Gulyás Gergely: 2024 a béremelések éve lesz Magyarországon

2023. november 9. 14:46 | behir.hu

Kormányinfót tartott csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, melyen a szerdai kormányülés legfontosabb döntéseiről számolt be.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a tájékoztatón a szerdai kormányülés fontos pontjait összegezte. Mint mondta, a kormány idei évi legfőbb gazdasági terve az infláció letörése volt, vállalásukat pedig tartani is tudták.

– A KSH októberi inflációs adatai hamarosan nyilvánosak lesznek, a 10 százalék körüli értéket már nagy valószínűséggel októberben elértük, de legkésőbb novemberre biztosan. Az infláció év végi értéke várhatóan 7,3-4 tized százalék lesz majd – emelte ki Gulyás Gergely. A tárcavezető ismertette, hogy az OECD közlése szerint a reálbér Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben 2023 második negyedévben, eszerint a bérek emelkedése meghaladta az infláció mértékét.

Gulyás Gergely a következő évről szólva elmondta:  jelentős minimálbér és bérminimum-emelés várható jövőre.

– Az állami szektorban többek között az ápolók, valamint a rendészeti dolgozók esetében biztosan várható emelés, a nem államiszektorokban pedig még jelentősebb lesz a növekedés mértéke – fogalmazott a miniszter.

A kormány az EU-csúcs kapcsán a tagállami bővítésről is tárgyalt. A kormányinfón elhangzott, hogy Magyarország álláspontja a kérdésben változatlan: először a már folyamatban lévő tárgyalásokat kell befejezni.

– Szolidárisak vagyunk Ukrajnával, komoly anyagi és humanitárius  támogatást nyújtottunk számukra, de ez nem változtat azon a tényen, hogy Ukrajna nem teljesíti az unió által megszabott feltételeket, többek között a korrupció, és a számunkra igazán fontos magyar kisebbségi kérdésben sem. A háború kapcsán azt is kifejeztük, hogy nem támogatjuk a közös hitelfelvételt, egy új Ukrajna-stratégiát azonban igen. Ez utóbbi kapcsán Európában egyedüliként az embereket is megkérdezzük a következő nemzeti konzultáció alkalmával – ismertette a politikus.

A szerdai kormányülés fontos témája volt a migrációs helyzet is. Elhangzott, hogy a határvadászok egyre gyakrabban kerülnek akár életveszélyes szituációkba is az agresszívan viselkedő, illegális migránsok miatt.

– Azt látjuk, hogy az unió el akarja lehetetleníteni a határvédelmet, amelyet szerintünk mind európai, mind nemzeti szinten meg kellene erősíteni. Ennek kapcsán tárgyalta a kormány az idegenrendészeti törvény módosítását is, melynek értelmében szigorúbban szabályozzuk azt, hogy ki milyen jogcímen, és meddig tartózkodik Magyarországon – fogalmazott Gulyás Gergely.

A miniszter a digitális állampolgárságról is beszélt.

– A digitális állampolgárság tervezetét a kormány elfogadta, a következő héten elő is terjeszti. Ezzel a lépéssel megkönnyítjük az ügyintézést, az igazolványok használatát vagy éppen az elektronikus aláírást, mely így mobiltelefonon keresztül is megtörténhet – zárta beszámolóját a tárcavezető.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő további két témában adott tájékoztatást. Kiemelte, hogy november 10-én, pénteken érkezik a nyugdíjkiegészítés, amelyet átutalással és postai úton is eljut az érintettekhez. 

– Januárig visszamenőleg történik a kiegészítés, amely összesen több mint 2 és félmillió embert érint, és mintegy 190 milliárd forintos ráfordítással jár a kormány részéről. Az éves mérték átlagnyugdíjjal számolva 85 ezer forint fejenkénti kiegészítést jelent. A nyugdíjasok januárban újabb, 6 százalékos emelésben részesülnek, februárban pedig a 13. havi megemelt összeggel is számolhatnak – ismertette a kormányszóvivő.

Szentkirályi Alexandra az online jogsértések megnövekedett számáról is beszélt, amely kapcsán megalakult a Kibernyomozói Hálózat is.

– Az országos szinten 300 fős szervezet részben hivatásos nyomozókat, részben  külsős szakembereket foglal magába. Valamennyi vármegyei rendőrkapitányságon létrejött egy ilyen nyomozócsoport, amely segíteni fogja az online csalások áldozatait, valamint különös figyelmet fordít a csalások elkerülésére – hangzott el a tájékoztató rendezvényen.

További programok »

FEL