Müller Cecília: A súlyosabb betegeket az erre kijelölt intézményekben látják el

2020. szeptember 23. 12:22 | Mikóczy Erika

Az operatív törzs szerdai tájékoztatóján Müller Cecília országos tiszti főorvos, valamint Kiss Róbert rendőr alezredes ismertette a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos legfrissebb adatokat is tudnivalókat.

Müller Cecília először az elmúlt 24 óra legfrissebb adatait közölte, mely szerint 951 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. Elhunyt 8 krónikus beteg, akik 48 és 69 év közöttiek, alapbetegségben, főként szív- és érrendszeri, daganatos- vagy anyagcsere-betegségben szenvedtek. Kiemelte azt is, hogy az elmúlt 24 órában 84 főt nyilvánítottak gyógyultnak, így már 4 644 a gyógyultak száma, az aktív fertőzötteké pedig 15 104 fő. 558 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 35-en vannak lélegeztető-gépen.

A tiszti főorvos beszélt arról, hogy eddig 645 492 tesztet végeztek, ezek elenyésző kisebbsége a térítéses vizsgálat, aki ugyanis koronavírus-gyanús, akit diagnosztikus jelleggel vizsgálnak, annak számára a vizsgálat ingyenes.

 

Felszálló szakaszban vagyunk

 

Müller Cecília ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy közel egy hete minden nap megközelíti az ezret a napi új fertőzöttek száma, felszálló szakaszban vagyunk tehát. Hangsúlyozta: kiemelten fontos az alapvető higiéniai szabályok betartása.

– Aki légúti tünetet észlel magán, ne menjen közösségbe, a szülők fokozottan figyeljenek e tekintetben is a gyermekeikre. Fontos odafigyelni arra, hogy bővült azon helyek köre, ahol kötelező a maszkhasználat, azonban ezen túlmenően is számos élethelyzetben javasolt maszkot viselni. Például bárhol sorban állás közben (hiszen előfordul, hogy a megfelelő védőtávolság nem betartható), liftben, taxiban, vagy ha például idős rokont látogatunk meg. Szintén ajánlott esküvőn, a menyasszony köszöntésekor maszkot és akár pamutkesztyűt is viselni. Továbbá minden olyan helyen, amelyet ugyan külön nem említ a jogszabály, de a 1,5-2 méteres távolság nem tartható – közölte Müller Cecília.

A tiszti főorvos emlékeztetett a helyes maszkhasználat szabályaira is: mielőtt felvennénk, mossuk meg a kezünket, vagy fertőtlenítsünk alkoholos fertőtlenítővel; a maszkot a gumi részénél fogjuk meg, és úgy tegyük fel, hogy az orrot és a szájat takarja; ne piszkáljuk az arcunkat, ha rajtunk van; óvatósan vegyük le, mert utána már fertőzöttnek tekinthető; tüsszentés, köhögés után pedig cseréljünk maszkot.

Müller Cecília elmondta, hogy 14 helyett 10 nap a hatósági házi karantén időszaka mindenkinek, azoknak is, akik pozitívak, de tüneteteket nem mutatnak. A nemzetközi gyakorlat alapján lett a 14-ből 10 nap, mert 5-6 nap a fertőzés lappangási ideje. Ez nemcsak azokra vonatkozik, akik külföldről jönnek haza, hanem azokra is, akit szoros kontaktszemélynek minősít a járványügyi hatóság.

 

Jelenleg 53 százalék körüli a kórházak kihasználtsága

 

Tájékoztatott továbbá arról, hogy tegnap Kásler Miklós egy videó-megbeszélést folytatott a kórházak főigazgatóival, ahol megtárgyalták az aktuális járványügyi kérdéseket. Az emberi erőforrások minisztere kiemelte, hogy az első hullámban nagyon jó volt a védekezés, és arra kérte a főigazgatókat, hogy továbbra is a megszokott fegyelmezettséggel hajtsák végre azokat az utasításokat, amelyek a járvány megfékezése érdekében szükségesek, hiszen már szinte mindenütt jelen van a koronavírus Magyarországon.

– Az egészségügyi ellátórendszer felkészült a feladat ellátására. Jelenleg 53 százalék körüli a kórházak kihasználtsága, 47 százalék üres, és ebből is csak a 20 százalékot kell fenntartani a koronavírusos betegek ellátására. A középsúlyos és súlyos eseteket a kijelölt központi kórházakba viszik, amíg a gyanú be nem igazolódik, addig ezek a betegek a területi kórházak infektológiai osztályán vannak elkülönítve. A cél az, hogy a koronavírusos betegeket olyan helyen lássák el, ahol minden tárgyi eszköz és tudás rendelkezésre áll a lehető legjobb ellátás érdekében. Ezért kérem, ne lepődjenek meg, ha a koronavírusos beteget nem a megszokott területi, hanem a kijelölt központi intézményekbe viszik –  tette hozzá Müller Cecília.

 
Kiss Róbert: Folyamatosan ellenőrzik a szigorított szabályok betartását

 

Kiss Róbert beszélt arról, hogy az elmúlt 24 órában 12 719 helyszíni ellenőrzést hajtottak végre, és 3280 házi karantént rendeltek el, így jelenleg 27 449-en vannak hatósági házi karanténban, közülük 1815-en választották az elektronikus ellenőrzését.

Elmondta azt is, hogy a hétfőn bevezetett, szigorított szabályok betartását a hatóság folyamatosan ellenőrzi, az elmúlt egy napban 32 esetben intézkedtek a védelmi szabályok megszegése miatt, 5 esetben tömegközlekedési eszközön, 27 esetben pedig az üzletekben. Felhívta a figyelmet arra, hogy mindenütt fokozottan tartsák be a szabályokat, ez mindnyájunk érdeke.

További programok »

FEL