Gulyás Gergely: Március 15-éig még maradnak a jelenlegi korlátozások

2021. február 25. 11:35 | Mikóczy Erika

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott: egy éve van velünk a járvány, remélhetőleg most már az utolsó szakaszában vagyunk, de még erőfeszítésekre  van szükség a legyűréséhez. Azonban most már itt az oltás, amely ebben hatékony segítség.  

– November 11-e óta változatlanul vannak hatályban a korlátozások. Ez megakadályozta, hogy a járvány olyan mértékben tömegessé váljon, ami már az egészségügy számára kezelhetetlen lenne. Ez mindenképpen nagy eredmény, ami annak is köszönhető, hogy az emberek nagytöbbsége  a szabályokat betartotta – fogalmazott Gulyás Gergely.

A miniszter reményét fejezte ki, hogy a korlátozások utolsó időszakában vagyunk. Leszögezte, hogy addig indokolt a korlátozásokat fenntartani, amíg a járványügyi szakembereknek ez a véleményük. Megjegyezte: emellett azért indítottak egy nemzeti konzultációt, hogy ismerjék a magyar polgárok véleményét arról, milyen formában és milyen ütemezésben történjen majd meg a korlátozások feloldása.

 

Gulyás Gergely: Minden jel szerint, a következő egy-két hétben a számok romlani fognak

 

–  Most azonban a járványügyi szakemberek véleménye egyértelmű, eszerint a járvány harmadik hulláma elérte Magyarországot. Minden jel szerint a következő egy-két hétben a számok romlani fognak – egyes előrejelzések szerint drámaian –, ráadásul megjelent több mutáns vírus is, amelyre szerencsésre a vakcinák védelmet jelentenek. Azonban figyelembe kell venni, hogy a mutáns vírusok lényegesen gyorsabban terjednek – mondta Gulyás Gergely.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a járványügyi szakértők és az operatív törzs tagjai is azt javasolták a kormánynak, hogy a korlátozásokat továbbra is tartsák fenn. Ennek megfelelően a kormány úgy döntött, hogy a jelenlegi korlátozások szabályai változatlan formában maradnak fenn március 15-éig.

 

Az oltások üteme felgyorsul 

 

– A korlátozások enyhítéséhez akkor jutunk közelebb, ha egyre többen beoltatják magukat. Az oltások üteme felgyorsul a következő két hétben. Több mint 2,5 millióan már regisztráltak az oltásra, sokan azért halogatták, mert úgy gondolták, úgyis csak később kerülnek sorra. Arra kérek mindenkit, hogy most, amikor már felgyorsul az oltások beadása, mielőbb regisztráljon – jegyezte megy Gulyás Gergely.

A miniszter beszélt arról, hogy a vírus terjedésének lassítására, megelőzésére az oltás a legfontosabb eszköz. Hangsúlyozta, hogy minden Magyarországra érkező oltóanyag jó, az emberek életét ezzel lehet megmenteni, aki pedig nem ezt mondja, az az emberek életével játszik.

Megemlítette továbbá, hogy az online nemzeti konzultációt március közepéig lehet kitölteni, eddig több mint 425 ezren éltek ezzel a lehetőséggel. Gulyás Gergely arra biztatott mindenkit, hogy töltse ki mielőbb, hiszen mindenki véleményét várják arra vonatkozóan, hogy milyen ütemben és módon enyhítsenek majd a korlátozásokon.

 

„A második negyedévtől kirobbanó gazdasági növekedés jöhet”

 

Gulyás Gergely a gazdasági kérdésekre áttérve elmondta, hogy a kormány fenntartja a bértámogatásokat, és valamennyi olyan intézkedést, amely a gazdaság újraindítását segítheti elő. Hozzátette: azzal, hogy az előlegfizetést a kormány lehetővé tette, szinte naprakészen tudják kifizetni a megítélt támogatásokat. Most 41,3 milliárd forintnyi igény érkezett be, ebből már megítéltek 39,3 milliárdot és kifizettek 39 milliárdot.

A miniszter közölte, azt remélik, hogy az unióból hazánknak járó támogatások és a hazai gazdaságélénkítő támogatások eredményeként a második negyed évtől kirobbanó gazdasági növekedésnek indulhat az ország, és a szolgáltató szektor is helyreáll. Bíznak abban, hogy vissza tud térni a gazdaság a korábbi növekedéshez.

 

 

További programok »

FEL