Gulyás: Felfüggeszti a kormány a napelemek betáplálási kötelezettségét

2022. október 13. 14:05 | D. Nagy Bence

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai kormányülésen született döntésekről számolt be a csütörtöki kormányinfón. A pedagógus-béremelésen kívül elhangzott, hogy a még nem megigényelt napelemekkel kapcsolatban felfüggesztik a betáplálási kötelezettséget, ugyanis a jelenlegi villamoshálózat tárolókapacitása nem képes több energia befogadására.

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely először az Európai Unióval folytatott tárgyalások állásáról számolt be.

– A magyar kormány 17 vállalást tett az integritása erősítése kapcsán. Ezek közé tartozik többek között a korrupcióellenes keretrendszer erősítése, az uniós támogatások átláthatóságát célzó rendszer megerősítése, a közhatalom gyakorlására, valamint a közvagyon kezelésére vonatkozó irányelvek ellenőrzése, betartatása. Szigorodik az uniós forrásokból finanszírozott egyajánlatos közbeszerzési eljárások ellenőrzése is. Létrehozunk egy jelentéstételi eszközt, ennek kapcsán szigorodik az elektronikus közbeszerzési rendszer. A mikro-, kis- és középvállalkozások részére képzést biztosítunk a közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatban, valamint támogatási rendszert alakítunk ki az ezzel kapcsolatos költségek megtérítésére – foglalta össze a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hozzátette, hogy az OLAF-fal való együttműködést is megerősítik.

A miniszter arról is beszámolt, hogy minden szükséges törvényjavaslatot előterjesztettek, melyeket az Országgyűlés el is fogadott.

Elhangzott, hogy az Európai Bizottság támogatta a kormány pedagógus-béremeléssel kapcsolos javaslatait.

– A célunk, hogy 2025-ig jelentős béremelést hajtsunk végre a pedagógusok tekintetében. Ez azt jelenti, hogy jövőre előre láthatólag 20,8 százalékkal, 2024-ben 25 százalékkal, 2025-ben pedig közel 30 százalékkal emeljük a béreket. Amennyiben a bizottsággal minden tekintetben sikerül megegyezni, akár már 2023. január 1-jén megvalósulhat a közel 21 százalékos emelés – emelte ki Gulyás Gergely.

A miniszter a továbbiakban a szerdai kormányülésen elhangzott további döntésekről számolt be. 

– Jelenleg a legfontosabb, hogy Magyarországon az energiaellátás biztosított. A gáztárolók folyamatosan töltődnek, a gázellátás itthon fél évig akkor is biztosítva lenne, ha a mai naptól fogva nem érkezne több az országba – fogalmazott a kancelláriaminiszter.

Mint mondta, ettől függetlenül sok változtatásra van szükség.

– A helyreállítási alap hitel részét zöld átállásra, a villamoshálózat fejlesztésére szeretnénk fordítani, a cél az, hogy a hálózat több zöldenergiát tudjon befogadni. Jelenleg ugyanis több az igény, mint amennyit a rendszer elbír. Jelenleg még a napelemet használó háztartásoknál betáplálási kötelezettség áll fenn, tehát a napenergiát a hálózatba kell táplálni, ez kerül vissza a felhasználókhoz. A kormány döntést hozott, hogy a még elő nem jegyzett igények kapcsán felfüggesztik a betáplálási kötelezettséget – jelentette be Gulyás Gergely. Felhívta a figyelmet, hogy ez a már telepített vagy előjegyzett napelemekre nem vonatkozik.

A döntés a háztartások mellett azokra a vállalkozásokra is értendő, ahol saját célra állítanak elő villamosenergiát. A miniszter hozzátette, hogy bár a háztartásoknál ez a lépés lassítani fogja a megtérülést, ugyanakkor jelentősen lerövidülnek a bürokratikus folyamatok.

Gulyás Gergely azt is ismertette, hogy a következő egy hónapban lezárulnak az unióval való tárgyalások, Magyarország számára újabb támogatás a jövő év elején érkezhet leghamarabb.

A tájékoztatón elhangzott, hogy az Oroszországgal szemben bevezetett szankciókról szóló nemzeti konzultáció kérdőíveit péntektől kezdik el postázni.

 

További programok »

FEL