Kormányinfó: A jövő évi költségvetés a védelemről és a stabilitásról szól

2023. május 25. 16:28 | behir.hu

Varga Mihály pénzügyminiszter és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tettek bejelentéseket a csütörtök délutáni Kormányinfón. A pénzügyminiszter elmondta, a 2024-es költségvetés a védelem költségvetése lesz.

– A kormány a magyarok megvédésére és a rezsivédelmi rendszer fenntartására törekszik, az eddig elért eredményeinket nem szabad veszni hagyni – emelte ki Varga Mihály. A pénzügyminiszter elmondta, olyan költségvetés kell, ami megvédi a családokat, a munkahelyeket, a nyugdíjakat és a rezsicsökkentést. Beszélt arról is, hogy a jövő évi költségvetés egy védelmi költségvetés lesz, ezért a honvédelmi kiadások meghaladják a magyar GDP 2 százalékát. Fontos kitétel volt, hogy ugyan megmaradnak jövőre is az extraprofitadók, de piaci konszolidáció esetén folyamatosan sor kerülhet ezek kivezetésére.

 

A rezsicsökkentés fenntartása érdekében megmarad a rezsivédelmi alap is.

A gazdasági növekedéssel kapcsolatban Varga Mihály elmondta, 2023-ban 1,5 százalékkal számol a kormány, de jövőre már 4 százalékot is elérheti a bővülés, ráadásul 2024-re 2,9 százalékos államháztartási hiánycéllal kalkulálnak.

– Továbbra is biztosított lesz többek között a kedvező jövedelemadó, a 13 havi nyugdíj, valamint a 25 év alattiak SZJA-mentessége is. A családtámogatásra is három és félszer több jut, mint 2010-ben – hangsúlyozta a miniszter.

 

Cél a költségvetési hiány csökkentése

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte: az Európai Bizottság országspecifikus ajánlásai kapcsán Magyarország fontosnak tartja azt a célt, hogy mérsékelni tudja a költségvetési hiányt.

– Magyarország azon egyedülálló országok közé tartozik, ahol az előző három választási évben a kormány képes volt az államadóssági hiány csökkentésére, de nem mindegy, hogy miként érjük el ezt a célt. A bizottság javaslatát elutasítjuk, ugyanis a rezsicsökkentés megszüntetésére a bizottság nem tehet javaslatot. Csökkenteni fogjuk a hiányt, de erre anélkül is képesenk leszünk, hogy megszüntetnénk a rezsicsökkentést – tette hozzá.

Varga Mihály a hiány csökkentése kapcsán arra mutatott rá, hogy a kormány 2024-ben jelentősen csökkenti inflációt.

– Éves szinten várhatóan 6 százalék körüli értéket fog a kormány célul kitűzni és elérni.

Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetésért felelős biztosának felvetéseire reagálva Gulyás Gergely kifejtette: a biztos kondicionalitási eljárásról beszélt. Ennek az eljárásnak nincs meghatározott időtartama, bármikor lezárható. Hozzátette: ez a Magyarországnak járó költségvetési pénzeket csak kis részben érinti.

– Az Európai Unió feltételeit teljesítettük és az igazságszolgáltatási reform ügyében is megegyezés született. Fontos különválasztani a kondicionlaitási eljárást a költségvetési pénzek kérdésétől. Ha Brüsszel nem szabna újabb feltételeket, ezt az eljárást már rég lezárhattuk volna. Várhatóan június-júliusban már küldhetjük a számlákat Brüsszelbe – fűzte hozzá a kancelláriaminiszter.

További programok »

Itthon

FEL