Kormányinfó: 3 gyártótól 12 millió oltóanyag beszerzését kötötte le a kormány

2020. november 19. 11:55 | behir

A csütörtöki kormányinfón elhangzottak szerint a jövő szerdai ülésén dönthet a kormány arról, hogy szükség lehet-e további korlátozó intézkedésekre Magyarországon.

Néhány órára pánik tört ki amiatt az álhír miatt, mely szerint február 8-ig meghosszabbította volna a kormány a rendkívüli jogrendet – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az online kormányinfón. Hangsúlyozta: ezek az intézkedések december 11-éig vannak érvényben, és precíz tájékoztatást kért a sajtótól.

Az Országgyűlés döntése értelmében a veszélyhelyzetet hosszabbították meg 2021. február 8-áig. A jövő szerdai ülésen pedig dönthet a kormány arról, hogy szükség lesz-e további korlátozó intézkedésekre Magyarországon.

Gulyás Gergely kiemelte, hogy a fertőzöttek számához mérten az elhunytak száma a tavaszihoz képest csökkent, ami azt mutatja, hogy az egészségügyi ellátórendszer képes kezelni a megnövekedett betegszámot. Hozzátette: az osztrák határ mentén, ahol magas az ingázások száma, fokozott óvatosság indokolt, mert ott az országos átlagnál rosszabbak a számok.

 

Oltóanyag

A miniszter beszélt arról, hogy három gyártótól, az AstraZeneca-tól, Johnson&Johnson-tól és Pfizer-től összesen 12 millió oltóanyag beszerzését kötötte le a kormány, a vakcinák 36 milliárd forintba kerülnek. Az AstraZeneca vakcinából 6,5 millió darabot kötött le Magyarország, amely 3,25 millió adagnak minősül, mivel egy embernek kétszer kell beadni ezt az az oltást. Igyekeznek mielőbb beszerezni azokból az oltóanyagokból, amelyek túljutnak a harmadik ellenőrzési fázison is.

 

Elkezdődik az egészségügyi és szocális intézményekben dolgozók és a pedagógusok tesztelése

A miniszter elmondta, az egészségügyi és szociális intézményekben pénteken, november 20-án kezdik a dolgozók önkéntes tesztelését, jövő héten hétfőtől pedig az iskolákban, bölcsődékben is tesztelnek. Összesen 15 ezer feladatellátási helyen kell több mint 190 ezer ember teszteléséről gondoskodni, ebben az orvostanhallgatók is részt vesznek majd. 

 

Uniós viták

Gulyás Gergely az uniós vitákról azt mondta, hogy jelenlegi formájában elfogadhatatlan az uniós források jogállami kritériumokhoz kötése. Hangsúlyozta: hogy Magyarország "1990 óta a jogállami feltételeknek megfelelően működik, leszámítva a 2006-os eseményeket, ezeket mindig betartotta". 

Úgy fogalmazott, hogy Magyarország elkötelezett a jogállami értékek, a szólás-, sajtó- és gyülekezési szabadság kérdésében, és a jogállami feltételek tekintetében több területen is jobban áll, mint sok nyugati ország. Hozzátette: Magyarország nem enged a zsarolásnak, amellyel Brüsszel a magyar kormány bevándorláspolitikáját próbálja megváltoztatni. 

Beszélt arról is, hogy a pénzügyi érdekek védelmét, a korrupcióellenes garanciákat támogatják, de azt nem, hogy ne a kormány döntsön olyan politikai ügyekben, mint például a migráció. Megjegyezte, hogy több mint hét évtized óta világos szabályok vannak az EU-ban, és nem a mostani járványügyi helyzetben kell elfogadni új szabályokat. 

 
Decemberben, vagy januárban tetőződhet a járvány
Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, hogy decemberre vagy januárra teszik a kormány járványügyi szakértői a tetőzést, de nagyon eltérőek az előrejelzések.

A karácsonyi és szilveszteri összejövetelek, rendezvények kapcsán Szentkirályi Alexandra hozzátette, hogy a jelenlegi szabályok szerint ezek nem lesznek megtarthatók, de erről még nincs döntés. A kormány jövő heti ülésén dönt arról, hogy a december 11-ig fennálló korlátozásokat meghosszabbítsák-e. A múlt héten meghozott korlátozások eredményei egy hét múlva lesznek láthatóak. 

Forrás: hirado.hu, behir.hu

További programok »

FEL