Gulyás: A kormány ismét meghosszabbította a kamatstopot

2023. május 11. 12:20 | behir.hu

A szerdai kormányülésen meghozott döntésekről tartott sajtótájékoztatót csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A tárcavezető bejelentette: a kormány ismételten meghosszabbítja a 2022 januárja óta élő, indulása óta több ízben meghosszabbított kamatstopot.

– A szerdai kormányülés egyik központi témája a 2024-es költségvetés volt, amelyet – a háború okán is – sok nehézség közepette kell megtervezni. A kormány fenntartja azt a jó gyakorlatát, hogy a költségvetést az Országgyűlés fogadja el a tavaszi ülésszakban, hiszen ez kiszámíthatóságot teremt, amely elengedhetetlen szempont a gazdaság minden szereplője számára – kezdte tájékoztatóját Gulyás Gergely. A Miniszterelenökséget vezető miniszter elmondta: a jövő évi költségvetés tervezetét május 30-án nyújtja be a kormány az Országgyűlés számára, hogy az június végén megszavazható legyen.

A miniszter ismertette, továbbra is a családok, a munkahelyek és a nyugdíjak megvédése a szűk keresztmetszet. Mivel számítani lehet a háború elhúzódására, ezért kiemelten fontos, hogy megvédjék a kitűzött célokat, melyek között a hiány és az államadósság csökkentése is szerepel. 

– Az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók miatt sokat szűkült a költségvetés mozgástere, illetve idomulnia is kellett a körülményekhez. A honvédségre lényegesen többet kell fordítanunk, egészen pontosan a GDP 2 százalékát – fogalmazott Gulyás Gergely.

A miniszter kiemelte, továbbra is az azonnali tűzszünetet és a béketárgyalások megkezdését sürgetik. Mint mondta, a pápa magyarországi látogatási is megerősítette ezt az álláspontot.

– A lehető legerősebb morális támogatást kapta meg a magyar álláspont. Mi is támogatni fogjuk a Vatikán béketervét – tette hozzá.

A tárcavezető a kamatstopokkal kapcsolatban fontos döntést jelentett be.

– A 2022. januárja óta élő lakossági, és a 2022 novembere óta műküdő, a kis- és középvállalkozásokat érintő kamatstopot ismét meghosszabbítja a kormány, lévén, hogy a legutóbbi hosszabbítás június 30-án lejár. A magas kamatokkal szemben jeleneg is több mint 300 ezer családot, valamint 60 ezer kis- és középvállalkozást védünk – ismertette a miniszter, aki hozzátette: a kamatstop intézményén az infláció és a jegybanki kamat mértéke miatt nem változtatnak. A kamatstop kivezetéséhez 1 számjegyű inflációra van szükség, ennek elérése szintén a kormány célkitűzései között szerepel.

Gulyás Gergely az Országgyűlés múlt heti döntéséről is tájékoztatott: 86 százalékos támogatás és 15 százalékos tartózkodás mellett megszavazták az igazságügyi törvény módosítását.

– Néhány héten belül tehát minden szempontnak meg fogunk felelni, amely a kohéziós összegek folyósítását érinti. Ez tehát nem a helyreállítási alapra, hanem a hétéves költségvetés nem rögzített részeire vonatkozik. Magyarország mindent megtett annak érdekében, hogy az uniós források megnyíljanak – zárta tájékoztatóját a miniszter.

További programok »

Itthon

Autómentes világnap: A Kölcsey utcai ovisok is rollerre és bringára pattantak

Ha nem is világszinten, de békéscsabai viszonylatban erőteljesen felhívta a figyelmet néhány intézmény az autómentes világnap jelentőségére. Ezen a napon többek között a Kölcsey utcai ovisok is bringán, rolleren kerülték meg többször az intézményt. A kisebbek, nagyobbak és az őket kísérő rendőrök, valamint óvodapedagógusok jó időben tölthették meg jó kedvvel és zsivajjal az utcákat.
2023. szeptember 22. 15:47
FEL