„A világ négy sarkába elmegyünk, hogy vakcinát szerezzünk a magyar embereknek”

2021. március 25. 14:07 | Mikóczy Erika

Heroikus küzdelmet folytatunk a koronavírussal szemben, a járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk, a brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, szinte száz százalékban ez a típus fertőz hazánkban – monda Müller Cecília tiszti főorvos az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján.

Elsőként Kiss Róbert, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezető-helyettese  ismertette, hogy szerdán összesen 632 ember ellen intézkedtek a maszkviselés szabályainak megsértése miatt a rendőrök, szeptember 21-e óta pedig mindösszesen 38 687 ilyen rendőri intézkedés volt.

A közterületen 600, a tömegközlekedésben 31, az üzletekben, bevásárlóközpontokban pedig 1 ember ellen intézkedtek a maszkviselési szabályok be nem tartása miatt. A boltokra, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 988 rendőri intézkedés történt. Ebből 305 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 683-ban pedig az üzletek korlátozott nyitva tartásának, illetve az üzletekben való tartózkodás szabályait nem tartották be.

A rendőr alezredes közölte, hogy szerdán a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 320 esetben intézkedtek a rendőrök. A kijárási korlátozás, majd az azt felváltó kijárási tilalom tavaly novemberi bevezetése óta 54 377 hasonló esetben intézkedtek.

Az elmúlt 24 órában 8378-en kerültek karanténba, jelenleg 54 422-en vannak hatósági házi karanténban. Közülük 4800-an vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karantén-szabályokat - ismertette az alezredes.

 

Heroikus küzdelem folyik a koronavírussal szemben

 

Müller Cecília úgy fogalmazott, hogy heroikus küzdelem folyik a koronavírussal szemben, és az adatok sajnos kedvezőtlenek, az elmúlt 24 órában 272-en haltak meg. A koronavírusnak nagy a variabilitása, sokszor következik be mutáció, mindig újabb és újabb variánsok alakulnak ki. A legtöbb mutáns járványügyi szempontból nem mutat különbséget az eredeti vírushoz képest, azonban a brit, az afrikai és brazil mutáns igen – ezek sokkal fertőzőképesebbek, és nálunk szinte száz százalékban a brit vírusmutáns fertőz.

Kiemelte, hogy az elmúlt 24 órában 9637 volt az új fertőzöttek száma, jelenleg 11 760 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1467-en vannak lélegeztető-gépen.

– Minden erőnkkel azon kell lennünk, hogy elkerüljük a fertőződést, hogy mi se legyünk betegek és ne adjuk tovább a fertőzést. Emberfeletti munkát végeznek az egészségügyben dolgozók! Közülük, aki kérte, be van oltva, tehát az egészségügyi személyzet nagy valószínűséggel védett, ugyanakkor nagy fizikai és lelki teher hárul rájuk – jegyezte meg le Müller Cecília.  

 

A higiénés szabályokon túl az oltás vezethet ki bennünket a járványból

 

A tiszti főorvos leszögezte: a higiénés szabályokon túl az oltás vezethet ki bennünket a járványból. Most 1 747 519 fő a beoltottak száma, ebből 524 604 fő már a második oltását is megkapta. Ahogy fogalmazott: „a világ négy sarkába elmegyünk annak érdekében, hogy vakcinát szerezzünk a magyar emberek számára.”

Müller Cecília beszélt arról is, hogy a pedagógusok oltásának részletes terveit elkezdték kidolgozni, arra kérte őket, hogy aki eddig még nem tette meg, az regisztráljon.

– A magyar lakosság átoltottsága elérte a 17,4%-ot szemben a 9,6%-os uniós átlaggal. Az eddig regisztrált 65 év felettiek 69%-a már megkapta az oltást, a többiek is hamarosan sorra kerülnek. Az oltás üteme annak függvénye, mennyi vakcina áll rendelkezésre – mondta a tiszti főorvos.

 

Ma délutántól, akik regisztráltak az oltásra, ellenőrizhetik, benne vannak-e a rendszerben

 

Müller Cecília közölte továbbá, hogy ma délután a koronavirus-gov.hu oldalon elindítják azt a felületet, ahol azok, akik regisztráltak már oltásra, de még nem kaptak értesítést, nyomon követhetik, hogy regisztrációjuk milyen stádiumban van.

Akinél az jelenik meg, hogy igen, regisztrálták, annak nincs további teendője, majd értesítik arról, hogy mikor, hova kell mennie. Ha viszont valaki mostanában regisztrált, és az az üzenet jelenik meg, hogy a vakcina iránti regisztráció még nem érkezett meg, akkor sem kell megijednie, mert pár napra szükség van az adatok bevitelére.

Ugyanakkor, ha már több hete regisztrált valaki, és mégis nemleges üzenetet kap, akkor valószínűleg pontatlanok voltak az adatai, amelyeket az adatvedelem@neak.gov.hu címen pontosíthat.

 

Figyeljünk a gyermekeinkre!

 

Müller Cecília megjegyezte: a felnőttek is feszültek, hosszú ideje tart a járvány. Komoly belső feszültséget jelent az is, hogy nem tudjuk, meddig tart még. Természetesen ez a gyerekek lelki világára is hatással van. Figyeljünk oda még jobban rájuk, igyekezzük oldani a szorongásukat! Próbáljunk olyan közös programokat kitalálni, ami a járványhelyzetben is megvalósítható. Kiránduljunk olyan helyekre ahol kevés az ember, süssünk-főzzünk együtt, hogy érezzék: bármilyen nehéz időket is élünk, ők fontosak a számunkra.

 

További programok »

FEL