Minden oltással közelebb kerül, hogy visszatérjen az élet a korábbi kerékvágásba

2021. április 7. 13:07 | Mikóczy Erika

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az országos oltási munkacsoport vezetője az operatív törzs szerdai tájékoztatóján elmondta: hazánk az egyik legfeszesebb oltási tempót diktálja Európában.

Az államtitkár ismertette, hogy a beoltottak száma 2 536 751 fő, közülük 1 005 936 fő már a második oltását is megkapta. Eszerint a magyar lakosság 25%-a már kapott oltást, szemben az uniós, 13%-os átlaggal.

György István hangsúlyozta, hogy az oltás folytatódik, és minden egyes beoltottal közelebb kerülünk ahhoz, hogy kevesebb legyen a beteg, kevesebb legyen az aggódó, gyászoló család. Közelebb kerülünk ahhoz, hogy lassan visszatérjen az élet a régi kerékvágásba.

 

György István: A védőoltás életet menthet!

 

Az államtikár közölte, hogy az idős korosztály után most már minden praxisban oltják a fiatalabbakat is. Hangsúlyozta, hogy az oltás életet menthet, ezért arra kért mindenkit, aki eddig még nem tette meg, hogy regisztráljon.

Beszélt arról is, hogy az akció keretében eddig már több mint 100 ezer pedagógust oltottak be. Mint mondta, mivel többeknek a második oltás időpontja az érettségi idejére esne, ezért úgy döntöttek, hogy inkább hétvégén hívják be őket, erről sms-ben kapnak majd értesítést. Hozzátette: az óvodai, az általános iskolai és a gimnáziumi pedagógusok mellett a bölcsődei alkalmazottakat és a szakképzésben dolgozókat is oltják.

A pedagógusok oltása egyébként holnap folytatódik, ami György Istán szerint nagyon fontos nemcsak az érintettek egészségének a megőrzése szempontjából, hanem azért is, mert lehetővé teszi az óvodák, iskolák nyitását, a szülők nyugodt munkába állását.

Közölte továbbá, hogy eddig 3,9 millióan az oltásra. Hangsúlyozta: bízik abban, hogy mielőbb annyi vakcina lesz az országban, ami elegendő lesz mindenkinek, aki ezt igényli.

 

Kiss Róbert: Mától a kijárási tilalom este 10 órától lép érvénybe

 

Kiss Róbert, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezető-helyettese elmondta, hogy a mai nappal hatályba lépett a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozata.

Eszerint szigorú járványügyi intézkedések mellett újra kinyithattak az üzletek, újraindulhatnak a szolgáltatók. Az egyes üzletekben 10 négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat, a bejáratra ki kell írni, egyszerre hány fő lehet az adott üzletben. Kiemelte azt is, hogy a négyzetméterre vonatkozó szabályok a szolgáltatókat nem érintik, továbbá azt, hogy a kijárási tilalom mától este 10 órakor lép érvénybe és reggel 5 óráig tart. Emellett a védelmi intézkedések továbbra is érvényben maradnak.

Kiss Róbert beszélt arról is, hogy a rendőrök 466 emberrel szemben intézkedtek kedden a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt. Tegnap 6309 hatósági házi karantént rendeltek el, így jelenleg 47 578-an vannak hatósági házi karanténban. Közülük 3682-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karantén-szabályokat.

 

Müller Cecília: Jellemzően azok kerülnek kórházba, akiknél egy vagy több krónikus betegség is fennáll

 

Az országos tiszti főorvos kiemelte, a járványügyi adatok továbbra sem kedvezőek Magyarországon. Ugyan tegnap 1933 volt az új fertőzöttek száma, azonban 12 202 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1407-en vannak lélegeztető-gépen. Ez jellemzően a brit mutánsnak köszönhető, ami sokkal fertőzőképesebb variáns, mint a korábbi volt, ráadásul a betegség lefolyása is súlyosabb. Müller Cecília hozzátette: jellemzően azok kerülnek kórházba, akiknél egy vagy akár több krónikus betegség is társul a koronavírushoz.

Közölte, hogy elhunyt 311 beteg, ami az eddigi legtöbb 24 óra alatt. Azonban figyelembe kell venni, hogy a húsvéti ünnepek alatt egyfajta adattorlódás alakult ki. Az egészségügyi szolgáltatók a húsvéti ünnepek alatt nem mindig tudtak pontos adatokat jelenteni, hiszen nagyon sok dolguk volt.

Beszélt arról is, hogy az AstraZeneca vakcinával kapcsolatban, több országban kételyek merültek fel, elhangzott olyan állítás is, hogy a vakcina és a vérrögképződés között összefüggés áll fenn. Mint mondta, amennyiben ezt az Európai Gyógyszerügynökség hivatalosan megfogalmazza, figyelembe veszik, döntenek majd a továbbiakat illetően.

 

Ma van az egészség világnapja

 

Müller Cecília emlékeztetett arra is, hogy ma van az egészség világnapja. Ahogy fogalmazott: most, amikor behálózza az életünket a koronavírus-járvány, szembesülünk azzal, hogy valóban milyen óriási kincs az egészség.

– A mondás szerint, ha egészség van, akkor minden van. Mi magunk nagyon sokat tehetünk ezért az oltással, a szabályok betartásával. Vigyázzunk tehát magunkra, vigyázzunk egymásra – tette hozzá a tiszti főorvos.

További programok »

Itthon

Rétisas fiókákat gyűrűztek a Kis-Sárréten

Tíz rétisas-fióka lábára került jelölőgyűrű a közelmúltban a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén. Ebben a térségben első alkalommal került sor rétisasok gyűrűzésére.
10:22
FEL