Müller Cecília: Hazánkban is megjelent a vírus gyorsabban terjedő mutációja

2021. január 13. 12:40 | Mikóczy Erika

Tegnap három beteg mintájában azonosították az orvosok azt az angliai vírusvariánst, amely már a környező országokban is megjelent – jelentette be Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs szerdai tájékoztatóján.

A tájékoztatón elsőként György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára beszélt arról, hogy az oltási tervnek megfelelően még zajlik az egészségügyi dolgozók beoltása, de folyik az idősek otthonában dolgozók és bentlakók oltása is.

– A cél az, hogy az oltási tervnek megfelelően a koronavírus-fertőzés szempontjából a legnagyobb kockázatnak kitett csoportok minél előbb megszerezzék a védettséget – fogalmazott György István.

Kiemelte, hogy a múlt héten megtörtént az ország négy legnagyobb, több mint 400 férőhelyes idősotthonában a dolgozók és az ott élők beoltása, a hétvégén pedig a 150-400 férőhelyes otthonokban oltottak. Vasárnapig az idősek otthonaiban közel 7000 ember kapta meg a vakcinát. A tegnap beérkezett Moderna-vakcina révén további 3600 ember kaphat oltást a szociális otthonokban.

Jelezte továbbá, hogy minden megyében, ahol van 150-400 férőhelyes idősek otthona, ott oltani fognak. Az előzetes igények alapján 19 intézményben, 33 telephelyen 996 dolgozó és 2395 bentlakó kapja meg az oltást a napokban. 

Az államtitkár hozzátette, hogy mivel a vakcina egyelőre csak korlátozottan áll rendelkezésre, továbbra is fontos a szabályok betartása, illetve folytatódnak a tesztelések is. A szociális intézményekhez és a pedagógusokhoz hasonlóan a szociális alapszolgáltatásban dolgozók is élhetnek az ingyenes tesztelés lehetőségével a január 16-17-ei hétvégén, erre január 15-én 14 óráig jelentkezhetnek szocszures.kh.gov.hu oldalon. Mintegy 47 ezer dolgozónak biztosítják most a tesztelés lehetőségét több mint 120 helyszínen, a kormányhivatalok szervezésében.

 

Dr. Csákó Ibolya: Senki se dőljön be az internetes vakcina-hirdetéseknek

 

Dr. Csákó Ibolya rendőr alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnügyi főosztályának munkatársa a tájékoztatón beszélt arról, hogy a bűnözők a járványidőszakban is kihasználják az embereket. Felhívta a figyelmet arra, hogy senki se dőljön be az internetes vakcina-hirdetéseknek.

Mint mondta, megjelentek már álprofilok, amelyek különböző cégek nevében ajánlanak vakcinákat, illetve az ahhoz szükséges hűtőberendezéseket is. Hangsúlyozta: biztos, hogy hamis, a kereskedelemben nem kapható anyagot kapna, aki mégis rendelne. A vakcina interneten nem forgalmazható, nem elérhető, ahhoz kizárólag a kormány által kijelölt oltópontokon juthatnak hozzá az állampolgárok.

 

Kiss Róbert: Eddig több mint 19 ezer fővel szemben intézkedtek a maszkviselési kötelezettség megszegése miatt

 

Kiss Róbert alezredes ismertette, hogy az elmúlt 24 órában maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 184 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, a jogszabály hatálybalépése óta pedig összesen 19 332 fővel szemben. 151-en az önkormányzati rendeletek ellenére sem viselték a maszkot közterületen, közülük 42 embert figyelmeztetésben részesítettek, 58-et helyszíni bírsággal sújtottak, 51-et pedig feljelentettek. További 15 emberrel szemben azért intézkedtek, mert a tömegközlekedésben nem viselt maszkot, 18-an pedig bevásárlóközpontban nem vagy nem megfelelően hordták a védőeszközt.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 702 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 196 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 506 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitva tartására vonatkozó szabályokat nem vették figyelembe.

 
Müller Cecília: Kedd estig összesen már 86 929 fő kapott oltást

 

Müller Cecília elsőként a legfrissebb adatokat ismertette, amely szerint 1358 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, és elhunyt 95 többségében idős, krónikus beteg. Az eddigi összes elhunyt tekintetében 3 százalék az, akinél semmilyen társult betegség nem volt. Elmondta, hogy jelenleg 4870 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 339-en vannak lélegeztetőgépen.  

A tiszti főorvos kiemelte, hogy a járványügyi adatok napok óta kedvező tendenciát mutatnak, azonban ez nem ad okot lazításra. A védőoltások beadása folyamatosan zajlik, kizárólag a beérkező vakcina-mennyiség szab határt annak, hogy milyen ütemben. Kedd estig összesen 86 929 fő kapott oltást, többségében egészségügyi dolgozók, valamint  idősotthonban lakók és dolgozók. 18-án már lesznek, akik a Pfizer-vakcinából a második adagot kapják meg.

Beszélt arról is, hogy tegnap újabb vakcina-szállítmányok érkeztek, amelyek összesen további közel  51 ezer ember oltását teszik lehetővé, így folytatódik az egészségügyi dolgozók, valamint az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak oltása. 

– Tegnap 3 beteg mintájában azonosították az orvosok azt az angliai vírusvariánst, amely már a környező országokban is megjelent. Ez a mutáció rendkívül gyorsan terjed, és a megbetegítő képessége 50-70 százalékkal nagyobb, mint a korábbi variánsé. Mindebből az következik, hogy a vírus továbbra is változékony. Egyelőre a vakcinagyártók azt állítják, hogy a kifejlesztett vakcinák hatékonyak az új mutációra is – tette hozzá Müller Cecília.

FEL