartja.

A rendőr alezredes beszámolt arról, hogy szerdán 119 emberrel szemben léptek fel a rendőrök a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt, így már 26 482 az ilyen ügyekben elrendelt intézkedések száma. 189-en az önkormányzati rendeletek ellenére sem viselték a maszkot közterületen, 11 emberrel szemben azért intézkedtek, mert buszon, villamoson, megállóban nem volt rajtuk maszk, 29-en pedig bevásárlóközpontban nem viselték a védőeszközt.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 834 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 214 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 620 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitva tartására vonatkozó szabályokat nem tartották be, vagy az ott tartózkodás tilalmát szegték meg.

Kiss Róbert közölte továbbá, hogy szerdán a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 345 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök. A kijárási korlátozás, majd a kijárási tilalom bevezetése óta összesen ez a szám 42 409.

 

Müller Cecília: Köszönet a háziorvosoknak, akik a védelmi rendszer bástyái

 

Müller Cecília a legfrissebb járványügyi adatokat ismertette. Mint mondta az elmúlt 24 órában 4385 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ez is mutatja, hogy már a járvány harmadik hulláma zajlik. Méghozzá erőteljesen emelkedő számokkal, mert a vírusvariánsok egy része, jellemzően a brit mutáns, exponenciálisan emeli a fertőzöttek számát.

Beszámolt arról is, hogy növekszik a súlyos betegek száma, már 4836 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 411-en vannak lélegeztetőgépen. 

– Ezek a járványügyi adatok arra figyelmeztetnek, hogy a harmadik hullám felmenő szakaszában vagyunk, ezt pedig csak úgy tudjuk csökkenteni, ha a higiénés szabályok betartása mellett a védőoltást is felvesszük. Jelenleg gőzerővel folyik az oltás, ezért külön köszönet illeti a háziovosokat, akik a bástyái a védelmi rendszernek – fogalmazott Müller Cecília, mindenkitől azt kérve, hogy ha szól a háziorvos, ne hezitáljon, menjen és vegye fel oltást.

 

Aki még nem tette meg, regisztráljon az oltásra

 

Mint mondta, már átlépte a félmilliót az oltottak száma, eddig 508 073 fő kapott oltást, közülük 211 073 fő már a másodikat. Hangsúlyozta, hogy aki még nem tette, az regisztráljon az oltásra www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, hiszen a védőoltás életet menthet.

– Mind az öt Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos, biztonságos és védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen. Az a cél, hogy húsvétra mindenkit beoltsanak, aki már regisztrált, és ennek minden realitása megvan – tette hozzá Müller Cecília.

A tiszti főorvos megjegyezte, hogy a védőoltási munkacsoport folyamatosan vizsgálja a lehetőségeket, és azoknak az országoknak a tapasztalatait is, ahol már előrehaladott az átoltottság. Mint mondta, több esetben már az első védőoltás is jelentős védettséget ad. Izraelben a lakosság 50 százaléka már beoltott, tőlük származik az információ, hogy már az első oltás beadása után 75 százalékos védettséget adott a vakcina, érdemes tehát mielőbb regisztrálni, és beoltatnia magát mindenkinek.

 

További programok »

Itthon

Autómentes világnap: A Kölcsey utcai ovisok is rollerre és bringára pattantak

Ha nem is világszinten, de békéscsabai viszonylatban erőteljesen felhívta a figyelmet néhány intézmény az autómentes világnap jelentőségére. Ezen a napon többek között a Kölcsey utcai ovisok is bringán, rolleren kerülték meg többször az intézményt. A kisebbek, nagyobbak és az őket kísérő rendőrök, valamint óvodapedagógusok jó időben tölthették meg jó kedvvel és zsivajjal az utcákat.
2023. szeptember 22. 15:47
FEL