Müller Cecília: Az eddigi legnagyobb oltási kampány előtt állunk

2021. március 3. 12:48 | D. Nagy Bence

Szombaton és vasárnap 74 ezer 18 és 60 év közötti krónikus beteg kaphatja meg az AstraZeneca vakcináját a kórházi oltópontokon.

 

– A mutánsok jelenléte a súlyos megbetegedések számában is megnyilvánul, a megfertőződés lehetősége a sokszorosa a tavaszi, első hullám alatt tapasztaltnak – hívta fel a figyelmet Müller Cecília az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos klinikusok beszámolóit ismertetve elmondta, hogy egyre inkább a fiatalabb, 40-es korosztály felé tolódik el a súlyos szövődmények kialakulása, valamint a fertőzéssel kapcsolatos elhalálozás.

A tisztifőorvos beszámolt a fiss napi adatokról is, majd elmondta, hogy a következő oltási hét során (szerdától szerdáig) országszerte folytatódnak az oltások.

– Az előttünk álló napokban a háziorvosok 250 ezer főt olthatnak be Sinopharm vakcinával, de emellett a Moderna olotóanyagát is használják. A kórházi oltópontokon a 114 660 Pfizer vakcinát teljes mértékben kiosztják, folytatódik a legidősebbek védőoltása is – fogalmazott Müller Cecília. Kiemelte, hogy csütörtökön 74 ezer 16 és 60 év közötti krónikus beteg kap SMS-értesítést a szombaton és vasárnap zajló oltásokról. Az érintetteket az AstraZeneca vakcinájával oltják be az üzenetben pontosított kórházi oltóponton és időpontban.

A tisztifőorvos hangsúlyozta, hogy az oltópontokon annyi oltóhelyet nyitnak, amellyel az oltás biztonsággal és a megfelelő ütemben történhet meg.

– Minden érintettet arra kérünk, hogy a helyszínre a megfelelő okmányok mellett a koronavirus.gov.hu oldalról letölthető beleegyező nyilatkozattal érkezzen, ezzel is minimálisra csökkentve az adminisztráció intervallumát – mondta el Müller Cecília.

A tájékoztatón elhangzott, hogy Magyarország eddig összesen 31 millió 14 ezer oltóanyagot foglalt le, ebből közel 2 millió 100 ezer már vagy megérkezett, vagy elindult a határok felé. Hazánkban 758 037 fő már megkapta az első oltását, 253 368-an pedig már a másodikat is.

Mint ismert, változott az oltási terv, így a Pfizer-vakcina estében az első oltást követő 35. napon adható be a második, míg az AstraZeneca második adagja 12 héttel követheti az elsőt. A kutatások újabb ismereteket fedtek fel, eszerint az AstraZeneca 18 év felett korhatár nélkül mindenkinek adható – emelte ki a tisztfőorvos.

 

Szlovákia szigorított

– A Szlovák Köztársaság szigorúbb határellenőrzést léptetett életbe, így szerda reggel 5 órától szlovák oldalon lezárták a Letkés és Ipolyszalka közötti átkelőhelyet – jelentette be Kiss Róbert rendőr alezredes. Hozzátette, hogy szlovák oldalról azt is kérték, hogy a magyar oldalon a komáromi-monostori személyforgalmat tereljék át a régi átkelő irányába.

Az alezredes a rendőri intézkedésekkel kapcsolatban ismertette, hogy az elmúlt 24 óra során 201 személlyel szemben zajlott intézkedés maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt.

– A rendőrség 387 esetben intézkedett a kijárási tilalom, illetve a közterületi magatartásra vonatkozó szabályok megszegése miatt. A kijárási tilalmat megszegők száma jelenleg 45 227 fő – mondta el Kiss Róbert. 

Újabb 7411 hatósági házi karantént rendeltek el, így jelenleg összesen 37 005 van érvényben.

További programok »

Itthon

Szerda estig meghosszabbították az oltási időpontfoglalás határidejét

Szerda estig meghosszabbították az oltási időpontfoglalás eredetileg kedden lejáró határidejét azért, hogy minél többen megkaphassák a védőoltást - mondta az országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.
2021. május 17. 15:07
FEL