Müller Cecília: Itt a járvány harmadik hulláma

2021. február 18. 13:34 | D. Nagy Bence

Nemcsak Magyarországon, de a környező országokban is emelkedő tendencia érzékelhető.

 

– A friss járványügyi adatok erőteljes növekedést mutatnak a megbetegedések terén. A koronavírus-járvány harmadik hullámát a környező országokban is emelkedő tendencia jelzi – fogalmazott Müller Cecília az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján. Az országos tisztfőorvos a napi adatok ismertetése után újra felhívta a figyelmet a széleskörű átoltottság fontosságára.

Magyarországon jelenleg négy vakcina, a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Szputnyik V bír engedéllyel, a kínai Sinopharm dokumentációját jelenleg is vizsgálják.

– Bár a betegségen átesett személyeknél úgynevezett sejtes védelem is kialakulhat, de valódi védelmet a magyar hatóságok által engedélyezett vakcinák nyújthatnak – emelte ki a tisztfőorvos.  

A tájékoztatón elhangzott, hogy jelenleg is zajlik a regisztrált legidősebbek, illetve a 60 év alatti krónikus betegek oltása.

– A háziorvosoknak eljuttatott listákból ők maguk válaszhatják ki a legesendőbbeket, életkortól függetlenül. Fontos és szükséges, hogy a háziorvosok dönthessenek erről, hiszen ők azok, akik ismerik a kórelőzményeket – hangsúlyozta Müller Cecília.

A tisztifőorvos az újabb vakcinaszállítmányokról is beszámolt. Mint mondta, csütörtökön a késő esti órákban – a korábban várt 88 ezer helyett – 83 500 adag AstraZeneca gyártmányú oltóanyag érkezik Magyarországra, amely 41 750 személy beoltására lesz elegendő.

– A jelenleg rendelkezésre álló vakcinamennyiség a héten még 22 800 fő beoltására lesz elegendő, a csütörtökön érkező új szállítmányt pedig a következő hét folyamán használjuk fel. Egy-egy ampulla tíz fő beoltására használható fel – ismertette a tisztifőorvos.

 

Rendőri intézkedések

– Az elmúlt huszonnégy órában 182 fővel szemben történt rendőri intézkedés közterületi maszkviselés elmulasztása miatt. 331 fő szegte meg a kijárási tilalmat, a korridorokon pedig 63 alkalommal intézkedtünk – összegezte Kiss Róbert rendőr alezredes. Mint mondta, az elmúlt napon 4219 új hatósági házi karantént rendeltek el, így jelenleg összesen 22 893 van érvényben

Az alezredes ismertette, hogy a rendőrség 2020 tavasza óta összesen 531 esetben kezdeményezett büntetőeljárást, valamint 103 gyanúsított kihallgatása történt meg.

További programok »

Itthon

Rábaközi szakmai kiránduláson járt a Békéscsabai Népi Díszítőművész Szakkör

Június első hétvégéjén a 2020. évi munkájáért Stark Emlékérmet kapott Békéscsabai Népi Díszítőművész Szakkör vezetője, Baráth Éva tanulmányúton járt csapatával. A szakkör 11 tagja a Csabagyöngye Kulturális Központ Csoóri Sándor Alap által támogatott pályázata segítségével a Rábaköz motívumkincsével ismerkedhetett meg.
17:38
FEL