A következő egy hétben 215 ezer regisztrált idős ember oltására lesz lehetőség

2021. március 23. 13:05 | Mikóczy Erika

György István államtitkár az országos oltási munkacsoport vezetője az operatív törzs keddi tájékoztatóján kiemelte, hogy Magyarország Európa egyik leggyorsabb oltási sebességét diktálja. A beoltottak száma jelenleg 1 636 436 fő, ebből 481 820 fő már a második oltását is megkapta.

– Magyarország lakosságának eddig a 16,4 százalékát oltottuk be, az uniós átlag 9,2 százalék. Az Európai Unióban továbbra is csak az 500 ezer lakosú Málta előz meg bennünket, mintegy 100 ezer beoltottal. Az eredményesség jó hír, de még jobb is lehetne ez az adat, ha több vakcina érkezne Brüsszelből. A keleti vakcina-beszerzéseknek hála, több oltóanyagunk van, mint másoknak, de még mindig nem elegendő ahhoz, hogy minden jelentkezőt egyszerre oltsunk be, ezért prioritítást kell felállítani. Fontos, hogy az időseket mielőbb beoltsuk, hiszen számukra a vírusfertőzés akár végzetes is lehet – fogalmazott György István.

Az államtitkár elmondta, hogy mintegy 1,8 millió idős ember regisztrált, a következő 3-4 hétben is az ő oltásuk a legsürgetőbb feladat. Az eddig regisztrált 65 év felettiek 65 százalékát már beoltották.

 

A következő egy hét oltási terve

 

György István ismertette a következő egy hét oltási tervét, amely szerint folytatódik a regisztrált idősek beoltása a háziorvosoknál és az oltópontokon, valamint nagy számban lesznek második körös oltások is. A ma érkezett Pfizer vakcinát a kórházi oltópontokra viszik, oda a háziorvosok küldhetik az időseket. A háziorvosoknak a kínai Sinopharm vakcinából most 5-5 ampullát tudnak adni. A múlt csütörtökön érkezett 21 600 Astra Zenecából 2160 megyei háziorvosi praxisnak tudnak adni 1-1 vakcinát, amelyből 10-10 embert tudnak beoltani. A Moderna vakcina nagy része második körös oltásokra kell.

– A következő egy hétben több mint 215 ezer regisztrált idős ember beoltására lesz lehetőség. Ebből 157 ezer idős embert a kórházi oltópontotokon oltanak majd be Pfizer oltóanyaggal, 57 800 idős embert pedig a háziorvosoknál háromféle vakcinával. Emellett zajlik a védekezésben résztvevő, azt segítő rendőrök és katonák beoltása – jegyezte meg az államtitkár, hozzátéve, hogy hamarosan munkába állítják az oltóbuszokat is, elsősorban kis településeken.

Hozzátette: a magyar oltási program jól kidolgozott, az ország teljes egészségügyi hálózatára épül. Beszélt arról is, hogy a háziorvosok oltásszervező munkáját nagyon sok helyen aktívan segítik az önkormányzatok – ez azt jelenti, hogy a telefonálást, az adminisztratív és a diszpécser tevékenységet részben átvállalják. Köszönetet mondott mindenkinek, aki valamilyen módon segíti az oltás folyamatát.

 

Jelenleg több mint ötvenezren vannak hatósági házi karanténban

 

Kiss Róbert, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezető-helyettese  közölte, hétfőn 507 ember ellen intézkedtek a maszkviselés szabályainak megsértése miatt a rendőrök, szeptember 21-e óta pedig 37 506 ilyen rendőri intézkedés volt.

Az elmúlt 24 órában a közterületen 588, a tömegközlekedésben 13, az üzletekben, bevásárlóközpontokban pedig 6 ember ellen intézkedtek a maszkviselési szabályok be nem tartása miatt.

A boltokra, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 986 rendőri intézkedés történt. Ebből 303 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 683-ban pedig az üzletek korlátozott nyitva tartásának, illetve az üzletekben való tartózkodás szabályait nem tartották be. Hétfőn egy üzemeltetővel szemben léptek fel a szabályok be nem tartása miatt.

A rendőr alezredes közölte, hogy hétfőn a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 336 esetben intézkedtek a rendőrök. 7-en a kutyasétáltatásra vonatkozó rendelkezéseket nem tartották be.

Beszélt arról is, hogy az elmúlt 24 órában 4390-en kerültek hatósági házi karanténba, így jelenleg több mint 50 ezren vannak karanténban. 4438-an vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karantén-szabályokat - ismertette az alezredes.

 

Csak együtt tudjuk megakadályozni, hogy ez a vírus még több áldozatot szedjen!

 

– Elemi erővel tombol a járvány, kevés kivétellel a brit vírusmutáns van jelen Magyarországon. Láthatóan megmaradnak, kitermelődnek azok az erőteljesebb, fertőzőképesebb törzsek, amelyeket az emberek továbbadnak egymásnak. Azok a vírusvariánsok választódnak ki, amelyek fertőzőképesebbek, és sokkal súlyosabb megbetegedéseket okoznak – fogalmazott Müller Cecília.

A tiszti főorvos hangsúlyozta: éppen ezért rendkívül fontos, hogy mindenki tartsa be a higiéniai szabályokat, és minél többen vegyék fel az oltást, ezzel megakadályozva a vírus továbbterjedését.

– Fontos, hogy akik már védettek, ők is gondoljanak a még fogékony populációra. A már védett idősek is tartsák be a szabályokat, hogy aki még nem védett, ne fertőződjön meg. Az idősek vigyázzanak a fiatalokra, a fiatalok pedig az idősekre, hiszen azt is tudjuk, hogy az oltás sem jelent száz százalékos biztonságot, de abban biztosan segít, hogy a betegség ne legyen súlyos lefolyású – emelte ki Müller Cecília.

Felhívta a figyelmet arra, hogy aki még nem tette meg, regisztráljon. A 65 év felettieket ismételten levélben is megkeresi, és  papír alapon is jelezhetik igényüket az oltásra. 

– Kérem, hogy ne válogassunk az oltóanyagok között! A Magyarországra érkező oltóanyagok hatásosak és biztonságosak. Nincs mire várni, hiszen csak az elmúlt 24 órában 5481 az új fertőzöttek száma, és 252 ember elhunyt. Kérem, tartsuk be a szabályokat, hogy mindnyájunkat megvédjük ettől a betegségtől! 11 873 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1389-en vannak lélegeztető-gépen, tehát nagy a kórházak leterheltsége, kell a katonák és az önkéntesek segítsége is. Csak együtt tudjuk megakadályozni, hogy ez a vírus még több áldozatot szedjen – szögezte le a tiszti főorvos.

További programok »

FEL