Megvannak a célzott csoportos tesztelés első körének eredményei

2020. december 1. 13:10 | Mikóczy Erika

Az operatív törzs mai tájékoztatóján György István területi közigazgatásért felelős államtitkár a múlt heti célzott, csoportos tesztelések eredményeit ismertette, és beszámolt arról, hogy az államigazgatásban dolgozók teszteléséről is döntöttek.

György István elmondta, hogy a szociális intézményekben és az egészségügyi intézményekben az ott dolgozók, a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban pedig a kormányhivatalok által szervezett gyorstesztelő csapatok végezték a célzott, csoportos teszteléseket. Mint megjegyezte, nagyobb részvételi arányra számítottak.

 

Múlt héten 181 506 főt teszteltek a célzott, csoportos tesztelés során

 

Több mint ezer tesztelő csapat több mint tízezer helyszínen járt az elmúlt héten. Az önkéntes vizsgálatok során összesen 181 506 fő teszteltette magát. Szerencsére a pozitivitás alacsony volt, a gyorstesztelésen megjelentek 2,44 százaléka, azaz 4436 fő eredménye bizonyult pozitívnak. A teljes érintett létszámra vonatkozóan ez az arány 1,64 százalékot jelent.

  • A bölcsődei dolgozóknál a tesztelésen a részvételi arány 79 százalékos volt, 11 113 fő teszteltette magát, közülük 195 fő, azaz 1,8 százalékuk eredménye lett pozitív.
  • Az óvodákban dolgozók 74 százaléka, azaz 34 964 fő vett részt a tesztelésben, 811-en bizonyultak pozitívnak, ez 2,3 százalékos arány.
  • Az általános iskolákban 73 százalékos volt a részvételi arány, itt összesen 95 102 dolgozót teszteltek, 2170 fő eredménye lett pozitív, ez 2,3 százalékos arány.
  • A szakképző intézményekben (ahol gyakorlati tevékenység folyik, hiszen a többi esetben digitális az oktatás) 64 százalékos volt a részvételi arány, 5 653 fő teszteltette magát, 146 lett pozitív, ez 2,6 százalékos arány.
  • A szociális intézményekben 24 452 fő vetette alá magát a tesztelésnek, 911 fő eredménye lett pozitív, ez 3,73 százalékot tesz ki.
  • Az egészségügyi dolgozók közül eddig 10 222-en vettek részt a tesztelésen, az adatok 1,96 százalékos pozitivitást mutatnak, ami az eddigieknek megfelelő adat.

György István hozzátette: azok, akiknek a tesztje pozitívnak bizonyult, kötelesek felvenni a kapcsolatot a háziorvosukkal, ezzel beindul az a protokoll, amit a Nemzeti Népegészségügyi Központ meghatározott erre az esetre.  

Az államtitkár beszélt arról is, hogy elkezdődött a gyorstesztelés második köre. Kéri, hogy aki eddig még nem teszteltette magát, az tegye meg, és kiemelte, hogy természetesen azok is teszteltethetik magukat, akik az első körben is részt vettek ebben. Hangsúlyozta, hogy a tesztelés önkéntes, senkit semmilyen hátrány nem érhet amiatt, ha nem tesztelteti magát.

 

Az államigazgatásban dolgozók teszteléséről is döntöttek

 

György István bejelentette azt is, az operatív törzs döntött arról, hogy az államigazgatási dolgozó ügyfélszolgálati munkatársakat is tesztelik. Ebben a munkában is részt vehetnek majd az egyetemisták, akiknek a kijelölése a velük való egyeztetés alapján történik. Szállásukról, étkezésükről, védőruházatukról gondoskodnak, és a tesztelés miatt az egyetemi előmenetelükben sem érheti őket semmilyen hátrány.

Megköszönte a tesztelők munkáját, és köszönetet mondott mindazoknak, akik a szervezésben részt vettek. Megjegyezte, hogy mindnyájan gyorsan, szakszerűen, maximális odaadással végezték a munkájukat, mindig időben értesítve a következő helyszínt.

Hozzátette: az akció újabb példa arra, hogy ha egy ország összefog, akkor együtt sikerülni fog!

 

Müller Cecília: Köszönet illeti az egészségügyi dolgozókat

 

Müller Cecília megjegyezte: heroikus munkát végeznek a tesztelők, de köszönet illeti az államtitkárt is, aki összefogja mindezt.

Az országos tiszti főorvos beszélt arról, hogy ezeket a számokat is hozzáadják az összesített adatokhoz, így mindösszesen már több mint 1,8 millió tesztet végeztek el hazánkban, ezek egy része PCR-teszt, a másik része antigén teszt volt.

Ismertette az elmúlt 24 óra adatait is, amely szerint 3951 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 221 073 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma a járvány kezdete óta. Hozzátette: a beazonosított fertőzöttek számában megjelennek a mentők által, a szűrőbuszokon, és a kórházi gyorsteszteléssel kiszűrtek is.

Elhunyt 154 többségében idős, krónikus beteg (27 éves volt a legfiatalabb, 98 éves a legidősebb), így az elhunytak száma 4977 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 64 802 fő, az aktív fertőzöttek száma 151 294 fő.

Jelenleg 7884 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, az intézmények leterheltsége magas. Közülük 662-en vannak lélegeztetőgépen.

Müller Cecília kiemelte: fontos, hogy mi magunk lehetőleg ne váljunk beteggé vagy terjesztővé, ezt pedig leginkább a szabályok maximális betartásával tudjuk elérni. Hangsúlyozta, hogy köszönet illeti az egészségügyi intézményben dolgozókat, és hogy továbbra is cél a járvány lassítása, a kórházak teljesítőképességének védelme. Beszélt arról is, hogy a minták alapján, Békéscsabán az előző héthez képest nem változott a szennyvízben az örökítő-anyag mennyisége.

 

Nem jól viselte a maszkot a dolgozó, bezárták az üzletet

 

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy az elmúlt 24 órában a maszkivelés szabályainak megsértése miatt 233 személlyel szemben intézkedtek. A tízezernél több lakosú településeken a közterületi maszkhasználat megszegése miatt pedig 205 fővel szemben jártak el.

Beszélt arról is, hogy tegnap 4 üzlet bezárásáról hoztak döntést a szabályok megszegése miatt, így összesen 89 üzletet zártak be eddig. Egy üzletben például az egyik alkalmazott nem megfelelően viselte a maszkot, ezért 30 napra zárták be az üzletet.

Itthon

Dr. Pappné Darida Andrea: Együtt sokkal többet tudunk elérni, mint külön-külön

Kálmán Tibor, Békés város polgármestere a napokban jelentette be, hogy új igazgató érkezett a nagy múltú Békés Városi Kecskeméti Gábor Kulturális, Sport és Turisztikai Központ élére dr. Pappné Darida Andrea személyében. A központ új vezetője a versenyszférából érkezett, egy felnőttképzéssel és rendezvényszervezéssel foglalkozó kft.-nek volt eddig az ügyvezetője.
2021. január 23. 18:40
FEL