Gulyás: Októbertől már egy számjegyű lehet az infláció

2023. július 27. 13:34 | behir.hu

A szerdai kormányülés kapcsán tartott sajtótájékoztatót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az eseményen elhangzott, hogy már októberre egy számjegyűre csökkenhet Magyarországon az infláció.

– Szerdán Brüsszelből a sok rossz hír mellett egy jó hír is érkezett, hiszen azt követően, hogy az Európai Tanács teljesen elfogadhatatlan formában döntött az elosztási mechanizmustól, amely migránsgettókat eredményezne, a V4-ek, Németország és Hollandia elérte, hogy ne gyorsított eljárásban tárgyaljon az Európai Parlament és a tanács a kötelező migránskvótáról – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hozzátette, ezek a javaslatok nem tartalmaznak garanciát a hatékony határvédelemre, és még jobban növelik az Európára nehezedő migrációs nyomást, úgy hogy az idén egyébként ismét rekordokat dönt.

– Magyarország idén eddig több mint 650 milliárd forintot költött határvédelemre. Ezzel kapcsolatos megtérítési igényét jelezte az Európai Uniónak, de eddig mindössze kevesebb mint 1 százalékát kapta vissza ennek az összegnek – közölte a tárcavezető. – Miután a kormány teljesítette az igazságszolgáltatási mérföldkövet, az uniós költségvetésből a kifizetéseknek most már nem lehet akadálya. A kormány megküldte a számlákat az Európai Bizottság részére, és mintegy 202 millió eurót várunk rövidtávon Brüsszeltől.

Hozzátette: a bizottságnak 90 napja van arra, hogy a feljogosító feltétel teljesítését visszaigazolja, és 60 napja a költségnyilatkozat feldolgozására, valamint az összeg átutalására.

– Ahogy megérkeznek az erre szánt források Brüsszelből, sor kerülhet a tanári béremelésre. A most benyújtott számlák mellett további 325 milliárd forint illeti meg Magyarországot a határvédelmi költségek miatt – emelte ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

 

Gulyás Gergely a magyar gazdaság helyzetével kapcsolatban elmondta, az infláció már októberben egy számjegyű lehet.

 

– A legfontosabb, hogy az embereket megvédje a kormány az infláció hatásaitól. Ezt szolgálja a kötelező akciózás és az online árfigyelő rendszer, illetve az, hogy a SZÉP-kártyát hidegételek vásárlására is fel lehet használni. A miniszter azt is elmondta, hogy eddig 3,1 milliárd forint bírságot szabtak ki a hatóságok, tehát az látszik, hogy vannak, akik az infláción nyerészkedni akarnak – fogalmazott a miniszer.

A felvételi eredményekkel kapcsolatban elmondta, több mint 126 ezren felvételiztek idén a felsőoktatásban, és közel 95 ezer hallgató nyert felvételt. 43 százalékkal nőtt a vidéki egyetemekre felvettek száma, 34 százalékkal nőtt a műszaki, természettudományi mérnöki és informatikai területre felvettek száma. Tíz felvett közül nyolc állami támogatással kezdheti meg a tanulmányait. A gazdaságtudomány területén is 22 százalékos emelkedés volt.

A pozitív változás a pedagógus-képzést is érinti, ami azt jelenti, hogy sokan tekintenek a pedagógus pályára úgy, mint ami a jövőben biztos jövedelmet fog garantálni. 10 514 jelentkezőt vettek fel, ez az elmúlt hat év legmagasabb száma.

Forrás: hirado.hu

További programok »

FEL