Indul a tanév, de korántsem a megszokott módon

2020. augusztus 31. 18:42 | Hidvégi Dávid

Szeptember elsején, azaz kedden kezdődik a 2020-2021-es tanév, amely a világjárvány miatt más lesz, mint az ezt megelőzőek: mind a diákoknak, mind a tanároknak figyelni kell a járványügyi szabályok betartására. A kormány szerint ugyan a tavaszi digitális oktatás nagyon sikeres volt, de a gyerekeknek szükségük van egymás társaságára, és a tanárok személyes segítségére – ezért amíg lehet, a hagyományos rend szerint zajlik majd az oktatás.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a pénteki Kormányinfón elmondta: a kormány azon dolgozik, hogy ne kelljen iskolákat bezárni. Gulyás Gergely hozzátette: az egyedi esetekre vonatkozó jogszabályi környezet készen van, ez pedig lehetővé teszi a területi alapú szigorítást, amennyiben szükség lenne rá. Hangsúlyozta: a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha egy iskolában fertőzötteket találnak, akkor azt bezárhatják és ott ideiglenesen visszatérhet a digitális oktatás.

– Olyan intézkedésekre van szükség, amelyekkel megtudjuk védeni a magyar emberek egészségét, a munkahelyeket és garantáljuk a biztonságos iskolakezdést. Egyszerre kell a leginkább veszélyeztetett korosztályról, az idősek biztonságáról gondoskodni, biztonságban kell tudni az iskolakezdésre készülődő gyermekeket, továbbá biztosítani kell a magyar gazdaság zavartalan működését – fogalmazott a miniszter. Hozzátette: digitális úton lehet oktatni, de nevelni nem.

Az intézményeknek a tanévkezdés előtt átfogó fertőtlenítést kell végezniük az Emberi Erőforrások Minisztériumának ajánlásai alapján. Az intézkedési terv mintegy 11 témakörben és 70 pontban határozza meg az óvodák és az iskolák teendőit. Egyes intézmények már a rövidített órákban, az úgynevezett csúsztatott órarendben is gondolkodnak. 

– A kollégáinkkal arról beszélgettünk, hogy bizonyos alkalmakkor rövidített tanítási órákat tartunk. Ha ez egy héten egy osztály esetebén egy-egy alkalommal megtörténik akkor bízunk benne, hogy nem sérül a tartalmi munka, maga az oktatási folyamat. Ezt gondoljuk most végig, hogy mennyi időt tudunk egy-egy tanítási órából ilyen módon más tevékenységre átcsoportosítani. Pont annak érdekében, hogy a gyerekek egy időben, egy térben ne legyenek nagyon sokan – mondta Vida András, a Lencsési Általános Iskola és Alapfokú Műveszetoktatási Intézmény.

Az évnyitó ünnepségek megtartását nem tiltják a jogszabályok, de a szakemberek a hagyományos ünnepség megtartását nem ajánlják.

Itthon

Folytatódnak a fejlesztések a battonyai szerb nemzetiségi iskolában

A magyar kormány támogatásával tovább folytatódnak a több éve tartó fejlesztések a Battonyai Két Tanítási Nyelvű Szerb Általános Iskola és Óvoda intézményében. A közeljövőben 300 millió forintból egy új tornacsarnok épül fel, valamint további 50 millió forintból bővítik és korszerűsítik az oktatási intézményt.
2021. február 24. 18:25
FEL