Gulyás: Szó sem lehet a családtámogatások csökkentéséről!

2023. július 6. 11:37 | behir.hu

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai kormányülés legfontosabb témái kapcsán tartott sajtótájékoztatót csütörtökön. Mint mondta: a magyar kormány minden eszközt fel fog használni annak érdekében, hogy a migrációs paktumot meggátolja.

A csütörtöki kormányinfón elhangzott: a szerdai kormányülésen a miniszterelnök tájékoztatást adott az európai uniós csúcstalálkozó legfontosabb eseményeiről.

– A kormány továbbra is úgy látja, hogy a Miniszterek Tanácsában megszületett döntés szemben áll a korábbi megegyezésekkel, ezért a kormány nem járult hozzá a döntés megerősítéséhez – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön. Mint mondta, a tervezett új szabályozás esetében nemcsak kötelező kvótáról és áttelepítésről kell beszélni, hanem Magyarországnak legalább évente 10 ezer migráns kérelmét kellene elbírálnia. Az ország területén befogadó táborokat kellene létesíteni, amelyek könnyen válnának migránsgettókká, míg ezek a táborok uniós jogszabály szerint nem lehetnének zártak.

– Ebben a formában a táborok a létrehozása a határkerítés lebontásával lenne egyenlő. Az uniós döntés szerint a migránsok több mint negyedét, 28,3 százalékát kéne Magyarországnak befogadnia – fogalmazott a miniszter. – A magyar kormány minden jogi és politikai eszközt megragad annak érdekében, hogy ez a teljesen értelmetlen és őrült szabályozás ne léphessen hatályba.

A tárcavezető kiemelte: a migránsok elosztását nemcsak Magyarország, de Lengyelország is ellenezte.

Szintén kiemelt téma volt a múlt heti uniós tanácsi ülésen, hogy Brüsszel további 98 és fél milliárd euró befizetését kérte a tagállamoktól.

– Ez a tizenötszöröse az éves magyar szja befizetésnek, megközelíti a teljes magyar állami költségvetés éves összegét. A tagállamokra elosztva ennél lényegesen kevesebb jutna Magyarországnak, de az összeg még így is akkora, hogy ebben a formában sem Ausztria, sem Németország nem akarja vállalni  – fogalmazott Gulyás Gergely. Hozzátette: mindenek előtt azt kell tisztázni, hogy hol van a pénz, és mire költötte a Bizottság.

– Éppen hogy több pénznek kellene lennie az EU költségvetésében, hiszen Lengyelországnak és Magyarországnak még mindig nem fizettek – emelte ki.

Gulyás Gergely elmondta, a tervezett fizetésből 50 milliárd menne Ukrajnának, de migránsokra is költenének belőle határvédelem helyett. Ezen kívül az összegből másfél milliárd eurót költenének a brüsszeli bürokraták fizetésemelésére.

– Az EU-tagállamok gazdasági kormányzását minősítő rendszer, az európai szemeszter ajánlásainak egy része elfogadhatatlan Magyarország számára, hiszen többek között a hatósági energiaárak megszüntetésére szólít fel. Ez a rezsicsökkentés felszámolásához vezetne, a szemeszter emellett a családiügy, oktatási, és az egészségügyi kiadások felülvizsgálását is kéri. Utóbbiak esetében a kormány el is végzi a felülvizsgálatot, de ez nem jelenti azt, hogy elfogadjuk az ajánlásokat, amelyek nem kötelező érvényűek – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

– Az oktatásban hasonló lépéseket tenne a kormány, mint az egészségügy esetében – jelentette ki Gulyás Gergely. – Gyors, jelentős fizetésemelés jár a pedagóguskar számára, amelyhez jelenleg szükség van az eddig meg nem érkezett EU-s pénzekre is.  Mint mondta, később költségvetési forrásból emelik majd tovább a tanárok bérét.

A miniszter arról is beszámolt, hogy a rezsivédelmi alap fejezetének terhére majdnem 170 milliárd forint egyszeri átcsoportosítását rendelték el. Ez az éppen aktuális rezsikifizetésekhez való hozzájárulás, ebből több mint 132 milliárd forint az, ami a kórházak, iskolák, területi közigazgatás intézményeinek folyósított rész. Az egyházi fenntartók kompenzációja 11 milliárd forint.

További programok »

FEL