Müller: Túl vagyunk a járvány harmadik hullámának nehezén

2021. május 14. 12:36 | Varga Diána

Ugyanakkor az országos tiszti főorvos szerint a vírus még mindig jelen van, amely ellen csak a védőoltással lehet hatékonyan felvenni a küzdelmet.

György István, az országos oltási munkacsoport vezetője kiemelte: Magyarország továbbra is éllovas az oltások tekintetében, a lakosság átoltottsága 46 százalék; a péntek reggeli órákban átléptük 4,5 millió első oltást, valamint a 2,6 millióan megkapták a második oltást is. Megjegyezte: bárki napokon belül beadathatja a vakcinát, független az életkorától, munkájától, valamint már a kismamákat és a fiatalokat is védeni tudják a koronavírus elleni anyaggal. Hozzátette: az oltási program ütemesen halad, csütörtökön rendben megkezdődött a 16-18 éves korosztály vakcinázása. Hangsúlyozta: 144 ezer regisztráltat értesítettek arról, hogy elérhető Pfizer-vakcina, ők azok, akik a legrégebben regisztráltak. Az időpontfoglalás keddig bezárólag lehetséges.

Az oltási munkacsoport vezetője hangsúlyozta: egyik oltást sem őrizgetik, hanem arra törekednek, hogy minél előbb eloltsák, illetve azt kívánják elérni, hogy az, aki élni szeretne az oltás lehetőségével, az mielőbb megkapja a vakcinát. Van még szabad időpont Szputnyik V-re – most utoljára –, valamint Sinopharmra és AstraZenecára is. Ezen felül 64 800 adag Moderna-vakcina érkezett hazánkba, ennek nagyobb részét második, kisebb részét első körös oltásra használják fel. A Janssent két helyen: az oltóbuszokon, valamint a háziorvosoknál oltják, többek közt a hátrányos helyzetű településeken. György István mindenkit arra kért, hogy éljen a lehetőséggel és oltassa be magát, hogy minél előbb visszatérhessünk a megszokott élethez.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője arról tájékoztatott, hogy 434 személlyel szemben a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása, 1269 személlyel szemben a kereskedelmi üzletekre, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekre vonatkozó korlátozások megszegése miatt, 55 személlyel szemben a kijárási tilalom megszegése miatt, 47 személlyel szemben pedig a korridorokon intézkedtek a rendőrök az elmúlt 24 órában.

Müller Cecília országos tiszti főorvos arra mutatott rá, hogy túl vagyunk a járvány harmadik hullámának nehezén: a járványügyi adatok kedvező irányba alakulnak, a gyógyult betegek száma a járvány kezdete óta négyszeresére emelkedett az aktív betegek számához képest. Mint mondta, a koronavírus örökítőanyagát egyre alacsonyabb számban mutatják ki a szennyvízmintákból, egyedül Szekszárdon és Pécsett jeleztek előre kisebb növekedést. Ugyanakkor jelentős csökkenés tapasztalható Debrecenben, Egerben, Győrött, Kaposváron és kisebb mértékben Budapest. Megjegyezte: hozzávetőlegesen 4 millió ember adatait fedik le ezek az eredmények, amelyek jó mutatói annak, hogy egy hét múlva milyen fertőzöttségi adatokat láthatunk majd.

Az országos tiszti főorvos arról is beszélt, hogy a kórházakban jelentősen csökkent az ápoltak száma. Rámutatott ugyanakkor, hogy a járvány nem ért véget; a védőoltás a lehetőség és a kivezető út a pandémiából. Úgy fogalmazott, ha mindenki védett lesz, a vírus nem talál fogékony szervezetet, így annak terjedése is megáll. Mivel kedvezően alakulnak az adatok, el tudják indítani a kórházban a tervezett ellátásokat, folytatódnak a népegészségügyi szűrővizsgálatok is. Arra kért mindenkit, hogy aki meghívót kap ezekre a szűrésekre, az fogadja el azt és menjen el rájuk.

 

FEL