Aki már regisztrált, időpontot foglalhat online április 26-27-28-ára oltásra

2021. április 23. 12:35 | Mikóczy Erika

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy mivel a beoltottak száma ma elérte a 3,5 millió főt, Pintér Sándor belügyminiszter, a járványügyi készültség időszakában működő operatív törzs vezetője, a mai napon egyedi közigazgatási határozatot tesz közzé a Magyar Közlönyben.

 

A belügyminiszter a határozatban megállapítja, hogy a védőoltásban részesültek száma elérte a védelmi intézkedések feloldásának második fokozatához szükséges létszámot, ezért holnaptól életbe léphetnek az új rendelkezések.

 

Szombattól ezek a szabályok lépnek érvénybe

 

A jogszabály értelmében a teraszok és kerthelyiségek reggel 5 órától 21.30-ig lehetnek nyitva. A teraszokon illetve kerthelyiségekben tartózkodó vendégeknek nem kell maszkot viselniük, a vendéglátóhelyek belső területein azonban igen. Ez utóbbi területeken a megrendelt étel elviteléhez szükséges ideig, valamint a mellékhelyiségek használatának idejéig szabad tartózkodni. A vendéglátóhelyek alkalmazottai maszkban dolgozhatnak, ezen védelmi intézkedések betartásáról az üzemeltető köteles gondoskodni.

Továbbra is hatályban maradnak a kötelező közterületi maszkviselés szabályai, a rendezvényekre, a szálláshelyekre, illetve a felsőoktatási intézményekre vonatkozó védelmi intézkedések, valamint a 23 óra utáni kijárási tilalom rendelkezései. Tehát a 21.30-ig nyitva tartó kerthelyiségekből is 23 órára haza kell érnie minden vendégnek.

 

Ma megnyílt az online időpontfoglaló rendszer

 

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az országos oltási munkacsoport vezetője bejelentette, hogy az oltási program további ütemes folytatása érdekében, a mai nappal megnyitották az online oltási időpontfoglaló rendszert, miután azt sikeresen tesztelték.

– Mostantól már minden, még nem beoltott és érvényes regisztrációval rendelkező honfitársunk tud interneten időpontot foglalni az oltásra. Most kifejezetten a kórházi oltópontokra, április 26-27-28-ére lehet oltási időpontot foglalni a Sinopharm vakcinával történő oltásra. Az időpontfoglaló elérhetősége: https://www.eeszt.gov.hu – tájékoztatott György István.

Az államtitkár nyomatékosan felhívta a figyelmet arra, hogy az időpontfoglalót csak az oltásra regisztráltak tudják használni, közülük is csak azok, akiknek a regisztrációja már érvényesítve van, tehát a regisztrációkor megadott adataikat már ellenőrizték.

György István arra biztatta az érintetteket, keressék fel az oldalt, amelynek kezelése könnyű, a TAJ-szám és születési dátum megadásával tudnak belépni a regisztráltak. Majd kiválaszthatják, hogy melyik napon, hány órakor, melyik településen, és ott melyik kórházi oltóponton szeretnék megkapni az oltást. Fontos, hogy aki éppen beteg, az ne jelentkezzen oltásra.

Az időpontfoglalásról visszaigazoló emailt, sőt az oltás előtti napon emlékeztető emailt is kap az érintett. Mindenki csak egy foglalást tud eszközölni, és a véglegesített foglalás már nem módosítható. A regisztráltak, az ország bármely oltópontját választhatják, azonban arra érdemes odafigyelni, hogy a második oltást is ugyanott kell majd megkapnia az érintettnek.

Ha valaki már foglalt időpontot az oltópontra, és a háziorvos is felajánl számára egy időpontot, jelezni kell, hogy már van lefoglalt időpontjuk.

Végezetül György István kiemelte: az előttünk álló héten ismét nagyot tudunk előrelépni az átoltottságban, így egyre közelebb kerülhetünk a normális élethez. Hozzátette: az oltás életet ment!

 

Jelenleg 42 182-en vannak hatósági házi karanténban

 

Kiss Róbert alezredes ismertette, hogy csütörtökön 681 esetben intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt. Közterületen 666, tömegközlekedési eszközökön 14, üzletekben 1 ember ellen léptek fel, amiért nem vagy nem helyesen viselték a védőeszközt.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 1046 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 316 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 730 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitva tartására, illetve az ott-tartózkodásra vonatkozó szabályokat nem tartották be.

A kijárási tilalom és a csoportosulás tilalmának szabályait megszegőkkel szemben csütörtökön 246 rendőri intézkedésre volt szükség. A novembertől bevezetett kijárási korlátozás, majd az azt felváltó kijárási tilalom szabályainak megszegése miatt eddig összesen 65 239 intézkedésre volt szükség.
 
Kiss Róbert ismertette: jelenleg 42 182-en vannak hatósági házi karanténban, az elmúlt napon 4428 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el. A karanténban lévők közül 2789-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karantén-szabályokat.

 

Müller Cecília: Bár csökken az aktív fertőzöttek száma, a járványnak még nincs vége

 

Müller Cecília kiemelte, ismét léptünk egy nagyot előre, az hogy már több mint 3,5 millió beoltott van hazánkban, lehetővé teszi a lassú, óvatos nyitást.

– Az oltás további gyorsítása érdekében a mai naptól elrendelem a tömeges oltást, fenntartva annak lehetőségét, hogy mind az oltópontokon, mind a háziorvosoknál nagyobb számban tudják felvenni a védőoltást – emelte ki a tiszti főorvos, hozzátéve, hogy a következő időszakban nagy mennyiségű oltóanyag érkezik hazánkba.

Mint mondta, jelenleg a lakosság 35 százaléka kapott már oltást, az Európai Unióban és egész Európában 30 százalék feletti adatokkal csak Magyarország és Málta rendelkezik. Az európai átlag jelenleg 20 százalék. Kiemelte, hogy ezért az eredményért köszönet illet mindazokat, akik segítenek az oltásban, és azokat is, akik felveszik az oltást.

Müller Cecília beszélt arról, hogy bár az aktív fertőzöttek száma is csökken (jelenleg 264 039 fő), a járványnak még nincs vége. A lakosság egyre nagyobb részét teszik védetté az oltások beadásával, ugyanakkor a vírus még jelen van, ezért a védelmi intézkedésekről, a higiéniai rendszabályok betartásáról nem szabad elfeledkeznünk.

A tiszti főorvos ismertette, hogy 3427 az új fertőzöttek száma, jelenleg is 7177 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 844-en vannak lélegeztető-gépen, 207 fő pedig elhunyt. Mint mondta, minden intézkedés tehát továbbra is betartandó, és fontos, hogy egyre többen vegyék fel az oltást. Hozzátette, hogy ha esetleg valaki megfertőződik az oltás beadását követően, nála már az ellenanyag termelése elindul, a szervezetben sejtes immunitás is képződik, ami segíti a szervezet reakcióját, ha a vírussal találkozik.

További programok »

FEL