Gulyás Gergely: A kiskorúak ellen elkövetett bűncselekményeknél nincs kegyelem

2024. február 16. 14:51 | Mikóczy Erika

Szokatlan időpontban, ezúttal pénteken délután tartott kormányinfót Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

– Önmagában az eheti kormányülés nem adott volna okot kormányinfó megtartására, mert nem születtek konkrét döntések. Azonban miután a köztársasági elnök és a korábbi igazságügyi miniszter múlt héten lemondott, a kormány a mostani ülésén vonta le a politikai következtetéseket abból az ügyből, amely a magyar sajtót az elmúlt időszakban meghatározta – kezdte Gulyás Gergely a pénteki kormányinfót.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány már közel 14 éve egyedülállóan nagy hangsúlyt fektet a családok támogatására és a gyermekek védelmére. Bevezették a CSOK-ot, a babaváró támogatást, adókedvezményeket biztosítottak a gyermekes családoknak, teljes adómentességet a legalább 4 gyermeket vállaló nőknek, valamint bölcsőde- és óvodafejlesztések folytak.

– Emellett elfogadtuk Európa legszigorúbb gyermekvédelmi törvényét, szigorítottuk a pedofíliára vonatkozó büntetőjogi szabályozást, és külön pedofil-nyilvántartást hoztunk létre – fogalmazott Gulyás Gergely.

Mint mondta, a családokért, a családok támogatásáért a legtöbbet éppen Novák Katalin tette a 2014 utáni időszakban, Varga Juditnak pedig a BTK szigorításában, a családvédelmi törvény megalkotásában volt meghatározó szerepe.

– Ezért is érthető, hogy a magyar társadalom nagy része megdöbbentem fogadta a kegyelmi döntést. Ebben az ügyben végül az történt, aminek ilyenkor történnie kell: Novák Katalin és Varga Judit példamutató módon vállalta a felelősséget, lemondtak és visszavonultak közéleti megbízatásaiktól – emelte ki a miniszter, hozzátéve, hogy a kormánynak most az a dolga, hogy a jövőbe tekintsen, és tökéletesítse a szabályozásokat. Ezért nyújtottak be egy alkotmánymódosítást, amelynek lényege, hogy kiskorúak ellen elkövetett szándékos bűncselekmények esetén nincs kegyelem.

Gulyás Gergely kiemelte azt is, hogy tovább szigorítják a gyermekvédelmi intézmények élén állók előzetes ellenőrzését.

További programok »

FEL