Mostantól a háziorvos is felírhatja a favipiravir hatóanyagú gyógyszert

2021. március 10. 11:43 | behir

A gyógyszert eddig csak a kórházakban kezelt betegeknél alkalmazták.


– Tekintettel a koronavírus-járvány harmadik hullámában meredeken emelkedő fertőzöttek számára, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a koronavírus-fertőzés kórházi kezelésében már igen hatásosnak bizonyult favipiravir tabletta ambuláns alkalmazásáról döntött – olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményében. Mint írták, a gyógyszert eddig csak a kórházakban kezelt betegeknél alkalmazták, és az a tapasztalatok szerint megakadályozhatja a tünetek súlyosabbra fordulását.

A tablettát már a háziorvos is felírhatja az otthonukban gyógyuló enyhe vagy középsúlyos tüneteket mutató betegek kezelésére. Az alkalmazás szükségességéről a háziorvos dönt, a gyógyszer a patikákban recept birtokában ingyenesen kiváltható. Az orvos a készítményt e-receptre és papírvényre is felírhatja. A felírt gyógyszert a beteg megbízottja a TAJ-szám bemondása alapján bármely közforgalmú gyógyszertárban térítésmentesen kiválthatja

– A terápia javasolt hossza 5 nap. A gyógyszer alkalmazásához beleegyező nyilatkozat és a betegtájékoztató megismerése szükséges. A tabletta magzatkárosító hatása miatt nem alkalmazható várandósság  alatt – áll a közleményben.

Forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma

További programok »

FEL