Gulyás Gergely: Az EU-ban nálunk nőtt legnagyobb mértékben a termékenységi ráta

2023. szeptember 13. 17:33 | Mikóczy Erika

Szerda délután ülésezett a kormány, azonban mivel csütörtökön demográfiai csúcs lesz, már az ülés végéhez közeledve kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

 
Magyarország bemutatja az eredményeit a demográfia csúcson

 

Gulyás Gergely elmondta, hogy 2015 óta minden második évben demográfiai csúcsot rendeznek Budapesten. Itt politikusok, állami vezetők, egyházi vezetők, szakértők, a tudomány és a vállalati szektor képviselői tárgyalnak egy olyan fontos kérdésről, amely ma Európában nem kap a súlyának megfelelő figyelmet. Holnap a csúcson – ahol magas szinten képviselteti magát több ország és ott lesznek a téma elismert szakértői – felszólal majd a magyar miniszterelnök és a köztársasági elnök is.

– Magyarország beszámol mindazokról a lépésekről, intézkedésekről és eredményekről, amelyeket bő egy évtized alatt sikerült elérnünk. Bár igen jelentős előrelépést tettünk, azonban még mindig nem tartunk ott, ahol tartani szeretnénk. 2010-ben 1,23 volt a termékenységi arányszám, ez 2021 végére 1,59-re nőtt. Ez egyben azt is jelenti, hogy ez az arányszám az elmúlt évtizedben hazánkban nőtt a legnagyobb mértékben az Európai Unión belül – emelte ki Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy ha az előző tendencia folytatódott volna, akkor 160 ezerrel kevesebben lennénk, ennyi gyermek nem született volna meg.

A miniszter hozzátette, hogy szülőképes korú nők száma csökken, ezért is nagyon fontos, hogy a családpolitikai intézkedések hatékonyak legyenek.

– A kormány mai ülésén első olvasatban tárgyalta azt az előterjesztést, ami a városi csok helyére léphet, illetve segítene ott, ahol nincs falusi csok. Jövő év elejétől új családpolitikai intézkedéseket léptetünk hatályba. Fontosnak tartjuk, hogy ezek is szolgálják a lakáshoz jutást és az ország demográfiai céljait – szögezte le Gulyás Gergely.

 

„Arra kérjük a bizottságot, hosszabbítsa meg a gabona behozatali tilalmát”

 

Szeptember 15-ével lejár az az időszak, ameddig az Európai Bizottság behozatali tilalmat rendelt el az ukrán gabonára az öt szomszédos országba.

– Ha az Európai Bizottság ezt nem hosszabbítja meg, akkor kénytelenek leszünk nemzeti hatáskörben ilyen intézkedéseket bevezetni. Arra kérjük a bizottságot, hosszabbítsa meg a behozatali tilalmat, kímélje meg ennek az öt országnak a gazdaságát a káros következményektől. Az eredeti cél az volt, hogy az ukrán gabonának nem az európai agrárpiacokat kell szétvernie, hanem elsősorban az éhező afrikai országokban kellene ebből segítséget nyújtani. Ráadásul komoly vita van arról is, hogy megfelel-e az európai minőségi követelményeknek az ukrán gabona – sorolta Gulyás Gergely.

 

„Ukrajna három és félszeresére emelte a tranzitdíjat”

 

A kormány az ülésén az inflációval is foglalkozott. Gulyás Gergely úgy fogalmazott: minden nehézség ellenére továbbra is reális, hogy novemberre egy számjegyű legyen az infláció itthon.

– Vannak azonban aggasztó jelek, amelyek döntően azzal függnek össze, hogy a benzinár és a gázolaj ára jóval magasabb, mint korábban volt. Ennek az elsődleges oka az, hogy ötszörös áron vagyunk kénytelenek hozni az ukrán csővezetéken keresztül az üzemanyagot, ez a tranzitdíj az ajánlásoknak mintegy három és félszerese, miközben mi Ukrajnával számtalan területen vagyunk szolidárisak – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

 

Napelemek – tíz éven keresztül maradna a korábbi elszámolási rend

 

Gulyás Gergely közölte, hogy egyebek mellett a Fidesz frakció felszólítására a kormány újraértékelte napelemekkel kapcsolatos, brüsszeli nyomásra meghozott szabályokat.

– A napelem elszámolásban azért szükséges változás, mert Brüsszel kötelezően szaldó elszámolást ír elő. Míg korábban Magyarországon egy egész évet kellett figyelembe venni, amikor meghatározták, hogy mennyi napelemmel termelt energiát táplál be valaki, és mennyit használ fel, amikor erre szüksége van. Ez az elszámolás kedvező volt. Akik idén szeptember 7-e után adták be az igényüket, ott sajnos a brüsszeli szabályokat kell már alkalmazni, de akik korábban, velük kapcsolatban a kormány úgy döntött, hogy náluk tíz éven keresztül a korábbi elszámolási rend marad. Tehát azoknál, akik a létesítési igényt már korábban benyújtották, vagy már fel is szerelték a napelemeket, tíz éven keresztül marad az éves szaldó elszámolás – emelte ki Gulyás Gergely.

További programok »

Itthon

Ha nevünket feledik... – Emlékséta a csabai botlatókövek nyomában

A Békéscsabai Zsidó Hitközség és a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület a Holokauszt 80 emlékév alkalmából emléksétát szervezett vasárnap délelőtt. A Békéscsabai botlatókövek nyomában címmel megtartott eseményen a holokauszt helyi áldozatainak emléke előtt adóztak a résztvevők.
2024. június 16. 16:00
FEL