Müller Cecília: Soha nem látott tempóban romlanak a járványügyi adatok

2021. március 11. 14:29 | Varga Diána

A járvány harmadik hulláma nagyon gyorsan romló statisztikákkal jár – mondta az országos tisztifőorvos csütörtökön.

György István, a Miniszterelnökség közigazgatásért felelős államtitkára az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a koronavírus járványban a leginkább veszélyeztetettek továbbra is az idősek, ezért a cél, hogy ők kapják meg legelőbb a vakcinát. Éppen ezért arra kérték az orvosokat, hogy először a 80 év felettieket részesítsék oltásban. Az államtitkár emellett arról tájékoztatott, hogy ezen a héten több mint 100 ezer adag AstraZeneca oltást adnak be, praxisonként átlagosan 20-21 fő számára. A kórházi oltópontokon Pfizerrel és Sputnikkal oltanak, és ahogy eddig, úgy most is a háziorvosok értesítik majd az érintetteket. Hozzátette: a hétvégén vakcinázzák azokat, akiket a múlt héten SMS-ben értesítettek.

Az államtitkár arról is tájékoztatott, hogy megkezdték a rendőrök, katonák, katasztrófavédők oltását. A Magyar Honvédség a határbiztosítás érdekében saját oltópontokon, oltóbuszokon végzi ezt a tevékenységet, míg a többiek a kórházakban kapják meg az oltást. György István egyúttal köszönetet mondott az orvosoknak, ápolóknak, az oltásokat szervezőknek és továbbra is arra bíztatott mindenkit, hogy oltassa be magát.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese arról beszélt, hogy az elmúlt napon 606 személlyel szemben intézkedtek a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt; a kereskedelmi üzletekre, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok miatt 847, a kijárási tilalom megszegése miatt pedig 260 esetben intézkedtek a rendőrök.

Müller Cecília országos tisztifőorvos arra emlékeztetett: ma egy éve, hogy az Egészségügyi Világszervezet világjárvánnyá nyilvánította a koronavírus-járványt. Megjegyezte: ma csúcsokat döntögetünk mind a napi fertőzöttek, mind az elhunytak számának tekintetében rámutatva, hogy mióta február 18-án bejelentették a járvány harmadik hullámát hazánkban, azóta rendkívüli tempóban romlanak a járványügyi statisztikák.

A napi adatok ismertetése mellett hangsúlyozta: mindent meg kell tenni a megfertőződés elkerüléséért, kezdve a higiénés szabályok betartásától a védőoltás beadásáig. Éppen ezért a legidősebbeket újra felkéri, hogy regisztráljanak a védőoltásra, egyúttal arra kéri a családtagokat, hogy ne bizonytalanítsák el a 60 év felettieket, mert mint mondta, minden, Magyarországon használt ellenanyag jó.

Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta, hogy az új ismeretek függvényében alkalmazkodni kell a jelenlegi viszonyokhoz; kitért rá, hogy a jövő heti oltóanyagszállítmány jóval kevesebb adagot számlál, mint amennyit várnak; és beszélt arról is, hogy a megbetegedettek terápiájában vannak új fejlemények. Utóbbi esetben különösen azt emelte ki, hogy most már a háziorvosok is felírhatnak favipiravir hatóanyagú gyógyszereket, ennek pedig azért van jelentősége, mert minél hamarabb kezdődik el a terápia, annál hatékonyabb lehet a gyógyulás. Azt kérte, hogy aki koronavírus-tüneteket észlel, azonnal forduljon orvoshoz, mert a gyors kezelés gyors javulást hozhat.

További programok »

FEL